Kahramanmaraş’taki siyaset Türkiye’deki siyasetin tabiatı ile izdüşümü diyen Çabukel, “Türkiye’deki bazı olumlu gelişmelerin belki burada yansıması olmuyor. Genel siyasette sert söylemler buraya çok yansımıyor. Özellikle iktidar partisinin muhalefet partilerine yönelik yaptığı sert ithamlar burada çok yansımıyor. Kahramanmaraş genel siyasete göre daha ılımlı. Öte yandan tabi ki de hareketli geçiyor.

Biz tıkanan siyaset kanallarını, tıkanan demokrasi kanallarını açmaya çalışan bir partiyiz. Bunu hem yerelde hem genelde yapmaya çalışıyoruz. Bunun için ne gerekiyor? Parti içi demokrasiyi sağlamak gerekiyor. Genel sorunlar o kadar kapsamlı ki yerele sıra bile gelmiyor. İşsizlik rakamları açıklandı. Genç işsizlerin oranı maalesef arttıkça artıyor. İstihdamla ilgili gelişme yok. Kahramanmaraş’ın kendine has soranları dediğimiz zaman, bunları da şöyle sıralayabiliriz.

Kahramanmaraş Türkiye’nin çok önemli tarım merkezlerinden. Bununla ilgili atılımlar yapılmasını hala bekliyoruz. Ama gelişme göremedik. Ama şimdi öyle bir hale gelmişiz, doğalgaza ve benzeri şeylere uygulanan fiyat artışları ve bir türlü çözemediğimiz istihdam problemi, bir türlü tesis edemediğimiz vergi adaleti, yine bir türlü sağlayamadığımız gelir adaleti hepimizin belini bükmüş durumda. Elbette ki bu sıkıntılardan Kahramanmaraş halkı da etkileniyor. Kahramanmaraş’ın sorunlarını genel sorunlarla bir arada değerlendiriyorum. Çünkü gerçekten şu anda en önemli sıkıntı; işsizlik ve pahalılık. Uzun yıllar şehrimiz kamu yatırımı almadan ‘Kendimizi idare ediyoruz’ diye bir şehir efsanesi icat edildi. “Bizim devlet desteğine ihtiyacımız yok. Biz kendi yağımızla kavruluruz” denildi. Ama son dönemlerde hükümetten destek alamamayı öncelikle iktidar partisinin sorumluluğuna tevdi ediyorum. Yani genel bütçede Kahramanmaraş’a ne ayrılıyor, neden takip edilmiyor? Bu bir zaaftır, duyarsızlıktır ve eksikliktir. Örneği Stadyum sözü verenler nerede? Eldeki stadyumda rafa kaldırıldı.

Maalesef Ülke sıkını içerisinde. Türkiye’nin en önemli sıkıntılardan birisi şu anki Cumhurbaşkanlığı sistemi. Şu anki sistemin hiçbir meseleyi çözdüğünü söyleyemeyiz. Bizim derhal güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş bir parlamenter sisteme geçmemiz lazım. Parlamenter sistem bizim bir kazancımız idi. Halk daha fazla söz sahibi idi. Kuvvetler ayrılığı bizim için bir kazanımdı. Seçmenin kıymetli olması ancak o sistem ile olur. Türkiye’nin bu sisteme döneceğini umuyorum. Şimdiki sistemin çok uzun ömürlü olacağını sanmıyorum. Biz iyi parti olarak Parlamenter sisteme dönülmesini savunuyoruz.

Şu anda genel başkanımız liderler içerisinde en çok sahada olan kişidir. İki önemli görevi yerine getirmeye çalışıyor. Bunlardan ilki parlamenter sisteme geçiş için kamuoyu oluşturuyor. İkincisi, şu anda Türkiye’de siyaseti gerçek gündemine çeken ve bunu başarılı bir şekilde yapan yine bizim genel başkanımızdır. Bu nedenle siyaseten üzerine düşeni yapıyor. Bizler sürekli sahadayız. Partimiz iki yılı geçti. Teşkilatlarımız sağlamlaştı. Tecrübe edindik. Ciddi mesafeler kat ettik. İnşallah her şey güzel olacak” ifadelerini kullandı. (HABER: YAŞAR ERİKLİ)

Editör: Haber Merkezi