Hz. Mehdi’nin Nesebi

“Dünyanın yıkılmasına bir gün kalsa bile, Cenab-ı Hak (c.c.) o günü uzatır; Ehl-i Beytimden ismi ismime, babasının ismi babamın ismine uygun birini gönderir…”(Ebû Davud, Mehdî: 4; Tirmizî, Fiten: 43)

Ebu Davud, İbni Mace, Tabarani ve Hakim, Ümmü Seleme’den tahric ettiler. O dedi, Ben Rasulüllah (sav)’tan duydum, söyle buyuruyordu: “Mehdi Benim soyumdandır ve Fatıma’nın evladındandır.”

Dini İkâme Edişi

Hz. Mehdi (a.s) bir müceddittir. Cenab-ı Hak (c.c.) onunla dini tekrar yenileyip canlandıracaktır.

Muhyiddin-i Arabî, şeriat-ı Muhammediyye’nin uygulanmadığı ve önemsenmez hale geldikten sonra onu yeniden ihya edeceğini söyler ve "Dini Rasulullahın zamanında olduğu gibi aynen tatbik edecek" der. (M. Arabi, Fütuhat-ı Mekkiye, s. 66.)

İmam-ı Rabbanî’de “Sönen İslam güneşinin Hz. Mehdi'yle yeniden parlayacağını” ifade eder. (İmam-ı Rabbani, Mektubat, 1:565)

Sünnet-i Seniyyeyi ihya; Hz. Mehdi müceddit olduğu içindir ki, aynı zamanda dönemine İslamın damgasını vuracaktır. İmam-ı Rabbani de Mektubat'ında Hz. Mehdi'nin bu önemli hizmeti üzerinde durur. Onun asli vazifelerinden birisinin sünnet-i seniyyeyi ihya ve bid'atları kaldırmak olduğunu söyler. Sünnet-i Seniyyenin önemini anlatırken de şu satırlara yer verir: “Sünnet ve bid'attan her biri, diğerinin yokluğunu gerektirir. Birini ihya etmek, diğerini öldürmek sayılır. Bu manaya göre Sünnet-i ihya etmek, bid'atı öldürmek demektir. Aksi dahi böyledir.”(İmam-ı Rabbani, Mektubat (Arapçası), 1:234; Mektubat-ı Rabbani Tercümesi, çev. Abdülkadir Akçiçek, 1:565, 566.)

Süfyanla mücadelesi

Günlerden bir gün Rasulullah (sav), Hz. Ömer'e, Yahudi çocukları içerisinde birini gösterip, “İşte Süfyanın sureti!” buyurdu. Hz. Ömer ileri atılıp, “öyleyse ben onu öldüreceğim” dedi. Rasulullah (sav) ise, “Eğer bu Süfyan ve İslam Deccalı olsa, sen öldüremezsin; eğer o olmazsa, onun suretiyle öldürülmez”(Buhari, Cenaiz: 80, Cihad: 178; Müslim, Fiten: 85-86, 95; Tirmizi, Fiten: 63.) buyurdu.

Evet, Süfyan ahir zamanda gelecek ve Hz. Mehdi tarafından öldürülecektir. (Ebu Davud, Cihad: 4)

Hz. Mehdi, mücadelesini, bütün mukaddesleri inkar fikriyle ortaya çıkan büyük Deccala, hem de İslama, Kur'an'a savaş açan, dinsiz, yalancı İslam Deccalı Süfyana karşı verecek, bu mücadeleler sonucunda onu öldürecek, tahribatını tamir edecektir.

Adalet, sulh ve sükunu tesis etmesi

"Dünyanın ömründen sadece bir gün kalsa bile, Allah (c.c) benim Ehl-i beytimden bir adam gönderecektir. O dünyayı, (daha önce) zulümle olduğu gibi, adaletle dolduracaktır."(İbn. Mâce, Fiten 34 Ahmed b. Hanbel 1-299, III -28,37)

Bolluk ve berekete (rızk ve kazanç) vesile olması

Müslim'de, ahir zamanda geleceği bildirilen halife - ki İslam alimlerince bunun Mehdi olacağı bildirilir - “malı sayılamayacak derecede taksim edecek” ibaresi yer alır. (Müslim, Kitap: 52 (H. 67-69.) Ebu Davud'daki ifade ise şöyledir:

Ahir zamanda bir halife gelir de malı avuç avuç verir, verdiği malı saymaz.”(Ebu Davud, Kitap: 34)

Ebu Saidi'l-Hudri'den rivayet edilen bir hadis-i şerifte ise dönemindeki bolluk ve refahtan söz edilirken şöyle buyrulur:

Benim ümmetim onun döneminde öylesine bir refaha ulaşacaktır ki, o güne kadar benzerine asla rastlanmamıştır. O kadar ki yer ürünlerini verir, insanlardan hiçbir şey saklamaz, mal da o gün çok birikir. Adam kalkıp, ‘Ey Mehdi, bana ver!” dediğinde, Mehdi de ‘Al!' der.”(İbni Mace Kitabü'l-Fiten: 34 (H. 4083.)

“Ümmetim onun zamanında benzerine rastlanmamış derecede nimetlere kavuşacaklar, gök bol bol yağmurunu gönderecek. Yer de bitki ve mallardan hiçbir şey saklamayacak (yani yeraltı zenginliklerini insanların faydasına sunacaktır.” (Mecmaü'z-Zevaid, 7:317) “Onun döneminde yeryüzü hazinelerini dışarı fırlatacaktır.” (el-Kavlü'l-Muhtasar, s. 45.) “Hayvan sürüleri de fazlalaşacaktır.” ( Müstedrek, 4:558)

Dünya hakimiyeti ve Mücadeleci Olması

İmam-ı Rabbani (ks.), Mektubatında Peygamberimizin bir hadislerinden bahseder. Bu hadis-i şerife göre Peygamberimiz, yeryüzünün dört meliki bulunduğunu, bunlardan ikisinin Müslüman, ikisinin de kafir olduğunu, Müslüman olanların Hz. Zülkarneyn'le Hz. Süleyman, kafir olanlarının da Nemrud'la Buhtunnasr olduğunu bildirmiştir. Beşinci olarak da yere Ehl-i Beytinden birinin, yani Hz. Mehdinin hakim olacağını zikretmiştir.( Mektubat, 2:251)

Konuyla ilgili başka bir hadis-i şerif de şöyledir:

"Mehdi, tıpkı Zülkarneyn ve Süleyman (a.s.) gibi bütün dünyaya hükmedecektir." (Kitabü'l-Bürhan, s. 10; el-Kavlü'l-Muhtasar, s. 32) Peygamber Efendimiz (sav)’in hadislerinde bildirildiğine göre, Hz. Mehdi de hem üstün ahlakıyla, hem de güçlü, mücadeleci karakteriyle tüm inananlara örnek olacaktır:

“Mehdi Doğu tarafından çıkacak. Karşısına dağlar bile dikilse onları ezip geçecek, o dağlarda kendisine yol bulacaktır.” (El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamet-il Mehdiyy-il Muntazar, s. 39/ İbn Hacer el-Mekkî)

Hamiyeti İslamiyesi (Allah’ın Sınırlarına Olan Titizliği ve Koruyuculuğu)

“İslam’ın aleyhine söylenecek bir söz bile, ona ağır gelir”. (İbn Hacer El Mekki; “El-Kavlü’l Muhtasar fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar”, s. 15-75)

devam edecek…