AK Parti iktidarları öncesinde Türkiye'nin çok ciddi tohum sıkıntısı yaşadığını ifade eden Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her konuda olduğu gibi tohumculukta da attığı adımlarla Türkiye'yi dünyada şu anda oldukça iyi bir noktaya getirdiğini vurguladı.

Önümüzdeki süreçte dünyayı iki büyük krizin beklediğine işaret eden Ünal; "Önümüzdeki süreçte dünyayı enerji krizi ve gıda krizi bekliyor. Kendi kendine yeten ülkelerin ayakta kalacağı bir sürece doğru eviriliyoruz. Son Kızılderili reisinin söylediği bir şey vardı, 'Beyaz adam paranın yenilmeyecek bir şey olduğunu öğreneceksiniz.' Pandemi, insanlara paranın karın doyurmadığını gösterdi. Yani paranız olsa bile eğer üretiminiz yoksa, lojistiğiniz, tedarik zinciriniz yoksa para ne yapacak ki? Paranın satın alma gücü bir yere kadar.

Bugün özellikle Avrupa'nın yaşadığı en temel sorunlardan birisi, üretim krizi. Çünkü, tedarikte bağımlı hale gelen ülkeler tedarik zinciri kırıldığı anda geçmiş olsun. Biz son 20 yıldan beri Türkiye ile ilgili her şeyi planlarken iki şeye dikkat ettik. Bu kapsamda şehirlerimizi kendi kendine yetecek şehirler olarak planladık ve Türkiye'yi kendi kendine yetecek bir ülke olarak planladık." ifadelerini kullandı.

Buğday ithal edildiği için eleştirildiklerini anımsatan Ünal, buğdaya ihtiyaç duyulduğu için değil, ürüne dönüştürülüp ihraç etmek amacıyla ithal edildiğini, Türkiye'nin şu anda yüzde 85'lere yaklaşan üretim kapasitesiyle son derece iyi bir noktaya ulaştığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi