Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde Terör örgütü PKK’ylagirdiği kahramanca mücadele de 2016 yılında şehit düşen Uzman Çavuş HaşimYenigül’ün eşi Leyla Yenigül, görev başındaki uzman çavuşlarla ilgiliCumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir istekte bulundu. Görev başındaki uzman çavuşlarınsesi olan Şehit Eşi Leyla Yenigül; “gerek terörle mücadelede gerekse sınır dışıharekatlarda en önde gidenler uzman çavuşlardır. Belli aralıklarla sözleşmeleriyenilenen uzman çavuşlara artık kadro verilsin. 3 yıllık uzman çavuşla 15yıllık uzman çavuşa aynı prosedürler uygulanmasın. Her sözleşme yenilemedeyeniden sağlık raporuna tabi tutuluyorlar. Hiç 25 yaşındaki bir uzman çavuşla 45yaşındaki bir uzman çavuşun sağlığı aynı olabilir mi? Aralarında hiç fark yokaynı işleme tabi tutuluyor. Oysa diğer meslek gruplarında böyle bir şey yok.”Dedi.

 

Tayin konusunda da düşüncelerini aktaran Yenigül, “Benimeşimin görev yeri Kayseri’ydi. Fakat görev olarak doğuya gitti ve orada daşehit oldu. Birçok uzman çavuşun görev yeri batı ve doğuya veya sınır ötesinegöreve gidiyorlar. Gittiklerinde ise bu şark görevinden sayılmıyor. Yanibirliğin batıda ise ileriki süreçte doğuya tayinin çıkıyor. Ben bu süreçleriyaşamış bir insan olaraktan eşime kendimi borçlu hissediyorum. İstediğim sosyalhaklar şehit aileleri için değil. Devletimiz şehit ailelerinin yanında onasöyleyecek tek kelimem yok. Ben 24 yaşında insanım iki tane çocuğum var. Eşimyaşadığında kadroya dâhil olsaydı, rahat yaşasaydı veya tatil veriyorlar bunlareşime de verilseydi eşimin yanında olacaktım, çocuğum babasını bilecekti. Bizde rahat bir şekilde hayatımızı geçirecektik. Hadi ben 3 yıllık evliyim diğerinsanlardan 10 yıllık olan da var 10 günlük olanda var yazık değil mi? Savaştaen önde gidiyorlar haklar konusuna gelince en arkadalar.” Dedi.


Uzman Çavuşların sorununun maaş olmadığını aynı birliktegörev yaptıkları diğer askeri personel gibi haklara sahip olmak istediklerinidile getiren Şehit eşi Yenigül ek göstergeden uzman çavuşların yararlanmasıgerektiğine de vurgu yaptı.

Şehit eşime sorumluluğumdur

Şehit Eşi Leyla Yenigül; “Ben bu süreçleri yaşamış bir insanolarak eşime kendimi borçlu hissediyorum. Ben tüm şehitlerimiz adına vefaborcumu böyle ödemek istiyorum. Görev başındaki uzman çavuşlara şehit olmadankadro, tatil, lojman hakları verilsin. Aile bütünlüğü bozulmadan çocuklarıylabirlikte yaşasınlar.” Dedi

Hakkâri’nin Çukurca İlçesi'nde, 2016 yılında terör örgütüPKK'lıların saldırısında şehit olan uzman çavuş 27 yaşındaki Haşim Yenigül'ünnaaş’ını, giydiği Türk Bayraklı tişörtüyle karşılayan şehidin eşi Leyla Yenigün2 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir istekte bulundu.

Önceki gün Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesini ziyaret ederekGenel Yayın Yönetmeni Mesut Tuğrul’a görev başındaki uzman çavuşlarınsorunlarını anlatan Şehit Eşi Leyla Yenigül, Mehmetçik’in Afrin harekâtındasınıra gittiğinde uzman çavuşların haklarının gündeme geldiğini ve bu haklarıalmak için ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesini duyurmada kararlı olduğunubelirtti.

Bu isteklerinin şehit ailelerinin haklarıyla ilgiliolmadığını, şehit ailelerinin her zaman yanında olan devlete minnettar olduğunuve bu konuyla ilgili konuşulacak tek kelime olmadığını belirten Şehit Eşi LeylaYenigül, şehit olmadan uzman çavuşlara gerekli hakların verilmesini gündeme getirmeninhem şehit eşine hem de diğer şehit aileleri adına bir vefa borcu olduğunu ifadeetti.

