Mayıs ayı içerisinde yaşanılan 17 günlük tam kapanma ve bayram sonrası Kontrollü, Kademeli Normalleşme den bahsedeceğim.

Sizce tam kapanma döneminde kapandık mı, yoksa belge furyası ile kapanmayı deldik mi?

Üretici olanda olmayanda, fırıncı olanda olmayanda tarlası olanda, olmayanda maalesef belgelerle yollara çıktı, kısıtlamaları deldi.

Bu durum da tam kapandık diyebilir miyiz bence hayır.

Lakin önümüze bakmalıyız.

Haziran ayı itibariyle tedbirleri önemli ölçüde gevşetme planları yapıldığı Kademeli normalleşme döneminde farklı kararlar alındı.

Genelgede 65 yaş 2. Doz aşısı yaptıranlar kısıtlamadan muaf olacak.

Bayramı sessiz, sedasız geçiren Tüm Türkiye’de Kontrollü, Kademeli Normalleşme de Kahramanmaraş’ta spor salonları, kafeterya, sinema salonları ve kahvehane gibi işletmeler hizmet veremeyecek.

Küçük esnaf iş yerlerini açıp akşam saatinde iş yerini kapatacak. Genelgeye göre, 17 Mayıs Pazartesi (Bugün) saat 05.00'ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirleri uygulanacak.

Planı açıklayan İçişleri Bakanlığı, valiliklere "Kademeli Normalleşme Tedbirleri" konulu bir genelge gönderdi. Genelgeye göre uyulması gereken tedbirler şu şekilde verildi:

Araç Kullanmamak Şartıyla İhtiyaç Tedarikleri var.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Cumartesi-Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecekler.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri (sadece ekmek ve unlu mamul satışı için) açık olacaktır.

Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecektir.

Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulamasına, 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.

Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde halihazırda uygulanmakta olan ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacak.

Şehirler arası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecek olup, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 koltuk dolu 1 koltuk boş) şekilde olacaktır. Şehir içi toplu taşıma araçları ise 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizle getirilen esaslar çerçevesinde yüzde 50 kapasite sınırlaması ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabileceklerdir.

Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacak.

Kademeli normalleşme döneminde, 65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz koronavirüs aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak.