Resulullah Efendimiz (sav) buyurdular ki: “Recep ayı büyük bir aydır. AllahüTeala bu ayda işlenen hasenata kat kat sevap verir. Recep ayından bir gün oruç tutan bir sene oruç tutmuş gibidir (sevap alır).

            Receb-i Şerif: AllahüTeala’nın ayıdır. “Eşhuruhurum” (haram aylardan) olan Recep ayı, Şehrullah yani AllahüTeala’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok iltica etmelidir. Receb ayının birinci günü oruç tutanlara 3 senelik; ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik; üçüncü günü oruç tutanlara da 1 senelik nafile oruç sevabı verilir. Bu hadis-i şerif ile sabittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevabı verilir.

Bu ay  Cenab-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için ancak Zat-ı İlahi’yi bildiren İhlas Suresi’ni çok okumak lazımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak günde 11 defa İhlas-ı Şerif okumalı, tevhid, istiğfar ve salevat-ı şerifeyi ihmal etmemelidir.

            Bu ayın birinci gecesi bir teşbih namazı kılınmalıdır. Receb-i Şerif’in ilk on günü zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rekat namaz da kılınabilir.

            Resulullah Efendimiz (sav) buyurdular ki: “Receb ayında çokça istiğfar ediniz. Zira bu ayın her anında AllahüTeala’nın cehennemden azad ettiği kulları vardır. Muhakkak AllahüTeala’nın (cennette yarattığı) öyle köşkleri vardır ki oraya ancak Receb ayında oruç tutanlar girebilir.”

            Resulullah Efendimiz (sav) buyurdular ki: “Beş gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar reddolunmaz: Cuma gecesi, Receb ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci (yani Berat) gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.”

            Regaib gecesi ve yapılacak ibadetler: Receb-i Şerif’in ilk Cuma gecesi, Regaib Gecesi’dir. Bu geceyi oruçlu olarak karşılamalıdır.

Regaib gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rekat Hacet Namazı kılınır. İki rekatta bir selam verilerek kılınan bu namazda Fatiha’dan sonra her rekatta 3 İnnaenzelnahü… ile 12 İhlas-ı şerif okunur. Namazdan sonra 7 Salat-ı Ümiyye okunup secdeye varılır. Salat-ı Ümiyye şudur: “Allahümmesalli ala seyyidinaMuhammedini’n-Nebiyyi’l-ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.”

Secdede 70 defa: “SübbuhunKuddusünRabbüna ve Rabbü’l-melaiketive’r-Ruh” okunur. Secdeden kalkıp bir defa: “Rabbiğfirverham ve tecavez amma ta’lem. İnnekeente’l-e’azzü’l-ekrem.” okunur.

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa:“SübbuhunKuddusünRabbüna ve Rabbü’l-melaiketive’r-Ruh” okunur. Secdeden sonra dua edilir. Duada Hazret-i Allah’a (c.c.) şu şekilde iltica etmelidir: “Allahümmebariklena Recebe ve Şa’bane ve belliğna Ramazan.”

            Regaib Gecesi’nin gündüzünde yani Cuma günü öğle ile ikindi arasında 2 rekatte bir selam verilerek 4 rekat şükür (teşekkür) namazı kılınır. Her rekatte 1 Fatiha, 7 Ayetü’l- Kürsi, 5 İhlas-ı şerif, 5 Kul euzübirabbi’l-felak (Felak), 5 Kul euzübirabbi’n-nas (Nas) sureleri okunur.

            Namazdan sonra 25 defa “La havle vela kuvvete illa billahi’l-aliyyi’l-azimi’l-kebiri’l-müteal”, 25 defa “Estağfirullahe’l-azim ve etubüileyk” diyerek istiğfar ve sonra da dua edilir.

Regaibkandili, Regâib, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.

            Bu gecede Hz. AmineValidemiz’in alemlere rahmet olan ahir zaman peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (sav) Efendimize hamile olduğunu anladığı gecedir.

            Resulullah Efendimiz (sav) buyurdular ki:“Receb-i Şerif’in ilk Cuma gecesinde gafil olmayınız; çünkü bu geceye melekler Regaib ismini vermiştir. Bu gecenin üçte biri olduğunda gökyüzünde ve yeryüzünde hiçbir melek kalmaz, hepsi Ka’be-i Muazzama’da ve onun etrafında toplanır. Cenab-ı Hak, hallerine muttali olur ve “Ey meleklerim! Benden dilediğinizi isteyiniz.” buyurur. Onlar da: “Ey Rabbimiz! Receb ayında oruç tutanları bağışlamanı istiyoruz.” derler. Hz. Allah (c.c.) “Bağışladım.” buyurur.

Hz. Mevlam (c.c.) bütün İslam Alemine mübarek üç ayları hayırlı eylesin, hakkıyla eda etmemizi nasip etsin. O’na yaraşır bir kul; Efendimize de yaraşır bir ümmet olmayı ihsan eylesin inşallah. (Amin.)