'' Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; 1'inci madde üzerinde partimiz Milliyetçi Hareket Partisinin verdiği önerge üzerine söz almış bulunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum. Değerli milletvekilleri, biz 112 hizmetlerini çok önemsiyoruz. 112 acil hizmetleri 2001 yılında Türkiye genelinde yaygınlaştı ve tüm illeri kapsar bir hâle geldi. O günden itibaren tabii ki 112 hizmetleri çok gelişme gösterdi, çok ilerleme gösterdi fakat bugün bir taraftan bazı sorunlar da yaşıyor.'' dedi
  Konuşmasına devam eden Aycan ''Bu maddede yapılan düzenlemeyi doğru buluyoruz, hatta çok daha geliştirilmesini ve daha kapsamlı hâle gelmesini de istiyoruz. Çünkü 112 acil hizmetlerinin etkinliği açısından ulaşım süresi çok önemlidir. On dakikada olay yerine ulaşmak ve yaralıyı, hastayı sağlık kuruluşuna getirmek gerekir. Bunun standart ölçüsü on dakikadır. '' ifade etti.

Aycan ''On dakikadan daha hızlı bir şekilde bunu yapmak lazım, hayati bir fonksiyondur. Fakat ambulansların ulaşmasını etkileyen en önemli şeylerden bir tanesi gereksiz bir şekilde 112 Acil Çağrı Merkezlerinin aranması, meşgul edilmesi ve verilen bilgilerdeki yanlışlıktır. Bunun için, ihbarda bulunan, davette bulunan kişiye ulaşmak için doğru adres bildirilmesi çok önemlidir. Bir taraftan ambulans gidecek, onu alıp tekrar gelecek. O yüzden adresini bulmakta çoğu zaman sıkıntı çekilir, çoğu zaman doğru bilgi verilmediği için yolda zaman kaybedilir. Başka bir şekilde yolda zaman kaybedilmesi özellikle trafikten kaynaklanır. Bu trafikten kaynaklanan hususu düzeltmek için hepimizin duyarlı olması lazım. Ambulanslara yol verme konusunda önemli bir kültürel eksikliğimiz var, bunu da gidermek lazım. Mutlaka herkesin ambulansa yol vermesi gerekiyor. Burada bir sorunumuz var, bunu halletmemiz gerekiyor.
    Bir diğer konu da 112 hizmetlerini daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Özellikle kırsal alanda ambulansların ulaşmasında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Daha fazla istasyon açarak, ulaşım mesafesini kısaltarak süreyi kısaltmak mümkündür. Kırsal alanda bazen bir saati bulabiliyor. Tabii ki bir saat çok uzun bir süre, özellikle kış şartlarında ve yol şartlarının etkilenmesi nedeniyle ulaşım mesafesi arttıkça, bu, yaralının veya hastanın sağlık kuruluşuna getirilmesi gecikiyor. Bu gecikmeyi ortadan kaldırmak için özellikle kırsal alanda daha fazla istasyon açmak da çok önemli. Diğer bir husus burada çalışanlar konusunda. Çok ciddi bir iş yapılıyor. Biliyorsunuz, 112 hizmetleri, ekipler yirmi dört saat çalışıyor, ekip hâlinde çalışılıyor. Ambulanslarda da genellikle üçer kişi olur, bunlar gece gündüz çalışırlar, yirmi dört saat çalışırlar ve çok önemli bir iş yapmaya çalışılır. O yüzden, burada çalışanların da sayısını artırmak ve özlük haklarını da iyileştirmek gerekiyor. Özellikle, 3 kişilik bir ekibin hem olaya müdahale etmesi hem de yaralı veya hastayı taşıması gerekiyor. Görüyorsunuzdur, bu paramediklerin içerisinde kadın personel de var ve o kadın personeli destekleyen de çoğu zaman şoförlerdir. Bu, ambulanstaki şoförlerin bir kısmı aynı zamanda paramediktir fakat özlük hakları açısından bu kişilere şoför kadrosu veriliyor. Bu da bir haksızlık, bunun da düzeltilmesi gerekir. Burada çalışan, paramedik olan yani gerektiğinde hastaya da müdahale eden, gerektiğinde hastayı taşıyan kişilerin özlük hakları konusundaki kayıpların da giderilmesini Milliyetçi Hareket Partisi olarak çok önemsiyoruz. Bu çalışan ekibin daha motive olması, daha etkin olması sağlık hizmetlerindeki başarıyı artıracaktır. O yüzden, hem 112 istasyon sayısının artırılmasını hem burada çalışan personel sayısının artırılmasını bekliyoruz. Yeteri kadar personelimiz vardır. Şu an 620 bin sağlık personeli var yani hem paramedik hem hemşire olarak da yeteri kadar elemanımız var, bekleyen elemanımız var. Bu kadroları artırırsak, burada çalışan paramedik sayısını artırdığımızda, istasyon sayısını artırdığımızda yaralılara ulaşma konusunda daha hızlı hareket edebiliriz. Bu 1'inci maddede düzenlenen olay yeriyle ilgili bu bilgilere de çok çabuk ulaşılırsa ambulansın gecikmesi böylece engellenmiş olur ve yaralının veya hastanın bir an önce sağlık kuruluşuna ulaşması da sağlanmış olur.
   Onun için, 1'inci maddeyi Milliyetçi Hareket Partisi olarak destekliyoruz, 112 hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesi açısından daha faydalı olacaktır diye düşünüyoruz.'' sözlerini sonlandırdı

Editör: Haber Merkezi