Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda kurtuluş meşalesinin yakılmasının adımlarının atılmasının 100. yılını kutlamanın heyecanını yaşamaktayız. Ülkemizin her köşesinde milli birlik ve beraberlik duyguları içerisinde, milli bir heyecan ve sevinçle kutlanmaktadır.

   Kurtuluşun 100. Yılı etkinlikleri devam etmektedir. Çeşitli şekilde kutlanan etkinlikler, kendini hissettirmektedir. Konferanslar, paneller, anmalar, temsiller ve sergiler bunların başında gelmektedir.

  Bu etkinlikten biri de Samsun’dan ilimize gelen “İlk adımdan Kurtuluşa Milli Mücadele sergisidir. N. Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde açılan bu sergi Samsun Valiliği 100.Yıl Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanmış ve K. Maraş Büyük Şehir belediyesi katkıları ile gerçekleşmiştir. Bu sergi halkımızla buluşturulmuştur.

  Milli ruhu ve heyecanı yaşatarak gelecek nesillere aktarılmasına vesile olması açısından önemlidir. Bütün Yurtta kurtuluş mücadelesi verildiği gibi Şehrimiz de  madalya ile ödüllendirilmiş ve Kahramanlık unvanı verilerek Kahramanmaraş  olmuştur.

  Her yıl olduğu gibi bu yılda çeşitli etkinliklerle kutlanan 12. Şubat Kurtuluş Bayramı(Çete Bayramı) mili sevinç ve heyecanımızı tazelememiz ve bunları gelecek nesillere aktarmamız bakımından çok önemlidir.

   Geçmiş yıllarda, Çete bayramını seyretmek için köyden tavuğunu, yumurtasını satarak, karda kışta  şehre gelen, günlerce çete elbiseleri ile davullarla kutlanan, Kurtuluş temsillerinin  olduğu, esnafların da kutlamaya eşantiyonları ile kutlamaya katıldığı, soğuktan donma bahasına da olsa, izdihamda olsa seyretmeye can atılan bayramları özlüyoruz.