Görev başında olan uzman çavuşların seslerini duyurmadakararlı olduğuna dikkat çeken Yenigül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’edüzenlediği harekâtta askere moral vermek için yaptıkları yemek vehazırladıkları kıyafetlerle sınıra kadar gittiklerini belirterek; “

 

CUMHURBAŞKANIM SESİMİ DUYACAKTIR

Hataya kadar gittik, Gaziantep’e kadar gittik, kıyafetleryemekler yaptık. Biz sadece bunu yapabildik. Devletimiz savaşırken askerimizinyemeğini veriyor. Devletimiz askerimize savaşırken dört dörtlük bakıyor amabunların eksik yanını biz diyemedik ki; Uzman Çavuşlarımıza kadro verin, UzmanÇavuşlarımıza rütbe verin diyemedik. Biz olmayan şeyleri söylememiz gerekiyor.Evet manevi olarak onlara moral motivasyon olarak çok destek olduk.  Ama görev başındaki uzman çavuşların sadecebu şekilde moral ve motivasyona ihtiyacı yok. Ogünkü ziyaretimizde uzmançavuşlarımızdan çok mesaj aldık. Onlar maaşlarının iyileştirilmesini istemiyor,7-8 bin maaş istemiyor. Ordunun mensubu olduklarını ve diğer askeri personelleaynı haklara sahip olmak istediklerini söylüyor. Onların da ailesi var, eşi,çocuğu, anne, babası var. Ön önemli istekleri ise kadrodur. Kadro verildiğitakdirde önünü göremeyip istifa edenlerin sayısında da büyük bir düşüş olur.Örneğin 3 yılda bir kıdem veriliyor ama rütbe verilmiyor. Cumhurbaşkanımızınsesimi duyup gerekli çalışmaları yapacağına inanıyorum.” dedi.


RAPOR İSTENMESİNDE DE ADALETSİZLİK VAR

Uzman çavuşların görevlerine devam etmesi için bellisürelerde sözleşme imzalaması gerektiğini de hatırlatan Şehit Eşi Leyla Yenigülher sözleşme yenilenmesinde rapor istendiğini de ifade ederek; “Şöyle de biradaletsizlik var 25 yaşındaki bir adamla 45 yaşındaki bir adamın sağlığı aynıolabilir mi, fiziki kabiliyet yeteneği aynı olabilir mi, aynı performansısergileyemez. 45 yaşına kadar çalışıyor daha sonra sivil emekli olarakayrılıyor, diğer askeri personel askeri emekli oluyor. Yine maaş farkı oluyoryine haklarında geriye çekilmiş oluyor.”

BATIDA BİRLİK DOĞUDA GÖREV

Uzman çavuşların tayin konusunda yaşadığı sorunlara da vurguyapan Yenigül şöyle konuştu; “uzman çavuşların görev yaptığı bölgelere göre 4-5yılda bir tayin hakları oluyor. Ama benim eşim mesela Kayseri’de görevyapıyordu. Güya batı bölgesi, eşim neredeyse Kayseri’de hiç yerinde durmadı. Devamlıdoğuya geçici olarak göreve gönderildi. Doğuya geçici olarak gönderildiğindeise bu süre şarktan sayılmıyor ve biz eşimin yanında değildik. Tekrardan tayiniçıksaydı şark olarak yine doğuya gidecekti, biz eşimin yine yanındaolamayacaktık. Bu konuya bir çözül bulunması lazım. Batıda görevli ise doğuyageçici görevle gönderilmemesi lazım, eğer gönderiliyorsa bunun şarktansayılması lazım. Aile bütünlüğü için de bu çok önemli. Benim eşim yaşasaydımesela çocuğum onu tanıyacaktı, ben hamileliğimi eşimle geçirecektim.


UZMAN ÇAVUŞLARIN İSTEDİĞİ MAAŞ DEĞİL

Benim eşim; “ Leyla her şeye kabulüm ama çocuğum boynumubüküyor” derdi.  Uzman Çavuşlarınhepsinin çocuğu var hepsi benim durumumda. Bu mesela aile özelliğine de karşıbir durum, diğer meslek guruplarında böyle değil. Benim eşim komando veKomandolar en ağır eğitimleri alan insanlar, en ağır şekilde çalışan insanlar.Tekrar diyorum onların istedikleri maaş değil. Onların endişesi gelecek kaygısı.Diğer meslek guruplarının da kaygısı gelecek kaygısı değil mi? ‘Ben sözleşmeyüzüne ne olacağımı bilmiyorum, ne olacağımız belli değil. Evimi arabamıalayımda bu işi bırakayım’ diyor. Bu gibi düzenlemelerle bunun önünegeçilebilinir”

EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİSİ LOJMAN

Uzman çavuşların karşılaştığı en önemli sorunlardan birininde lojman olduğunun altını çizen Şehit Eşi Yenigül; “orduda en çok uzmançavuşlar var. Ama bunlara lojman verilmiyor. Bu adamların ailesi var, ailelerinidoğuya en kötü durumda olan yerlere götürse kışla dışında ev tutması birtehlike, ailesini götürmese bu kez aile birliği sarsılıyor ve çocuklarbabasıyla yeteri kadar vakit geçiremiyor. Uzman Çavuşlar ordu evlerininkapısında nöbet tutuyor fakat içeriye alınmıyor. Bu bir ayrıcalıktır, onurkırıcıdır.

