1951 yılında Türkiye’de açılması kararlaştırılan 10İmam Hatip Okulundan 1’ini Kahramanmaraş’a kazandıran, vefat edinceye kadar daburada öğretmenlik yaparak içlerinde yazar, din alimi olan önemli talebeleryetiştiren, aynı zamanda camide imamlık yapan kentin mihenk taşlarından HafızOsman Sandal Hoca ölümünün 56. Yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Kahramanmaraş İl Müftülüğünce organize edilen anmaprogramı Şeyhadil Mezarlığında gerçekleşti. Anma programına Kahramanmaraş İlMüftüsü Celal Sürgeç, Sandal Hoca’nın torunu Selahattin Sandaloğlu, yazarlar veSandal Hoca’nın hayatta olan talebeleri katıldı.

ÖĞRETMEN, İMAM, YERİ GELİNCE CEPHEDE KOMUTAN

Sandal Hoca’nın Kahramanmaraş’ta ilk İmam HatipOkulunun kurulmasına öncülük ettiğini belirten Kahramanmaraş İl Müftüsü CelalSürgeç bir İmam Hatipli olarak vefakar Hafız Osman Sandal Hoca’ya vefalarınıgöstermek istediklerini belirtti. Sandal Hocanın hem eğitimci hem imam hatipneslini yetiştiren bir öğretmen, hem de Camide imamlık görevi nedeniylekendilerinin meslektaşı olduğuna vurgu yapan Müftü Sürgeç aynı zamanda şehirsıkıntıya düştüğünde cephede komutan olmuş bir isim olarak nitelendirdi.

VAKKASOĞLU’NUN BEYİTİNİ OKUDU

Hafız Osman Sandal Hoca’yı, Sandal Hoca’nıntalebelerinden Ünlü yazar Vehbi Vakkasoğlu’nun beyitiyle de anan Sürgeç; “Camideimam okulda öğretmendi talebesi bütün şehir cemaati herkesti/ Koymadı girmedikhiçbir gönül memlekete nimetti/ Kuruldu sevgi tahtına yeşertti çölleşmişyürekleri’ diye bu şekilde Vakkasoğlu tasvir ediyor. Gerçekten öyledir. Sandal hocamgibi hikmet ehli insanlar Ali Sezai Efendi gibi gönül ehli insanlar yine bucoğrafya da yetiştirmeye devam edecektir.” Diyerek Sandal Hoca’ya rahmet okudu.

BU ANLAMLI GÜNDE HATIRLANMASI BİZE ONUR VERDİ

Dedesi Sandal Hoca’nın bıraktığı mirasa sahip çıkantorunu Selahattin Sandaloğlu da bu anlamlı günde dedesi Hafız Osman SandalHoca’yı unutmayan Kahramanmaraş İl Müftülüğüne teşekkür etti. Dedesi SandalHoca hakkında kısa bir bilgi de veren Selahattin Sandaloğlu; “dedem Sandal hoca1951 yılında Kahramanmaraş’a ilk İmam Hatip’i kuran, okulun müdürlüğünü yapan,Kuranı-ı Kerim, Farsça, Arapça derslerine girerek hem de orada öğretmenlikyaparak birçok ilim irfan sahibi kişileri yetiştirmiştir. Çukuroba camisindeimam hatiplik yapmıştır. Aynı zamanda burayla birlikte KahramanmaraşBelediyesinde evlendirme memurluğu yapmıştır. Soyadı kanunu değiştiğinde soyadıkanununda çeşitli kişilerin soy isimlerini kendi koymuştur. Bu vesileyleKahramanmaraş müftülüğümüze Sayın Müftümüz Celal Sürgeç Bey’e huzurlarınızda buanma törenini tertip ettiği için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca siz dostları veöğrencileri buraya kadar teşrif ettiniz. Çok memnun oldum sizlere de çokteşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.” Dedi.

 


DAHA ÖNCE SANDAL HOCA GİBİ BİRİNE RASTLAMADIM

Radyodan duyduğu Türkiye’de 10 yere kurulacak İmamHatip Okulunun birini Kahramanmaraş’a gelmesini sağlayan Sandal Hoca’nınhayatını ve bıraktığı belgeleri tasvir eden yazar Yaşar Alparslan da SandalHoca’ya övgüler yağdırdı.

