Okullarınkapanmasına kısa bir süre kala Öğretmen Onur Özdemir, öğrencilerin buvakitlerini nasıl geçirmeleri gerektiğini, yaz tatilinde nasıl vakitgeçirmeleri gerektiğini anlattı. Yeni sınav sisteminedeğinen Özdemir, Sınavsız yerleştirmenin detaylarına değindi.

Yeni sınavsistemiyle birlikte öğrenci ve velilerin kafalarında bir çok soru işaretlerioluşmaya başladığını belirten Özdemir, ''Yeni sınav sistemi şimdiye kadarkullanılan sistemden çok farklı mıydı? Benim çocuğum diğer sisteme göreçalışmıştı,bu sistemde yeni konular var mı? Sınavı kazanamazsa hangi okulagidecek? Buna benzer birçok soru onların kafasını meşgul etmemektedir.'' dedi.


Ülkemizde birçokkez sınav sistemi değiştiğini ancak konularda çok büyük değişikliklerolmadığını ifade eden Özdemir, ''Bu açıkları kapatmak için hiçbir zaman geç kalınmamıştır.Sınavsistemi değişse de öğrencinin çalışacağı konular değişmemiştir.Öğrencilerimizaynı tempoyla çalışmaya devam etmek zorundadır.8.sınıflar için yapılan bu yenisınavda diğer sınavdaki gibi Türkçe Matematik,Fen Bilimleri,İnkılap Tarihi,DinKültürü ve Yabancı Dil derlerinden sınav yapılacaktır.Aynı gün içerisinde Sözelve Sayısal bölümler olmak üzere iki sınav yapılacaktır.Benim velilerden ricamokullardan bu konuyla ilgili bilgi alsınlar ve MEB’in yayımladığı 2018 MerkeziSınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nu çok iyi incelesinler.Aksi takdirde evhamyapacaklardır.Özet olarak sistemdeki değişiklikler sadece uygulamadüzeyindedir.Düzenli çalışmaya devam eden her öğrenci bu değişikliklerden etkilenmeyecektir''dedi.

Özdemir sistemdekideğişikliklere şu şekilde değindi; ''Mahalli yerleştirmede kayıt önceliğikriterleri; “öğrencinin tercih sırası”, “evine yakınlık”, “ortaokulunayakınlık” baz alınarak yapılacak.Sınavsız mahalli kayıtlar Anadolu, Mesleki veTeknik Anadolu ve Anadolu İmam Hatip Liselerini kapsayacak.Öğrenciler, haziranayı içerisinde lise kayıt tercihlerini yapacak. Tercihler e-okul sistemiüzerinden yapılacak.Tercih ekranında, farklı okul türlerinden toplam 9 lisesunulacak. Öğrenciler 5 tercih yapacak. Öğrenciler, ikamet ettiği eğitimbölgesinde bulunan liselere,10. sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecek.Boşkontenjanlar ek yerleştirme için ayrıca duyurulacak ve aynı yöntemle tercihalınıp yerleştirme yapılacak.TEOG sonucuna göre yerleşen ve halihazırdaliselerde eğitim alan öğrenciler, yerleştikleri taban puana göre nakilbaşvurusunda bulunabilecek.''

Sınavla öğrencialan liseler Fen, Sosyal Bilimler ve Proje okullarından oluşacağını anlatanÖzdemir, ''Bu okullara, haziran ayı başında yapılan ve isteğe bağlı girilen birsınav ile kayıt yapılacak.Sınav, sadece 8. sınıf müfredatını kapsayacak. 135dakika sürecek sınavda 90 çoktan seçmeli soru sorulacak.Sınavla yerleştirme,yalnız sınav puanı ile yapılacak.Sınav 2 Haziran 2018’de yapılacak.Sınava girenöğrenciler, girmeyen öğrenciler ile aynı zamanda okul tercihi yapacak.Sınavpuanı ile tercihlerine yerleşemeyenler, diğer öğrenciler gibi adreslerine bağlıolarak eğitim bölgelerinden yerleştirilecek.Sınavla öğrenci alan okullarda, boşkalan kontenjanlar doğrultusunda, sınav puanına göre nakil yapılabilecek.''dedi.

Yaz tatili yaklaşırken öğrencileri yaz tatilinin mutluluğu,velileri ise heyecan sarmaya başladı. Bazı öğrenciler ilkokuldan ortaokula,bazıları da ortaokuldan liseye geçiş yapmaya hazırlanıyorlar.Bazı öğrencilerise lise ve üniversite sınavlarına giriş için çalışmaya başlayacaklar.Okullar 8Haziran 2018 Cuma günü tatile girecek,milyonlarca öğrenci karnelerinekavuşacaklar.