EŞİME KENDİMİ BORÇLU HİSSEDİYORUM

Ben bu süreçleri yaşamış bir insan olaraktan eşime kendimiborçlu hissediyorum. Ben tüm şehitlerimiz adına vefa borcumu böyle ödemekistiyorum. Bende sınıra gittim, bende vatan sağ olsun dedim, bende yanlarındadurdum. Benim askerimin buna ihtiyacı var. Ben diğer vatandaşlarımızın da bunuyapmasını istiyorum. Gerek CİMERE gerek BİMER’e bu hakların şehit olmadanverilmesini istiyorum.

EŞİM HAYATTA OLSAYDI ÇOCUĞUM ONU BİLECEKTİ

Eşim yaşadığında kadroya dahil olsaydı, rahat yaşasaydı veyatatil veriyorlar bunlar eşime de verilseydi eşimin yanında olacaktım, çocuğumbabasını bilecekti. Biz de rahat bir şekilde hayatımızı geçirecektik. Devletimizehiç bir şey demiyorum devletimiz şehit ailelerin yanında. Ben 24 yaşındainsanım iki tane çocuğum var, devletim yaşam standartlarımı kolaylaştırıyor amaeşim olsaydı onunla vakit geçirmek için her şeyi yapardım. Hadi ben 3 yıllıkevliyim diğer insanlardan 10 yıllık olan da var 10 günlük olanda var yazıkdeğil mi? Savaşta en önde gidiyorlar haklar konusuna gelince en arkadalar.” Diyekonuştu              

CANIN KARŞILIĞINDA MADDİYATIN ÖNEMİ YOKTUR

Önceki gün sosyal medya hesabından uzman çavuşlarınhaklarıyla ilgili paylaştığı bir görselde bazı meslek guruplarından olumsuzmesaj gelmesine de bir anlam veremediğini belirten Yenigül; “Facebook’tayaptığım bir paylaşım yüzüne,  UzmanÇavuşlara verilmeyen hakları diğer meslek guruplarıyla karşılaştırdığım içindiğer meslek guruplarından tepki aldım.  Bazıinsanlarımız diplomaları öne katıp, uzman çavuşları ima ederek diplomanıngerekli hakları aldığını savundu. Yeterince tahsilini yapmayanların o haklarıda hak etmediğini düşünüyorlar. Uzman çavuşluk diğer meslek guruplarıyla kıyaslanamaz,  hâlbuki Uzman Çavuşlarımız canını ortayakoyan, sözleşmelerinde bu şartları kabul eden insanlar, bence en çok da buhakları hak eden insanlar onlar. Canını ortaya koymuş bir canın maddi birkarşılığı olamaz. Fakat diğer meslek guruplarındaki çalışma şartlarıyla uzmançavuşların çalışma şartları kıyaslandığında verilen hakların tutarsız olduğugörülüyor. Yani benim istediğim kesinlikle diğer meslek guruplarından uzmançavuşları ayırt etme değildir. Onlara da saygım var onlarda bu ülkeninöğretmeni, doktoru hemşiresi bunlar da ülkemizde olması gereken şeyler. Omeslek gruplarına zaten veriliyor, bizim sıkıntımız olmayanla, o meslekgruplarının şartlarından daha yüksek şartlarda çalışan uzman çavuşlarımıza daaynı şartları istiyoruz. Uzman Çavuşların hiç biri 8 bin, 10 bin maaş istemiyor.Uzman Çavuşlara da o haklar verilsin, ek göstergeleri yükseltilsin.  Uzman çavuşların içinde de üniversitemezunları var. Tahsil her şeyi çözmüyor, şuan taşeron yasasıyla birçok kişikadroya alındı. Diplomasına bakılmaksızın. Neden o zaman uzman çavuşlarımızalınmadı. O zaman kadroya da çavuşlarımızın alınmasılazım.”

HABER-FOTO: MESUT TUĞRUL

 

 

 

Editör: Haber Merkezi