Sandal Hoca’yı o dönem müderrisler içerisinde ensosyal olarak belirten Yazar Alparslan tasvir ettiği evraklardan SandalHoca’nın hayatını öğrendiğini ve Sandal Hoca’ya hayran kaldığını dile getirdi.Kentin tarihine ışık tutan kitaplarıyla tanınan Yazar Yaşar Alparslan SandalHoca’nın mahallede herkesi tanıdığını, genel kültüre açık her toplumlailgilendiğini belirterek, mahallede kimlerin namaz kılıp kimlerin kılmadığını,kılmayanların evlerine giderek onları da camiye getirdiğini anlattı.

YEMEZ YEDİRİR, CEBİNDEN HARCARDI

Camide sabah namazını kıldırdıktan sonra erkendenokula gittiğini ve öğrencilerle de tek tek ilgilendiğine değinen Alparslan; “tümöğrencilerin Kur’an’ın mükemmel olmasını ister. Kur’an okuması zayıf olanlarıderecelendirip ayrı zaman verir ve onlarla yakından ilgilenirdi. Sandal hocayemez yedirir, cebinden verir tüm öğrencilerini takip ederdi. SelahattinSandaloğlu Sandal Hoca’nın bize emanetidir. Selahattin Bey’in babası daKahramanmaraş’ta önemli bir diş hekimiydi. Kentte bütün diş doktorları servetsahibi oldu ama Selahattin Bey’in babası varını yoğunu bu uğurda harcadı babasıSandal Hoca’nın yolundan gitti. Biz de Sandal ailesini onun için çok seviyoruz.

KENDİNİ DAVASINA ADAMIŞ İKİNCİ İSİM YOK

Yani ben hayatımda bu kadar gayretli bir insan,bütün zamanını davasına ayırmış ikinci bir kimlik görmedim. Hakikaten hayretedilecek bir kimlikti yani. Sandal hoca ölünceye kadar çalıştı. Hem imamlığınıdevam ettirdi, hem imam hatip öğretmenliği devam ettirdi, hem de öğrencilerinetek tek sahip çıktı. İmam Hatip okulunun ilk açıldığında öğrenci bulmaktazorlanmışlar. Tüm zorluklara fedakârlıkla karşılık vermiş ve İmam HatipOkulunda çok iyi öğrenciler yetiştirmiş. Sandal Hoca suyu okuyup temelinekoyduğu İmam Hatip Okulundan ‘bir gün her çeşit insan çıkacak vali olacak,kaymakam olacak, başbakan olacak, cumhurbaşkanı olacak’ demiş ve bu inancı hiçyitirtmemiş. Ölünceye kadar çalışmış. Allah rahmet eylesin.” Diye konuştu

SANDAL HOCA’YA ‘BABA’ DERDİK

Sandal Hoca’nın talebelerinden emekli öğretmenMustafa Uslu da Sandal Hoca’yı hep baba olarak andıklarını dile getirerekprogramı düzenleyen İl Müftüsü Sürgeç’e teşekkür etti. Uslu öğretmeni olanSandal Hocayla anılarını şu şekilde anlattı; “İlk kayıt olmaya gittiğimdeokuldaki bir görevlinin öğrencilere bağırınca korkmuştum. Geri dışarı çıktım.Mahalleden bir arkadaş İmam Hatip okuluna kayıt olduğunu Sandal Hoca’nın daoraya görevlendirildiğini belirtti. Kayıt olan arkadaşım Sandal Hoca’yımahalleden tanıdığını ve Kur’an eğitimi veren çok değerli ve çok iyi biriolduğunu belirtti. Bende arkadaşımın tarifi ile doğru Kalenin oradaki okulavardım. İçeriye girdim. Müdür odasında gayet sıcak karşıladı beni. Resmiokullarda görmediğimiz bir samimiyet. ‘Kayıt olmak istiyorum’ dedim. İlgilendibenimle, gerekeni yaptı. Biraz oturduk ‘hadi şimdi namaza gidelim’ dedi.Beraber namaza gittik. Sevgi de samimiyette dostlukta gönül adamı denir ya. Hermanada bize örnek oldu. Bir aile büyüğü edasını hiçbir zaman bırakmadı. 7 senedin ve kuran derslerimize girdi.”

ELİF’İ YAZMAYI SANDAL HOCADAN ÖĞRENDİM

Sandal Hoca’nın talebelerinden Kahramanmaraş eskiMilli Eğitim Müdürlerinden Ali Rıza Bağrıaçık da anılarını şu şekilde anlattı;“Ben hocamın şu anda dinlemediğiniz konularını anlatacağım. Kahramanmaraş imamhatip okulu açıldığı zaman ben tabi bilmiyordum. Ortaokulu bitirip yüzbaşıolmak istiyordum. Ben ortaokulu isterken babam İmam Hatip’e gitmemi istedi. Sonrabenim gittiğim okulda kaza geçirince kendi isteğimle İmam Hatip’e geldim. Veimam hatipli olmaktan çok gurur duyuyorum. İyi ki de gelmişim. Ben El’ifiyazmayı Sandal Hocamdan öğrendim. Allah gani gani rahmet eylesin. Arapçayıhattat gibi yazardı.

