Ara öğün yapmalı mıyım, aralıklı oruç daha mı iyi, saati saatine yiyemezsem ne olur soruları çok kafamızı karıştırıyor. Şu an sosyal medyanın ve internetin bu kadar baskın olduğu bir dönemde sürekli fikir ayılıkları olması çok normal. Haliyle bu fikir ayrılıkları da soru işaretlerine sebep oluyor. Gelin bu konuya bir açıklık getirelim; beslenme konusu tamamen kişiseldir.

Bir kilo verme sürecinde en önemli şey kalori açığı yaratmak yani ihtiyacınız olan kaloriden daha az almaktır. İkinci önemli konu da alınan kalorinin kalitesidir. Yani bir gün içerisinde bir hamburger menü yiyerek de aynı kaloriyi alabilirsiniz, sağlıklı dengeli öğünler yaparak da. Kaloriyi doğru yerden almak çok önemli. Günlük almanız gereken kalori örneğin 1800 ise bunu sadece fast food yiyerek günün kalanında aç kalarak karşıladığınızda, hücrelerinizi beslememiş, dengeli beslenmemiş ve vücudunuza çalışması için yeterli imkanı vermemiş oluyorsunuz. Her besin çeşidinden tükettiğiniz dengeli bir gün geçirmek önceliğiniz olmalı.

Geri kalan her şey yani; öğün saati, öğün miktarı vs. gibi konular tamamen bu işin süslemesi diyebiliriz. Genelde önerilen 6 öğün yapmak yani 3 ana 3 ara şeklinde beslenmek ama bu kişinin yaşam tarzına, beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir. Zaten diyetin kişiye özgü olması da bu yüzdendir. Yani bütün gün çalışan ve yemek yemeye vakti olmayan birine 3 ana 3 ara beslenmelisin dediğinde bu o kişide ‘ben diyet yapamam, benim yaşam tarzım diyete uygun değil’ algısını oluşturuyor. Aralıklı oruç yapmak bu tarz birinin yaşam tarzına uygun olacağı için daha faydalı olabilir. Tabi ki size uygun diyet tarzını belirlemek için kan değerleriniz de çok önemli.

Uzun bir diyet sürecinde zaman zaman kişinin durumuna göre öğün sayısınız azaltmak veya arttırmam mümkündür. Bu konuda en önemli şey ise sürdürülebilirlik ve alışkanlıklar. Kişi kendini nasıl konforlu hissediyorsa en uygun diyet şekli odur ve bu konuda genel geçer bir yargı yoktur. Popüler diyetlerde ilk bakılması gereken şey size ve hayatınıza uygun olup olmadığıdır. Çevrenizden duyduğunuz veya internette gördüğünüz diyetleri uygulamadan önce mutlaka o diyeti her açıdan değerlendirip size geri döndürülmeyecek zararlar vermeyeceğine emin olmalısınız. Bilinçsizce yapılan diyetler geleceğinizdeki değerli zamanlardan çalmaktadır.

Sonuç olarak dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenerek kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız diyetinizi o şekilde yapmalısınız. Herhangi bir hastalığınız yoksa, sağlıklı bir bireyseniz kaç öğün besleneceğiniz tamamen size kalmış. Hangi diyet şeklinin size uygun olacağına bir uzman eşliğinde karar vermek ve süreci birlikte yürütmek de her zaman önemlidir.