Avrupa Hareketlilik Haftası, kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde kutlanan bir Avrupa Komisyonu girişimidir.

Bu girişim aynı zamanda Sorun önemine de başrol oynamaktadır.

Hafta süresince, belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi amaçlanır.

Kahramanmaraş’ta da uygulanan bir proje ama maalesef Kahramanmaraş’ta araç sayısı Ehliyetli sürücü sayısını bile aşmış durumda.

Hane başına 2 araç düştüğü bir Kahramanmaraş’ta yaşıyoruz.

Proje yerli yerinde ama maalesef Kahramanmaraş için bu proje sadece günü birlik bir uygulama, yani oldu bitti maşallah işi…

2002 yılında ilk kez kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası'nın etkisi, hem Avrupa'da hem de tüm dünyada giderek artmış, Hafta kapsamında belediyeler; hareketlilik yönetimi, erişilebilirlik, yeni veya iyileştirilmiş bisiklet altyapısı tesislerine odaklanan projeler gerçekleştirmekte ve 22 Eylül tarihinde çokça bilinen “Arabasız Gün etkinliği düzenlemekte.

Şimdi bugün Arabasız günün etkinlik günü ama bunu Kahramanmaraş’ta başarmak imkansız.

Çünkü insanlar teknoloji ve araçlara alışmış…

Yürümek yerine araçlar tercih edilmekte.

Yoksa nerede hareket orada bereket dediğimiz bir spor vizyonunda maalesef Kahramanmaraş olarak hantalız.

Bunu her bir birey için söylemek yanlış ama genel olarak ortalamaya baktığımızda bu gerçek önümüzde.

Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl bir tema ekseninde kutlanmaktadır. 2019 yılının teması “Güvenli Yürüyüş ve Bisiklet”, 2020 yılının “Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik”, 2021 yılında ise "Sürdürülebilir Ulaşım: Sağlıklı ve Güvenli Hareketlilik" olarak belirlenmiş.

İnşallah emellerine ulaşılırda sportif bir uygulama gün yüzüne çıkar.

Gelecek yıllarda da farklı temalarda yola çıkacak olan Avrupa Hareketlilik Haftası’na katılım, ülkemiz belediyelerinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlayacak.

2020 yılı için 53 ülkeden yaklaşık 3000 belediye hafta kapsamında etkinlik yapmış…

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından ödül verilmekte…

Avrupa Hareketlilik Haftası (EMW) ödülleri, nüfusu 50.000 üzeri ve 50.000 altı belediyelere yönelik 2 kategoride verilmekte.

Ayrıca, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı (SUMP) kategorisinde de ödül verilmekte.

Komisyon ödülleri haricinde, Türkiye Belediyeler Birliği Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında faaliyet gerçekleştiren belediyelerimizi ödüllendirmekte.

Ödüller; Büyükşehir Belediyeleri, Nüfusu 100 bin üzerinde olan Belediyeler ve Nüfusu 100 bin altında olan belediyeler olmak üzere üç kategoride verilmekte.

Ödüllerin amacı, başarılı kampanyaları tanıtmak ve sürdürülebilir kentsel hareketlilik alanında yerel eyleme olan ihtiyaca yönelik farkındalığı artırmak maksadı ile uygulanıyor.

İnşallah bu program şehrimize farkındalık yaratır ve sürekliliği gelir.