Okulların kapanmasına bir ay kalmışken öğrencilerin buvakitlerini nasıl geçirmeleri gerektiğini anlatan Onur Özdemir, ''Bu dönemdeçeşitli olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır.Havaların ısınmasıyla beraberöğrencilerde dışarıda olma,bir an önce okuldan ayrılma,tatilin çabuk gelmesiniisteme gibi öğrencileri derslerinden uzaklaştıracak durumlar oluşmaktadır. Budurum en çok da sınava girecek olan 8.sınıf öğrencileri etkilenmektedir.Üzerlerindebir sınav baskısı varken bir türlü adapte olamamaktadırlar.Bu öğrencilerinprogramlarından kesinlikle sapmaması gerekmektedir.Çünkü artık konularınınsonuna gelinmiştir.Konu tekrarı yapmaktan çok farklı soru tekniklerinigörmeleri açısından bol bol soru çözmeleri gerekmektedir.Yeni kaynaklarüzerinden çalışmalarına ara vermeden, öğretmenlerinin ve aileleriningözetiminde olmaları gerekmektedir.Şunu unutmamaları lazım ki “İyi bir lise iyibir üniversitenin anahtarı gibidir.” 4 yıldır bu sınav için çalışan birisininson aylarda çalışmayı bırakması mantıklı bir hareket değildir.Aileler veöğretmenleri bu zamanlarda onlarla vakit geçirmelidir.Onları adapteetmelidir.Dersin yanında çeşitli etkinlikler ve aktivitelerle onların moral vemotivasyonunu  üst seviyedetutmalıdır.Önlerinde emeklerinin karşılıklarını alacakları uzun bir yaz dönemiolduğu düşünmeli ve derslere dört elle sarılmalılar.hiç bir zaman kaybetmeyidüşünmemeli,çalışanın elbet emeğinin karşılığını alacağını bilmeliyiz.Aslındabıraktığın an kaybeden olacağımızı unutmamalıyız'' dedi.  

Özdemir daha sonra sözlerine şöyle devam etti;

''Ortaokulu ara dönem(5 ve 6.sınıf )  ve sınav dönemi (7 ve 8.sınıf )olarak ikiyeayıralım. 5.sınıf (Ortaokulahazırlık dönemi) 6.sınıf (Ara Dönem) 7.sınıf (Sınava Hazırlık Dönemi) 8.Sınıf (Sınav Dönemi) Yukarıdaki dönemler ortaokula geçen heröğrencinin Türkiye şartlarında kesinlikle geçireceği dönemlerdir.Sınavın olduğuyani bir seçme durumunun olduğu ülkemizde bu gerçeklerden hiçbir öğrenci veveli kaçamayacaktır. Böyle birdurum söz konusuyken her öğrenci başarılı olmak için çok çalışmakta ve bin birzorluğa göğüs germektedir.Ancak çoğu kişin gözden kaçırdığı bir dönem var : Yaztatili. Bu dönemleri verimligeçiren her öğrenci başarı merdivenlerini verimsiz geçirenlere göre 2 kat dahahızlı ve sağlam adımlarla tırmanmaktadır.Bu durum her sınıf için geçerli olsa da daha çok “Balıkbaştan kokmasın.” diyerek 5.sınıflardan başlamak gerekmektedir.Çünkü ortaokuluntemeli bu kademede atılmaktadır.8.sınıfta rahat etmek istiyorsanız 5.sınıftanbaşlayarak  geniş bir birikimyapmalısınız.Ben son senede halederim dediğiniz zaman kendinizi çok yıpratmanızda kaçınılmaz olacaktır.İşte yaz tatilleri burada devreye girmektedir.''

''Heröğrenci yaz tatilini ile çekmektedir.Çünkü tatil demek oyun demek,gezmedemek,rahatlık demektir.Bir sene boyunca verilen emeğim mükafatıdemektir.Yalnız burada yapılan hata kitaplardan uzak kalmak,öğrendiklerimizitekrar etmemektir.İnsan öğrendiklerinin çoğunu ilk yirmi dakikadaunutmaktadır.Böyle bir durumda 3 aylık koskoca bir aranın 1 senedeöğrendiklerimizin çoğunu unutturacağını aklımızdan çıkarmamamızgerekmektedir.Tatil boyunca öğrendiklerimizi arada da olsa gözdengeçirmemiz,bize gerçek bir öğrenme sunacaktır.Aksi takdirde okul açıldığındakafamız her yönden sıfırlanmış olacaktır.Bu problemden zarar görmemek için hersınıfta öğrendiğimizi tekrar etmemiz şarttır.''

Özdemir, ''Her sınıf birbirini takip ederek ilerler.Bazıkonuları iyi öğrenmek için geçmişte öğrendiğiniz konularının üzerine bir şeylerkoymalısınız.Her dersin konusu bir önceki sınıfın devamı niteliğindedir.Yanifırça tutmayı bilmeden resim yapamazsınız.İlk önce geçmişte öğrendiklerini iyiözümsemeniz, daha sonra öğreneceklerinizle bağdaştırmak zorundasınız.Temeli iyiolmayan bir bina nasıl yıkılmaya mahkumsa geçmişi iyi olmayan öğrenci de aynışekilde yıkılmaya mahkumdur.Bu şekilde ilerlemezseniz her seferinde çalışmanızgerekenden daha çok çalışmanız ve arayı kapatmanız gerekecektir.Bu size maneviailenize de hem manevi hem de maddi külfetler getirecektir. 8.sınıfta iyi bir liseye gitmekistiyorsanız,benim hayallerim var diyor,ileride çok başarılı bir meslek sahibiolmak istiyorsanız temelinizi sağlam atın.Yaz tatilinizi en verimli nasılgeçirebilirim diye düşünün.Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.Zamanın geridönüşü yoktur.Gelecekte keşke dememek için şimdinin değerini bilmelisiniz.Hepinizebaşarılar dilerim.Şimdiden harika bir yaz tatili geçirmeniz dileğiyle''ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

HABER-FOTO: ÖMERFARUK SALMAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi