Mehmet Doboğlu (öğretmen) meslektaşımızdı.

Birlikteliklerimiz oldu görevdeyken, daha sonra o mesleğine devam etti biz emekli olduk, bir türlü eğitimden, öğretmenlikten kopamadık. Mehmet Bey’le hep yollarımız kesişti. Mahalli bir gazetede köşe yazarlığını yapıyordu. Ben arada bir yazıyordum. Yazdığı her yazıyı okur, zaman zaman telefon açar düşüncelerimi söylerdim. Buna çok memnun olurdu. Kaynak göstermeden yazı yazmazdı. Düşünce yazılarında ana konusu İslam ahlâkı, davranışı, anlayışı ve günümüz meseleleriydi. Her gün köşe yazısı yazmak kolay değildi ama Sn. Doboğlu yıllarca yazdı. 19 Mart 2020 tarihindeki yazısında kitabım ‘’Kendi Penceremden BEŞ ÜNLÜ OZAN’’I değerlendirmişti.

Hem rahmetle anmak; hem de değerlendirmesini bir anısı olarak sunmak istiyorum. Mekanı Cennet olsun. Peygamberimize komşu olsun dileklerimizle.

BEŞ ÜNLÜ OZAN

Kahramanmaraş’ta hep söylenir ya, yazarlar ve şairler şehridir. Her evde yoksa bile üç evden birinden ya ozan çıkar, ya şair ya da yazar. Yani Maraşlı’nın çoğunluğu sanatçı ruhu taşır. Bu şair ve yazarlarımız fikirleri ile topluma ışık tutarken, ozanlarımızda halk şairi olarak bir yandan türkü söyler, bir yandan da dertlerini sıralarlar..

Bilirsiniz Eski Oğuz Türkleri’nin halk şairi ve türkücülerine verdikleri isimdir. Ozanlık.

Ozanlara sonraları saz şairi, âşık adı verilmiş. Çoğu ozanlar hece vezni ile düzenledikleri koşuklarını kopuz denilen sazları ile okurlar. Şahsen çocukluğumuzda zevkle dinlerdik. Onları, çünkü bizim gibi yaşlılar hatırlarİşte bu ozanlardan beş tanesini Eğitimci Yazar Abdulhakim Eren hocam, kitaplaştırmış. KİTABIMININ ADI’’BEŞ ÜNLÜ OZAN’’ Efsus yayınları çıkalı yanılmıyorsam bir ay kadar olmuş. Kitapta, ÂŞIK MAHZUNİ ,HAYATİ VASFİ, KUL HAMİT, ÂŞIK HÜSEYİN VE ÂŞIK YENER’in hayatları ve eserlerine yer verilmiştir. 176 sayfadan ibaret olan kitabı inanın iki günde okudum hem de keyifle çünkü sade bir dil kullanılarak, emek verilerek hazırlanılmış.

Değerli ağabeyim, saygı değer Abdulhakim Eren hocam’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel bir eser olmuş ve bilmediğim çok şey de öğrendim. Özellikle aşk olmadan yazılamayacağı!

OZANLAR VE SANATA SAHİP ÇIKMAK

Hocam kitabını imzalayarak bizlere takdim ederken, Beş Ünlü Ozan kitabını nasıl hazırladığını sordum, bana kitabın hazırlanma sürecinde verdiği emeği, kendisine destek veren Serdar Yakar, Oğuz Paköz gibi isimlerin destek olduklarını, ayrıca Afşin ve yöresinin çok iyi bildiği için (doğum yeri) ozanlar ile ilgili detaylı bilgiler topladığını anlattı.

Her Ozanın ayrı bir hayat hikayesi olduğu, yaşamlarında kısa örnekler vererek uzun uzun anlattıktan sonra: ‘’bir kitabın alt yapısı Dolunay dergisinde, Alkış Dergisinde, 12 şubat, ve Edik Dergilerinde yayınlanan yazılardan oluştuğunu..’’ anlattı..

Beş Ozanın çektikleri yokluk gariplik, kıymet bilinmezlikleri, haksızlıklara maruz kalmaları, birbirinin benzeri içimden geçen duygu şu oldu, bu dertleri, sıkıntıları yaşamasalar bu güzel, etkileyici şiirler, türküler, söylenir miydi. Acaba? Sorusunu yönetti. Sonra Kahramanmaraş’ın tanıtımda en önemli ögelerden biride Ozanlarımız, Şairlerimizdir. Tanıtılmayan, Kahramanmaraşlı olduğu bilinmeyen, sahiplenilmeyen şairlerimizde gündeme getirilmesi gerekeni söyledi.