Önce Merkez Bankasından geçtiğimiz hafta gelen açıklama ile yazımıza başlayalım. Başkan Şahap Kavcıoğlu Türk Lirası'na yönelişe ve rezervlerin güçlenmesine dikkat çektiği açıklamasında “Son dönemde yabancı para mevduatta görülen yükseliş, ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişi nedeniyle gerçekleşirken, TL mevduat artışı güçlü şekilde sürmekte” dedi. Bunu bir tarafa koyalım. Sonra enflasyon verileri ile ihracat rakamları verildi, her ne hikmetse ithalat artışı söylenmedi. Peki yabancı para mevduattı neden yükseldi? Yazımın sonunda ona da değineceğim.

Para dünyalık alış/ verişinde bir araç, ancak kimileri parayı amaç edinmişler. Son dönemde ise kolay para kazanma yollarını öğrenen birtakım odaklar para oyunlarına girerek, küçük yatırımcıları çarpmak için oyun içinde oyun oynuyorlar, takip ediyor ve bu oyunu net görüyorum. Biz faizi yükseltiyoruz, onlar ranta hücum ediyorlar, dövizin son günlerdeki düşüşü de buna bağlı!

Şimdi Türkiye’de enflasyon belli, öyle söyledikleri rakamlar gibi falan değil, daha yüksek. Çünkü, cebimdeki paranın nasıl eridiğini yani alım gücünün azaldığını net görüyorum. Sizde görüyorsunuz, peki böyle yüksek enflasyonlu bir ülke olduğumuz halde kimi zaman dövizin hatta değerli madenlerin TL karşısında değerinin düşmesini veya yükselmesini nasıl izah ediliyor.

Hatırlayın geçen yıl altın bu zamanlar 530 TL’yi görmüştü, şimdi 490 civarında, yani geçen yıldan bu yana altın TL bazında düşmüş. Niye düştü, nasıl düştü, kim düşürdü? Altın stoklayan ülkeleri takip edin, nedeni bulursunuz.  Şu soruyu kendimize soralım, demir de maden altında, demir bir yılda üçe katlarken, altın niye geriliyor? El cevap dediğim gibi adamlar sürekli altın topluyorlar, kontrol ellerinde olduğu için istediğini yükseltip, istediğini düşürüyorlar!

TÜRK LİRASINA KUMPAS İDDİASI

Türk Lirası’na kurulan kumpas! Başlığı ile Milli Gazete internet sitesinde yer alan haberi okuyalım: “Ekonomist Remzi Özdemir dolar kuru ve faiz üzerinden Londra'daki tefecilerin gerçekleştirdiği üzeri kapalı operasyonu Evren Devrim Zelyut’un sosyal medya kanalında detaylı anlatmış. Londra’daki tefecilerin son günlerde Türkiye’deki borsanın kaymağını yemek ve Merkez Bankası’nın faiz indirimini engellemek için kurulan kumpas olduğunu vurgulayarak şöyle diyor: “Şu anda bakıyoruz kaynağı belirsiz bir şekilde Türkiye’ye bir dolar girişi var. İşte bu dolar girişiyle birlikte hükümet doğal olarak Merkez Bankası’ndan bu ay için bir faiz indirimi bekliyor. Bana göre bu faiz indirimi de olabilir. Faiz indirimi şu aşamada yabancıların işine gelmiyor. Çünkü şuan borsada ve bankacılık sektörü içinde pozisyonları var. İşte bunun için yabancılar faizin düşmesini istemiyorlar. Yani Merkez Bankası faizi düşürmesin tam tersi yükseltsin istiyorlar. Devamında, dünyada yüzde 19 faiz veren başka bir ülke yok. Bunun yüzünden Merkez Bankası’nı kıstırmaya çalışıyorlar. Nasıl daha önce kendi çıkarları adına Türkiye ile ilgili dolar 6 TL olacak raporu yazdılarsa şimdi de dolar kuru 10 TL olacak şeklinde raporlar yazmaya başladılar. Bunlar bu işi vurguna dönüştürdü. Şu anda da Merkez Bankasına kumpas kurdular bu kumpasın adı ‘rapor kumpası’. (Kay.https://www.milligazete.com.tr/haber/7685423/turk-lirasina-kurulan-kumpas-vatandasi-dolar-tuzagina-cekiyorlar)

Evet, Küresel Çete bir yandan halkları sömürürken diğer yandan bu çetenin kumpaslarını gören ve teknolojiyi kullanarak ekonomilere ortak saldırı yapan ayak çeteleri var; bunlar da sosyal medya üzerinden haberleşerek birlikte hareket edip, büyük rantlar elde ediyorlar. Yazar bunları tefeci diye nitelendirmiş, çok da doğru söylemiş. Geçtiğimiz aylarda bu çetenin adamları gümüşe operasyon çekmişlerdi.

Değerli dostlar bu düzeni kuranlar, elbette güçlü sermayeye sahipler, George Soros (bu güçlerin adamı): “Biz sistemlerin zaaflarından yararlanarak para kazanıyoruz!” diyor.

Bunun için bu düzeni sorgulamalıyız. Hani adil düzen, hani adil ve hakça paylaşım, halkımız bunları görmeli. Ve dur demeliyiz. Nasıl mı, bilinçlenerek, narkozdan kurtulabiliriz!

SON BİR CÜMLE DAHA, BUGÜN YAŞADIĞIMIZ VE YARIN YAŞAYACAĞIMIZ SIKINTILARIN NEDENİ DE DİJİTAL PARAYA GEÇİŞTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

Kalın sağlıcakla.