Bu sene de Ramazan ayını bitirdik. Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi de Ramazan ayı sonrasında ve bayram ne yapmamız gerektiğinden bahsedeceğim. Değişen beslenme düzenimizi eski düzene kavuşturmak için yapılması gereken birkaç basit şey var.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile başlamak en doğrusu. Kahvaltıda ‘bayram kahvaltısı’ adı altında aşırıya kaçmaktan kaçınalım. Normal günlerde nasılsak öyle hafif bir kahvaltı yapalım. Bir yumurta, biraz peynir, bir dilim tam buğday ekmeği, az zeytin ve bol domates salatalıkla güne başlayalım. Bütün ramazan ayı boyunca sabah yemek girmeyen mide bir anda sabah saatinde  fazla dolduğunu hissederse bedenimize rahatsızlık verebilir. 

Ramazan ayında yavaşlayan ve tembelleşen metabolizmamızı hızlandırmamız gereklidir. Bayram boyunca ana öğünlerinize özellikle yeşil sebzelerden ilave ederseniz bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Akşam yemeklerini oruç zamanındaki saatlerde değil uyku saatinden 5 saat öncesinde, iftar saatinden biraz daha erken bir saatte tüketmelisiniz. Ana öğünlerden 2-3 saat sonra ufak da olsa bir ara öğün yaparak metabolizmanızı daha da canlı tutabilirsiniz.

 Oruç tuttuğunuz süre boyunca sıvı tüketiminiz 1 litreye kadar düşebilmektedir. Bu uzun süreli sıvı kaybını yerine koymak amacıyla vücudunuzu biraz kandırarak her yediğinizden sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Günde 2.5 litre su içtiğiniz zaman 1 hafta içerisinde sıvı kaybınız düzelecek ve metabolizmanız tekrar hızlanacaktır.

Bayram süreci boyunca tatlılara, pastalara, böreklere karşı dikkatli olmalıyız. Yasaklar ile değil dengeler ile ilerleyebiliriz. Bayram sonrasında 3 gün uygulayarak bayram fazlalığınızdan arınabileceğiniz bir ananas detoksu bırakıyorum buraya;

Kahvaltı: 2 dilim ananas,1 kutu sade probiyotik yoğurt, 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Ara öğün: 1 su bardağı şekersiz ananas suyu,7-8 adet çiğ badem

Öğlen: 1 avuç içi kadar ızgara tavuk ve mevsim sebzeleri ile salata

Ara öğün: 1 su bardağı şekersiz ananas suyu, 3 yemek kaşığı yoğurt

Akşam: 4 yemek kaşığı yeşil mercimek ve 3 dilim ananas ile hazırlanmış salata, 1 su bardağı ayran

3 günden fazla uygulanması önerilmemektedir. Hamileler, emziren anneler ve kronik rahatsızlığı olan bireyler için uygun değildir. Bu detoks sürecinde her gün 3 litre su tüketip 30-40 dk tempolu yürüyüş yaparaktan güzel sonuçlar alınacağına eminim.

Herkese sevdikleriyle sağlıklı, huzurlu, mutlu bayramlar diliyorum.