Kahramanmaraş Turizm ile ilgili büyük yatırımları hayata geçirdi. Buna rağmen bir türlü, yerli ve yabancı turistleri ilimize çekme başarısını gösteremedi.

Ancak 2023 yılında açılışı yapılacak olan EXPO ile birlikte gelecek turist sayısı artacak. Birkaç yıldan bu yana inşaatın %70’i bitmiş durumda. Avrupa’nın en büyük yapay lagünü 68700 m2 alan büyüklüğü ile kristal lagün havuzu bitmiş, su tutmaya başlanmış. Daha sonra Ceyhan nehrinin önüne bir set çekilerek akarsu denize dönüştürülecek. Aynı zamanda elektrik üretecek. Uğur böcekleri ve kelebek müzesinin inşaatının yapımı da hızlı bir şekilde devam ediyor.

Hobi evler kullanıma açılmış durumda. Daha sonra müze, MADO ve açık hava alışveriş merkezide yapılacak.

Bu konu ile ilgili Onikişubat belediye başkanı Hanifi Mahçiçek basınla bir araya geldi. Buranın tanıtımı için büyük çaba sarf ediyor. İlimiz STK’larını her hafta davet ederek önce ilimize tanıtımı yapıyor.  Muhtarlara, Büyükşehir meclis üyelerine, MHP yönetim kuruluna, sırasıyla katılanlara EXPO’yu anlatıyor..  Buraya kadar güzel.  Önce bunu kendi içimizdeki insanlarımıza anlatmalıyız. Tamam, da bunun birde muhalefet tarafı var. Muhalefet partilerini davet ederek bu önemli projeyi anlatmanız lazım. Bu harekesin sahip çıkması gereken bir projedir. Bu yalnız bir sezonluk olmayacak. Önü açık uzun yıllar ilimize turist gelecek. Bu gelecek turistler para bırakacak. Buda yine ilimizin gelişmesi için yatırımlara dönecektir.   

Toplantıda konuşma yapan Başkan Hanifi Mahçiçek; EXPO’nun tüm ayrıntılarına kadar ekranda göstererek sunumunu yaptı. Buranın 2023 yılında faaliyete geçmesiyle, ilimizi binlerce yerli ve yabancı turist akın edecektir. Bunun için yabancıları sosyal olarak ağarılmakta özel sektöre düşüyor.

Kahramanmaraş tekstilde, metal mutfak sektöründe  hep ön planda yer almakta. Ama turizmle ilgili birçok yatırımlar yapıldı. Örneğin konaklama tesisleri, yapıldı. Yedi kuyular kayak merkezi, Başkonuş konaklama tesisleri vs. Bunlar elbette faydalı oldu. Ancak buraya komşu illerden gelen misafirler bir gece bile otellerde kalmadan geri dönüyorlar! Bu ziyaretten ilimiz fazla bir gelir elde edemiyor. Çünkü  gelen misafirler gece yatıp gündüzde çarşıda alışveriş yapmıyorsa bunun fazla bir getirisi olmuyor.

Bunun kaymağını komşu ilerimiz yiyor. Örneğin Gaziantep’e gelen turist kafilesi orda kalarak birçok turizmle ilgili yerleri rehber eşliğinde gezdiriliyor. Bizim bu konuda yeteri kadar ne rehberimiz var nede verebileceğimiz broşür bulunmakta.

Bir de önemli bir konuya değinmek istiyorum: Bundan önceki Büyükşehir belediye başkanı Fatih Mehmet Erkoç birçok yatırımları gerçekleştirdi... Daha önemlisi de Kuzey çevre yolu... Kuzey çevre yolu; merkezin trafik sorununu merkezden alıp kuzey çevre yoluna kaydırmak için yapılan bir güzergah. Ancak yeni büyükşehir belediye başkanı bu projeye sahip çıkmadı. Ve gereksiz olarak niteledi. Şimdi 12 Şubat Belediye başkanı Hanifi Mahçiçek EXPO gibi büyük bir projenin 2023 yılında kapılarını yerli ve yabancı turistlere açacak. Ne yazık ki ne milletvekilleri nede Belediye başkanları ve diğer yetkili kurum ve kuruluşlar bu projeye sahip çıkmıyorlar! Bunun nedenini ben bir türlü anlamış değilim. Bu dev yatırım Mahçiçek ’in babasının malı değil, kendisinin de hiç değil. Bu yatırımlar kalıcı. Ancak bundan sonra gelen başkanlar sahip çıkmadığında ne olacak? Buna İlimizin yazılı ve sosyal medyası devamlı dillendiriyor ama yeteri kadar karşılık bulmadığını da biliyoruz.

Mahçiçek; Bu uzun yolda, bazen arkadaşlarıyla birlikte ordu gibi, bazen da yapayalnız ama tek başına bir ordu gibi yürüyüşünü sürdürmektedir.

Yürüyüş, çok yönlü bir hazırlığı gerdektiren, özenle seçilmiş yol. Sorumluğu çok ağırdır. Bu uzun yürüyüşte, elbette yorulanlar, mecalsiz düşenlerin olduğu gibi, onun sıkı düzenine ve disiplinine dayanmayıp yürüyüş parkurunun dışına taşanlarda olacaktır. Çok gerilerde kalıp önden gidenlerin parkuru önde bitirmeleri de bir gerçektir.

EXPO’dan bahsettiğimiz bu proje üste anlatıldığı gibi çok riskli ve meşakkatli  bir yoldur. Bu riskli ve uzun yolculuğun üstesinden gelmek her babayiğidin başaracağı bir yol değil. Ancak Mahçiçek böyle yükün altına girdiyse parkuru başarı ile tamamlayacaktır.

MAHÇİÇEK=EXPO 2023 ….