Herkesin korkulu rüyası olan ödem vücudun farklı dokularında sıvı birikmesi sonucu gelişen şişlik durumudur. Vücuttaki küçük kan damarlarından sıvı sızması sebebi ile olur. Sızan sıvı, dokularda birikir ve bu da şişliğe sebep olur.Gece uyku sürecinde bacaklardaki ödem vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılabilir. Sabah uyanınca ödemin daha çok yüz ve ellerde olduğu görülür. Günlük aktivite başlayınca akşama doğru ödem sıvısının bacaklara inmesi ile bu bölgede ödem oluşur. Pek çok sebep ile ödem görülebilir. Bunlardan bir kaçı; Çok fazla tuz tüketmek, çok fazla çay, kahve tüketmek ve az su tüketmek. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya ayakta kalmak yani hareketsizlik.

Peki ödemi vücudumuzdan atmak için neler yapabiliriz? Öncelikle egzersiz ve spor yapmak vücudu ve hücreleri harekete geçireceği için ödem atılmasına yardımcı olur. Bunu düzenli hale getirmek ise uzun vadede vücudun ödem tutmasını da engelleyerek kökten bir çözüm olmuş olur.

Fazla tuz alımının vücutta su tuttuğundan bahsettik bu yüzden tuz alımını azaltmak ve ihtiyaçtan fazla tuz kullanmamak da ödem oluşumunu engelleyecektir. Dünya Salık Örgütü günde en fazla 5 gram tuz tüketilmesini önermektedir. Ayrıca tuz tüketimini kısıtlamak  hipertansiyon, kalp hastalıkları veya böbrek hastalıkları gibi durumlardan da koruyacaktır.

İhtiyacınız olan suyu tüketmek, her çay kahveden sonra su içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Yeterli suyu almak ödem tutmanızı engelleyecektir. İhtiyacınız olan su miktarını kilonuzu 0,03 ile çarparak litre cinsinden hesaplayabilirsiniz.

Düzenli uyumak, vücudu ihtiyacı olan süre kadar dinlendirmek ve stresten olabildiğince uzak durmak da ödem oluşumunu engelleyecektir.

Eğer tansiyon probleminiz yok ise gün içerisinde yeşil çay veya ödem attırıcı sular tüketmek de ödeminizin atılmasına yardımcı olacaktır. Aşağıda ödem atmanıza yardımcı olacak bir tarif bırakıyorum;

Malzemeler

1,5 litre su

 1 elma ve kabuğu

1 tutam maydanoz,

1-2 adet limon kabuğu,

1 paket yeşil çay,

1 adet çubuk tarçın,

1 dilim zencefil

1,5 litre suyun içerisine malzemeleri koyuyoruz, kaynayınca altını kapatıp ocakta oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz. Süzerek bir sürahiye alıp 1 gece dolapta bekletiyoruz. Ertesi gün hepsini içiyoruz ve 3 gün ardı ardına bu tarifi yeniden uyguluyoruz. Hamilelerin, emzirenlerin ve kronik hastalığı olanların içmesi önerilmez. Okuyucularımıza sağlıklı günler dilerim.