ABD Başkanı Joe Biden, tarihi bir hatanın altına imzasını atarak 1915'te meydana gelen Ermeni olaylarını soykırım olarak tanıdığını ilan etti. Biden'ın bu hamlesi hem Türk siyasetinde, hem Türk dünyasında tepkilere yol açarken, Cumhurbaşaknı Erdoğan ile Joe Biden'ın görüşmesinden hemen sonra gelen bu açıklama, "görüşmede neler konuşuldu" sorusunu akıllara getirdi.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen telefon trafiğindeki detayları, köşesinde yazdı.

SOYKIRIM İFADESİNİ KULLANACAĞINI SÖYLEMEK İÇİN ARADI

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, Biden'ın Erdoğan'a soykırım ifadesini kullanacağını belirttiğini, bu telefon görüşmesiyle de iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılamaz bir hale gelmemesi için yapıldığı belirtildi:

"Biden, ABD başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Erdoğan ile ilk görüşmesini aslında “soykırım” ifadesini kullanacağını söylemek için ve bunun iki ülke arasında kaldırılamaz bir hasara neden olmasını engellemeye yönelik gerekli girişimleri yapmak için kullandı. Telefonda önceliği yüz yüze görüşmeye verdi. Önce 14 Haziran’da Brüksel’de toplanacak NATO liderler zirvesinde hem işbirliği alanlarını hem de sorunlu başlıklara yönelik diyalog stratejisini ikili bir görüşmede ele almak istediğini söyledi. Bu “iyi haber”den sonra da asıl meseleye geçti. 24 Nisan açıklamasında “soykırım” ifadesini kullanacağını ancak bunu Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilendirmeyeceğini anlattı."

KONSTANTİNOPOLİS GEREKÇESİ

Biden'ın açıklamasındaki bir diğer skandal da İstanbul yerine Konstantinopolis denilmesiydi. Biden'ın İstanbul yerine Konstantinopolis demesinin sebebi, soykırım ithamından Türkiye'nin değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun sorumlu tutulduğunun gösterilmesi olduğu belirtildi:

"Hem bu görüşmede hem de Biden-Erdoğan görüşmesinin ardından başka seviyelerde yapılan görüşmelerde; Başkan’ın İstanbul için “Konstantinopolis”i kullanmasının gerekçesi olarak; “Türkiye Cumhuriyeti’ni konunun dışında bırakarak Osmanlı İmparatorluğu’nu sorumlu tutmak” gösterildi."

Hande Fırat'ın yazısında, görüşmeye ilişkin dikkat çeken diğer detaylar şu şekilde:

‘SEÇİM VAADİM, KENDİMLE ÇELİŞEMEM’

ABD Başkanı bir gün sonra kullanacağı “soykırım” ifadesinin gerekçelerini de sıraladı. Seçim vaadi olduğunu, 20 yıldır bunu söylediğini belirterek, “Bunu yerine getiremezsem kendimle çelişirim” mesajı verdi.

‘BÜYÜK HATA OLUR, SONUÇLARI OLUR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkisini telefonda gösterdi. Bu açıklamanın Türk-Amerikan ilişkilerinde olumsuz sonuçlarının olacağını ve büyük bir hata olduğunu ifade etti. Konunun tarihçiler tarafından ele alınması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Tarihi, hukuki ve siyasi hata” tanımlamasını da kullandı. Biden’a yüz yüze bu konuyu ve gerçekleri anlatacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi