Kahramanmaraş Milletvekili ve CHP Genel Başkan yardımcısı Ali Öztunç geçtiğimiz hafta Kale’de basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında Öztunç yerel ve ulusal konuları gündeme aldı... Toplantıya basın ve sosyal medyanın yoğun ilgisi vardı. Öztunç yerel konulara değinirken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye başkanı Hayrettin Güngör’e seçim vaatlerinde kullandığı proje kitapçığını eline alarak; “Bu zamana kadar hangi projelerini gerçekleştirdin diye?” sordu.  

Büyükşehir Belediye başkanını bizde çok zaman eleştiriyoruz. Çünkü seçim kitapçığında bulunan ve yazılı olarak söz verdiği projelerin ne kadarını günümüze kadar gerçekleştirdi, hangisini gerçekleştirmedi… Bu elbette sorgulanabilir. Aradan 2,5 yıl geçmesine rağmen bu konuda bizlerde yerel bir gazeteci olarak doğru bir cevap vermemiz zor.

Hayrettin Güngör’ün Ankara’da Kahramanmaraş Büyükşehir belediye başkan adayı olduğuna sevindik. Çünkü Belediyeler birliği genel sekreteri, aynı zamanda belediyeciliğin kitabını yazan bir bürokrat olarak gündeme geldi ve bizde o şekilde tanımıştık!  Hayrettin Güngör aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın torpilini de arkasına alarak Belediye başkanlığını kazandı.

Günümüze kadar Hayrettin Güngör’ün ne yaptığını bizler değil sokaktaki vatandaşta merak ediyor. Halbuki Ülkenin Cumhurbaşkanının desteğini alarak Belediye başkanlığını kazanmak, hem kolay hem de zor. Bu kimseye nasip olmayacak bir kazanım...

Ama günümüze kadar sokaktaki vatandaşta, Hayrettin Güngör’ü yakından tanıma imkânı bulmuş değil. Bilhassa yazılı basın ve sosyal medya ile arasının iyi olmaması da eksi puan olarak hanesine yazılmaktadır.

İlimizin iki yazılı basınından birisi olarak bizde bilmiyoruz. Belediye başkanı ne yaptı? Dediklerinde bizlerde doğru dürüst cevap verme imkanı bulamıyoruz. Çünkü bilmiyoruz. Basın ve sosyal medya ile arasına buzlu dağları koyarsanız, belki de çalışıyordur. Ama bilmiyoruz… Yeterli düzeyde çalışmaları varsa eğer… Bunu kamuoyuna servis edecek olan basın ve sosyal medyadır.

O zaman CHP’nin etkili ismi olan Ali Öztunç’a iyi bir fırsat... Muhalefet partilerinin zaten aradığı da bu... Hayrettin Güngör’ün seçim vaatleri içerisinde olan projelerin hangisini gerçekleştirdi? Diye sorgulama fırsatı doğuyor!

Büyükşehir belediye başkanı Güngör, bu zamana kadar hiçbir şekilde basın toplantısı yapmış değil. Bu eleştiriler karşısında; en kısa zamanda bir basın toplantısı gerçekleştirerek neler yaptığını açıklayarak Ali Öztunç’a cevap vermesini bekliyoruz.

Demokrasilerin olmazsa olmazı olan partiler, seçimlerle halk belli süre için egemenlik hakkını temsilcileriyle kullanmaya başlamıştır. Millet, bu kullanım süresinin sonunda, seçimler bir bakıma denetim mekanizmasının sonucunu belirler.

Çağdaş, katılımcı demokrasinin kurucu asgari koşullarından belki de en önemlisi ayrışma fikridir.

Ayrışma fikri, iktidarın, hukukun, bilginin, hem devlet katında hem de toplumsal katmanlarda birbirlerinden özerk olabildiği duruma işaret eder.

Bu üçlü arasında etkileşim kadar mesafe olması, zihniyet kalıpları ve etik kurların bu ayrışma fikrine dayanması, ayrışmayı korumu altına alması, hatta ilke kılması çoğulcu ve katılımcı çağdaş demokrasinin temel koşullarındandır. Bu koşulları şu üç basit, ancak yaşamsal ilkeye gönderme yapar: Özgürlük, eşitlik ve özerklik düşüncesinin siyaset karşısında özerk kalabilme imkanı…

Sonuç olarak, demokrasinin olmazsa olmazı iktidar partisiyle, muhalefet partilerinin ayrışmaları gelmektedir. Hep aynı görüşü paylaşmak çoğu zaman, siyasi partilere düşen görevlerini yerine getirmemiş olma sonucunu doğurur. Yerinde yapılan eleştirilerde doğrunun yolunu açar.