Türkiye’de mart ayının on birinde ilan edilen korona virüs salgının üzerinden yaklaşık kırk gün geçti. Türk Eğitim Hayatı 23 Mart’tan itibaren sıra dışı uygulamalara tanık oldu. Hiç kimse uzaktan, dijital öğretimi aklının ucuna dahi getiremezdi. Öğretimi yapmaya çalışıyoruz ama eğitim kısmı boşlukta. Eğitim kısmında ailelere büyük iş düşüyor. Çocukların saha alanları bir anda daraldı.18 yaş altının evde kaldığı düşünüldüğünde mekânsal rekabet ve psiko-sosyal derinlik şahika noktasına ulaştı.

Doğadan, spordan, oynamaktan, koşmaktan, kahkaha atmaktan, sosyal neşe, şaka, üzüntü gibi fiziksel ve duygusal aktiviteleri yerine getirememekte zorlanan nesil şu anda derslerinin dışında mecburen dört duvar arasında teknoloji ve sosyal medya platformu veya oyun ile içli dışlı olma durumunda kalmaktadır. Aile ve otokontrol yoksa bu durum farklı yerlere de gidebilir.

MEB, EBA üzerinden mümkün olduğu kadar öğretim sunmaya devam ediyor. Peki, başta Kahramanmaraş olmak üzere özel okullar ne yapıyor dersiniz? Kurumsal, sistemi olan okullar koordinasyonu sağlayanlar iyi gidiyor. Birkaç özel okul yetkilisi ile görüştüm neler yapıldığına dair. Dijital platformu olmayan bazı okullar öğrencileri EBA ya yönlendirirken bazıları video çekip farklı kanallardan paylaşırken bazıları internet grupları kurarak öğretmenlerin gayretleri ile süreci devam ettirmeye çalışıyor.

Kahramanmaraş Doğa Koleji Kampüs Müdürü Sayın Halil DÜZGÜN Bey ile okullarında neler yapıldığı ile ilgili bir görüşme yaptık. Halil Bey : “Millî Eğitim Bakanlığının yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı eğitim-öğretime ara vermesi kararı nedeniyle akademik takvimde yapılacak değişikliklere uygun olarak “DOĞA’M EVİMDE” uzaktan eğitim programımızı başlattık.

Bu süreçte teknolojinin sağladığı tüm imkânları kullanarak, senkron, asenkron sanal sınıf ve eğitim yönetim sistemlerimiz üzerinden öğrencilerimizin bulunduğu her yerden eğitimlerine devam ediyoruz. Okul öncesinden 12. sınıfa kadar tüm ders programlarında akademik kadromuzca hazırlanan ders anlatımı ve soru çözüm videoları, online sınavlar, dijital içeriklerimizde hazır bulunan animasyonlar, interaktif uygulamalar ve etkinlikler ile süreci devam ettiriyoruz.

DOĞA’M EVİMDE uzaktan eğitim programı, çözüm ortağı Sebit iş birliği ile geliştirilen e-doğa sistemi üzerinden yürütülüyor. Temel dersler ve fark ders içerikleri yeniden yapılandırılan ders programına uygun olarak veriliyor. Eğitimde kaliteyi yakalamak, öğrencilerimizin gelişimlerini daha iyi destekleyebilmek ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek adına velilerimizle devamlı iletişim hâlindeyiz. DOĞA’M EVİMDE uzaktan eğitim programımızla ilgili bazı detaylar şunlardır:

 Temel dersler ve fark ders içeriklerimizi, oluşturulan uzaktan eğitim haftalık programımız ile öğrencilerimize sunuyoruz. Yabancı dil içeriklerimizle dört yeti bazlı eğitim modelimizi sürdürerek interaktif şekilde öğrencilerimizin dil becerilerini pekiştirmeye devam ediyoruz. DAGİS, LGS ve YKS denemelerimizi akademik takvimde belirtilen gün ve saatte online uyguluyoruz.

Öğretmenlerimiz düzenli olarak öğrencilerimiz ve velilerimizle iletişim halindeler.Danışman ve rehber öğretmenlerimiz sınava girecek öğrencilerimizin sınav hazırlık süreçlerini birebir takip ederek öğrencilerimizi desteklemektedirler.” Dedi.

Bu sıkıntılı günleri elbet atlatacağız. Ama bu süreçten; yöneticisi, öğretmeni, öğrencisi ve velisiyle etkili iletişim kurabilen, aile ve aidiyet duygusunu ortaya koyabilen,krizi yönetebilme kabiliyetini gösterebilen kurumlar daha da güçlenerek çıkacaktır.

Sağlıklı günler dileklerimle…