Gazetemiz yazarlarından Yener Atlı köşesinde bir yazı kaleme almıştı… Geçtiğimiz hafta, şehir merkezinde Jandarma uzman çavuş, elindeki gücü kullanarak kendisine hak etmediği trafik cezası kesmesini köşesinde dile getirmişti!

Tatbiki trafik kuralarının hiçe sayarak suç işlenmesi elbette cezai muameleye tabi tutulması gerekir. Bizlerinde zaman zaman trafik kurallarını ihlal ettiğimiz için bu cezalara katlanıyoruz.

Ama suçsuz trafik cezası kesilmesi kabullenebilir bir durum değil. İl jandarma alay komutanı Albay Numan Öksüz’ün hassasiyet göstererek Yener Atlı’ yı araması esas kayda değer bir inceliktir. Bu inceliği maalesef birçok üst yöneticilerde göremiyoruz.

Yıllar önce ilimizde Valilik yapan İlhan Atış, bu konulara çok önen verir ve değerlendirmesini yapardı! O tarihte ilimizle ilgili bir yazı yazmıştım…  Hemen Sayın valim İlhan Atış aradı ve aynen şu kelimeleri kullandı. “Yüzbaşıoğlu yazdığın için teşekkür ederim. Ama doğru olan şuydu… “ Diyerek bana yanıt vermişti!

Maalesef bu kadar hassasiyeti gösteren, ilgili birimleri uyaran, yöneticilerimize hasret kaldık…

Çağdaş demokrasilerde, gazetecilerin kamuoyunun bağımsız temsilcileri olma görevini yüklendikleri ve sorumlulukları bulunduğu üzerinde durulur. Gazeteciler bu yaklaşım gereği toplum adına toplumun bir kamu denetçisi konumundadır. Gerçekten de karmaşık toplum yapısı içinde birbirleriyle ilişki kurmakta güçlük çeken kesimler arasında bağlantıyı, gazeteciler kurarlar.  

 Bir konuda gerek yazılı, gerekse sosyal medyada önemli bir haber çıkmışsa, eğer yetkili kurumlar, o yazıyı yazan basın veya medya kurumunu aramalı, bir yanlış haber yapılmışsa o zaman doğrusu şu demeli. Buda kamu görevi olarak yerini almalıdır.

Böyle bir gelişmenin ardından, basın ve sosyal medyada mümkün olduğu kadar hata veya yanlış haber yapmamaya özen gösterecektir.

Basının değer verilmediği veya hiçe sayıldığı bir yerde… Birçok yanlışlıklarıda göze almak mümkündür.

Yener Atlı köşesine bu konuyu taşıdı. Buna benzer yetki zehirlemesine tutulanlar nasıl engellenecektir?

İl Jandarma alay komutanının bu hareketi diğer kurum ve kuruluşlara örnek olması elbette çok önemlidir ama önemli olan yerine getirilmesidir.

 BUGÜN gazetesi olarak görevimiz artıları ve eksileri haber yaparak kamuyu duyurmaktır. 

Ancak yöneticilerimiz bu yapılan haberlere duyarsız kalırsa bizimde bir başkasının da yapacağı hiçbir şey yoktur.

Diğer taraftan: İletişim kuramı açısından bilgi alma ve vermeyi özümlersek bilgi alma ve vermede iki ana etkenin söz konusu olduğunu görürüz. Bu etkenleriyse, en basit bir ifadeyle gönderen ve alan şeklinde tamamlayabiliriz. Önemli olanda budur işte.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde Basının görevi uyarmaktır. Basın bu görevini yapamadığı veya yapmadığı takdirde işler rayındın çıkmış demektir.

İl jandarma alay komutanımızı konuya hassasiyet gösterdiği için Gazetem adına teşekkür ediyorum.

Yener Atlı ’ya da yapılan haksızlığı kabul etmeyip gerekli makamlara ulaştırmak üzere kaleme aldığı yazı için ’de ayrıca teşekkürler.