ÇOK DÜŞÜNCELİ GÜNÜL DOSTU BİRİYDİ

Hoca efendinin en çok dikkatimi çeken özelliklerindenbiri çok güzel giyinirdi. Çok temiz ve düzenli giyinirdi. Ayağında bir günçamur görmedim. Hâlbuki İmam Hatip’in yolları çamurluydu. Ama ben ayağındaçamur görmedim. Nedenini sonradan öğrendim. Hoca efendinin iki tane ayakkabısıvarmış. Bir tanesi derste giydiği normal ayakkabısı, bir de eve gidip gelirkengiydiği ayakkabısıymış. Ben bunları tabi sonradan fark ettim. Çok düşünceli vegönül dostu bir hocamızdı. Andığımız için çok memnunuz. Allah rahmet eylesin.Bizim de eğittiğimiz öğrenciler umarım bizden şikâyetçi olmazlar. Müftübeyimize ve hepinize çok teşekkür ederim.”

HAFIZ OSMAN SANDALOGLU (SANDAL HOCA) KİMDİR?

1883 (hicri:1299) yılında Kahramanmaraş’tadoğmuştur. Hayatı hizmetlerle doludur. Geniş ufuklu bir kişiliğe sahiptir. Adetanerede neye ihtiyaç varsa orada o olmuştur. Eğitimci kişiliği ile ön planaçıkmıştır. Hafızdır. Medrese eğitimi alarak kendisini ilme vermiştir. Fransızcabilmektedir. O günün şartlarında adeta bugünleri önceden görerek gençleri yarınlara hazırlamasını bilmiştir. Nitekim1951 yılında Türkiye’de 10 imam hatip okulu açılmasına karar verildiğinde, 10imam hatipten ilkini Kahramanmaraş’a açmıştır. Okulun müdürlüğünü üstlenerek,Arapça,  Farsça ve Kuran-ı Kerimderslerine girmiştir. Ülkenin o zamanlar zor dönemden geçtiği yıllarda kurucusuolduğu okulun hem müdürlüğü hem öğretmenliğini yaparken aynı zamanda bir psikologgibi öğrencilerine hep moral vermiş ve gün gelecek bu memleketten başbakanlar,cumhurbaşkanları çıkacak diyerek sürekli motive etmeyi bilmiştir. Ve artık o günSandal Hoca’nın ektiği tohumlar artık meyvelerini vermiştir. Nitekim günümüzşahsiyetlerinden Vehbi Vakkasoğlu, Kenan Seyithanoğlu, İsmet Karaokur, HüseyinBahar, Ahmet Taşgetiren, Abdurrahman Dilipak, Abdullah Edip Güvenen gibiisimler Sandal Hoca’nın yetiştirdiği çok sayıda öğrencilerinden bazılarıdır. 

Hayatına yön veren çok yönlü kişiliği ve ihtiyacınverdiği hizmet şuuru bize yaşamından enstanteneler sunmaktadır. Çukuroba Camiiİmam Hatibliği yapması, belediyede evlendirme memurluğu görevi, soyadıkanununda ailelere soyadını koyarken üstlendiği görev, eğitim hizmeti olarak okullardaokunacak arapça ders kitaplarını yazması ve  kültür hizmeti olarak saçaklızade kitabını yazmasıkahramanmaraş harbinde Çukuroba  Camisinisilah deposu olarak kullandırması ve kendi gözetiminde kurtuluş savaşa yönvermiş olması  eğitimle birlikte cesaretörneği sergilemektedir.

Ayrıca Sandal Hocayıdönemin padişahı Sultan Abdulmecid verdiği beratla ödüllendirmiştir.

Sandal Hoca’nın Kemalettin,Mehmet ve Selahaddin adında 3 çocuğu oldu. Mehmet Sandaloğlu DoktorlukKemalettin Sandaloğlu’da diş hekimliği yapmıştır. Sandal Hocanın çocuklarıbabalarının izinden gitmiş ve maddi durumu olmayan hastalardan para almadıklarıgibi ilaçlarını da almışlardır. Selahaddin Sandaloğlu ise 1945 yılında liseyibitirdiğinde verem hastalığından vefat etmiştir. 

Editör: Haber Merkezi