Üretim düşüncesiyle yola çıkan Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi, Afşin-Elbistan termik santralinden çıkartılan kömür atıklarından, Gübre fabrikası kurmak için harekete geçti.

 Ak Parti milletvekili ve İçişleri komisyonu başkanı Celalettin Güvenç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör yardımcısı Prof.Dr. Kadir Saltalı ile birlikte Yeni Orman ve Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’yi ziyaret ederek fabrikanın kurulması için destek istediler.

Bakan Kirişçi’de gübre fabrikasının kurulması içini elinden gelen tüm desteği vereceğinin sözünü vermiş!

Geçtiğimiz günlerde de İstiklal üniversitesi Rektörü Sami Özgül’de KMTSO meclis toplantısına konuk olarak katılmıştı. Burada yaptığı konuşmada “Bize destek verin Kalp ameliyatlarında ve Anjiyo ’da kullanılan malzemenin tamamını biz üretebiliriz” demişti.

TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörümüz Niyazi Can ve Rektör Yardımcımız Kadir Saltalı ile birlikte Tarım Bakanımız Vahit Kirişçi’yi ziyaret ederek, Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin olduğu bölgede gübre fabrikası kurulmasıyla ilgili istişarelerde bulunduk. Gerçekten çok önemli bir proje ve topraklarımızın da bu gibi projelere ihtiyacı var. Tarım ve Orman Bakanımız da bizlere bu noktada destek verdi. Maalesef ki ülkemizde suni gübre çok fazla kullanılıyor. Zamanla bu topraklardan verim almak zorlaşacağından, topraklarımızın çölleşme tehlikesi söz konusu. Organik gübre kullanılması halinde ise bu durum tamamen tersine dönmeye başlayacak ve giderek topraklarımızın ihtiva ettiği organik madde miktarı artabilecek. Ayrıca, üretilen organik gübre bitkinin ihtiyacı olan mineral maddeleri absorblayarak bitkinin ihtiyaç duyduğu anda bitkiye verebilecek. Bu önemli çalışmada öncülük yapan Rektörümüz ve Rektör yardımcımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Projemizi takip etmeye devam edeceğiz.” dedi.

REKTÖR CAN:

KSÜ Rektörü Prof Dr. Niyazi Can ise konuyu ilgili şunları söyledi;  “Ekonomik kalkınma ve bunun temeli olan yüksek teknolojili üretimin en önemli koşulu olan Kamu-Üniversite- sanayi işbirliğini dijital dönüşümü gerçekleştirmektir. Üniversitemizin düzenlediği çeşitli bilimsel toplantılarla da Kamu –üniversite –sanayi işbirliği konusunda farkındalık yaratmayı hedeflemekte ve ülkesel kalkınma hedeflerimizde öncelikli olan alanları bilimsel ve endüstriyel yaklaşımla değerlendirmeye almaktadır.

Üniversitede üretilen bilgi ve teknolojilerin ürüne dönüşerek ticarileşmesine, topluma fayda sunulmasına başarılı biri örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.

Amacımız üniversitemize yurt içinden ve yurt dışından gelen öğrencilerimize çağın gerektirdiği şartlarda nitelikli insan kaynağı olarak yetiştirmek, ülkemize katkı sağlayacak niteliklere kavuşturmaktır. Öğrencilerin mezun olduklarında sadece akademik başarılarıyla ve teorik bilgileriyle değerlendirildiği geride kalmıştır. AR-GE, inavasyon, mükemmeliyet ve uluslararası rekabet edebilir eğitim stratejilerimizin merkezinde yer almaktadır. Öğrencilerimizi uygulama becerisine sahip, yenilikçi düşünebilen kalifiye, donanımlı bireyler olarak yetiştirmek hedefindeyiz. ”

Şimdi artık üniversitelerimiz bir taraftan eğitim verirken öbür taraftan üretim yapmak istiyorlar.

Bu iyi bir gelişimdir. Kamu, Üniversite, sanayi işbirliği olmadan teknolojik ürünler üretmemiz mümkün değil. Buna başlamak gerekir. Bunu örnek alması gereken diğer üniversitelerde bir taraftan üretime başlamalıdırlar…  Karşılığı olmayan mezun vermekten vaz geçip ufukta görünen yeni bölümler ve ekonomik yatırımlara öncülük etmeleri gerekir.”