Nezaket kuralları, insanların birbirine karşı kibar, incelikli, nazik ve saygılı davranmalarını esas alan kurallardır. Nezaket daha çok kişiler arası davranışlarla ilgilidir. Nezaket kuralları evrenseldir. Nezaketsizlik, başkalarına karşı kaba, saygısız, çatışma ve gerginlik yaratan davranışta bulunmaktır.

Görgü, bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarına görgü denir. Görgüsüzlük, kaba, saygısız, "sonradan görme" diye tabir edilen davranışların yapılmasıdır. Görgü kuralları, kaynağını toplumun adet, gelenek ve din kurallarından alan, olaylar karşısında yapılması gereken davranışlardır. Görgü kuralları yazılı olan kurallar değildir. Görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur. Ancak toplum, genel görgü kurallarına uymayanları ayıplar , kınar. "görgüsüz", " sonradan görme " , saygısız, cahil, kaba gibi sıfatlarla adlandırır.

İnsanlar iltifat edilmesinden, değer verilmesinden, saygı gösterilmesinden, önemsenmekten, hatırlanmaktan mutlu olurlar. Bir güler yüz, bir güzel söz, küçük bir iltifat… Nice gönüllerin kazanılmasına, düşmanlıkların yok olmasına, dostlukların kazanılmasına sebep olur. Mevlâna; "Düşmanınızın dost olmasını istiyorsanız, onun hakkında güzel konuşun, o söz onu bulur. İnsan iltifatın kölesidir." Demiştir.

Kendimize karşı yapılacak kaba ve saygısız bir hareketi veya güzel bir davranışı ömür boyu unutamayız. Söylenilen her söz toprağa atılan bir tohum gibidir. Zamanı geldiğinde gün yüzüne çıkar. Saygılı bir insanın göreceği ilk karşılık, kendisine de aynı saygının gösterilmesi olacaktır. Ataların dediği gibi ; “Ne ekersen onu biçersin.”

İnsanları mutlu eden güzel söz ve davranışlarda bulunmak nezaket ve görgü kurallarıdır. İnsanlar nezaket ve görgü kurallarının çoğunu ailede öğrenir. Çocuklar hayatlarına yön verecek temel davranışları ailede öğrenirler. Çocuklar anne ve babalarını örnek alırlar. Anne ve babanın söylediği her sözü, yaptıkları her davranışı doğru kabul ederler. Anne ve babalar çocuklarının öğretmenleridirler. Okullarda da teorik bilgiler yanında eğitim de öğrenilmelidir. Eğitim zaten öğrenilenin davranışa dönüşmesidir. Okullar da öğretilen bilgiler sınava kadar bilinmemeli, sınavdan sonra unutulmamalıdır. Ailede ve okulda öğretilen bilgiler davranışa dönüşmeli ve yaşam biçimi halini almalıdır. Ailede ve okulda çocuklara güzel davranış kazandırılmazsa, çocuklar televizyonun. Sanal medyanın ve çevrenin etkisi ile farklı davranışlar edinmeye başlar.

Çocuklara yapılacak en büyük iyilik, onları terbiyeli yetiştirmek ve onları takip etmektir. Başıboş bırakılan çocuğu sokak ve dış çevre yetiştirir. Çocukları evde gördüğü terbiyeyi sokakta kaybediyor. Çocuk yaşta öğrenilenler, mermer üzerine yazılmış yazı gibidir. Silmek kolay olmaz. Ağaçta yaş iken eğilir. Daha çok eğitim küçükken verilmelidir.

Okumayı sevmeyen, kişiler için de çok önemli bilgiler,

1. Bir kişiyi telefonla üç defadan fazla aramayın. Çağrınızı yanıtlamazlarsa, ilgilenmeleri gereken önemli bir şeyler vardır.

2. Ödünç aldığınız parayı, diğer kişi size ödünç verdiğini hatırlatmadan önce iade edin. Bu sizin dürüstlüğünüzü ve karakterinizi gösterir

3. Birisi size yemek ısmarlarken asla menüdeki pahalı yemeği sipariş etmeyin

4. Arkanızdan gelen kişi için daima kapıyı açık tutun. Dama çıkarken merdiveni atmayın. Arkadan gelenlerde çıksınlar, yükselsinler.

5. Farklı görüşlere saygı gösterin. Unutmayın, birinin 6 gördüğünü, size 9 görebilirsiniz..

6. İnsanların konuşmasını asla bölmeyin. Konuşmalarına izin verin. Dediklerinin hepsini duyun ve hepsini filtreleyin.

7. Konuşurken gereksiz konulara girmeyin. Asıl konuyu anlaşılır şekilde anlatmaya çalışın

8. Biri size yardım ederken "teşekkür ederim" deyin.

9. Bir arkadaşınız size doktor randevusu olduğunu söylerse, bunun ne için olduğunu sormayın, "Umarım iyisindir" demeniz yeterlidir. Onları, size kişisel hastalıklarını söylemek zorunda kalma gibi rahatsız edici bir duruma sokmayın.

10. Kimseye gerek yokken yaşını ve maaşını sormayın. Bir söz vardır “erkeğe maaşı, kadına yaşı sorulmaz” diye

11. Sizi doğrudan ilgilendirmeyen herhangi bir şey olmadıkça işinize odaklanın

12. Biriyle konuşuyorsanız güneş gözlüğünüzü ve ellerinizi cepten çıkarın. Bu bir saygı göstergesidir. Göz teması konuşma kadar önemlidir. Lafta göze verilir.

13. Yoksulların yanında asla malınızdan bahsetmeyin. Benzer şekilde, çocuğu olmayanların yanında çocuklarınız hakkında konuşmayın, Başkalarını rencide etmeyin.

14. İyi bir mesajı okuduktan sonra, "Mesaj için teşekkürler" demeye çalışın.