İnternet üzerinden yapılan ikinci el araç satışlarında herkesin kendi fiyatını belirlemesi piyasayı yükseltti. Kahramanmaraş'ta 10 yıldır sektörün içerisinde yer alan Muhammet Başkonuş bu durumun galerileri olumsuz etkilediğini söyledi.

İnternetin insan hayatındaki yerinin her geçen gün artması, alışverişlere de yansıdı. Artık herkes alışveriş sitelerine ilan vererek, istediği ürünü satışa çıkarabiliyor. Aracını internet üzerinden satışa çıkaran vatandaşlar ise kendi fiyatını istediği şekilde yazıyor.

Galericilik sektörü içerisinde 10 yıldır yer alan esnaf Muhammet Başkonuş, herkesin kendi fiyatını belirleyerek yazmasının piyasaya olumsuz yansıdığını söyledi. İnternet öncesinde, her bölgede tutulan bir araç olduğunu belirten Başkonuş, ''Kahramanmaraş'ta tutulan bir marka oluyordu. Komşu illerde başka araçlar tutuyordu. Her bölgenin kendine has araçları olunca, ona göre de uygun fiyatlar oluyordu. İnternet çıktıktan sonra Türkiye'nin her yerinde bütün araçların piyasası aynı oldu. Bizim burada yaşadığımız olumsuzluklardan birisi, piyasayı şahısların belirlemesi oldu'' dedi.

İnternete bir kişinin komple boyalı ve kazalı aracına 25 bin lira istediğinde, aynı marka araca sahip olup aracı bir kaç parça boyalı olan bir vatandaşın 35 bin liraya kadar istediğini belirten Başkonuş, ''Herkes kendi arabasına kafasına göre fiyat yazıyor. Böyle olunca, piyasayı şahıslar belirler oldu. Normal piyasası 25 bin lira olması gereken araçlar, interneti açıp baktığımızda 30 bin liradan aşağı değil. Biz bu sıkıntıyı her araçta yaşıyoruz.

Bunu çözmek için ancak satış yetkisini noterlerden alıp, belirli kriterleri taşıyan bayi ve galerilere verirlerse çözülür diye düşünüyorum. Biz galeriler olarak araç bulmakta zorlanıyoruz. Nasıl zorlanıyoruz? Bize inanılmaz fiyatlarla geliyorlar. Biz satış konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Aynı  araca vatandaşın kendi aracına istediği fiyattan daha aşağı fiyat istiyoruz. Bu defa da alıcı soruyor? Piyasada yüksek sizde niye ucuz? aracın sıkıntısı mı var? diyorlar. Yoksa biz satışta sorun yaşamıyoruz'' diye konuştu.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi