Özel güvenlik sektörünün köklü ve önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından birisi olan Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, yatırımların artması paralelinde istihdam edilen özel güvenlik görevlisi sayısının da artacağını belirtti. Özel güvenlik sektörünün yılda 20 milyar TL’lik bir cirosunun olduğunu ifade eden KÖSEREİSOĞLU, “Yatırım sayısının artması istihdamı da arttıracaktır. Sektörde halen yüzde 10’a varan bir çalışan eksikliği var. Şartların iyileştirilmesi ve ücret politikalarında olumlu yönde yapılacak düzenlemeler ile istihdam edilen nitelikli personel sayısı artacaktır” dedi.

Ülkemizde ‘Özel Güvenlik Sektör Standartları’nın gelişim sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik sektöründeki istihdamın arttırılması ve sektörün nitelikli personele olan ihtiyacı konularında açıklamalarda bulundu.

Kış döneminde tüm hizmet sektöründe istihdam oranında bir daralma yaşandığını söyleyen KÖSEREİSOĞLU, “Bazı sektörlerde mevsimsel istihdam hareketliliği oluşuyor. Bu da faaliyet gösterdiğimiz özel güvenlik sektörünü olumsuz anlamda etkiliyor. Yaz aylarında çalışanların turizm, tarım gibi diğer sektörlere yönelmesiyle özel güvenlik sektöründe istihdam ihtiyacı daha da artmaktadır. Yatırımların artmasıyla sektörde özel güvenlik görevlisi istihdam ihtiyacının daha fazla olacağını söyleyebilirim” dedi.

“Verilen hizmetin nitelikli olması için personel de nitelikli olmalı”

Verilen hizmetin nitelikli olması için çalışanların yeterliliklerinin iyi seviyede olmasının gerekli olduğunu belirten KÖSEREİSOĞLU, “Sektördeki sirkülasyonun çok fazla olması nitelikli hizmetin önüne geçen faktörler arasında yer alıyor. Öncelikli olarak sektörü cazip hale getirip, sektörde faaliyet gösteren özel güvenlik görevlilerinin eğitimine önem vermek gerekiyor. Sektörün içinde beyaz ve mavi yakalı çalışanlar mevcut. Beyaz yakalı çalışanların deneyim süresi ve tecrübe birikimleri oldukça yüksek. Bu standardı sektör emekçileri olan özel güvenlik görevlilerinde de sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Aynı işin nitelikli personelle daha iyi yapılabileceğini söyleyebilirim” dedi.

“Özlük haklarında yapılacak düzenlemelerle sektör daha cazip hale getirilebilir”

Özel güvenlik sektörünün geniş bir istihdam alanı oluşturduğunu söyleyen Murat KÖSEREİSOĞLU, “Özel güvenlik sektörü genel olarak vardiya sistemiyle çalışılan bir iş kolu. Nitelikli personeller daha çok gündüz vardiyasında çalışıyor. Geri kalan büyük çoğunluk ise sürekli olarak vardiyalı sistemde çalışmak istemiyor. Zaman zaman özel güvenlik sektörünün barındırdığı zorluklardan dolayı özel güvenlik şirketleri istihdam edecek eleman bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda tek sorun uygulanan düşük ücret politikaları değil. Çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi kapsamında; özel güvenlik görevlilerine, daha iyi çalışma koşulları sağlanırsa bu sektörde çalışmak isteyenlerin oranı arttırılabilir. Bu paralelde; fazla mesai ücretinin belirli oranda arttırılması, vardiyalı sistem gereği çalışma sürelerinin azaltılması, silahlı özel güvenlik görevlilerine pozitif ayrıcalık uygulanarak karşılaşabilecekleri riskler dikkate alınarak silah tazminatı gibi ilave ücretlerin verilmesi gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.