Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş Ticaret ve sanayi odası olarak  Eskişehir Ticaret ve sanayi odasının davetiyle iki günlük bir ziyarette bulunduk…. Eskişehir Kahramanmaraş’a göre birçok farklılığı da beraberinde taşıyor. Bunun başlıca nedeni: Bursa ve İstanbul’a yakın olmaları. Bu söylemde bulunurken; Kahramanmaraş’ın gerilerde kaldığı anlamına gelmesin. Biz bir kaç sektörde faaliyet gösterirken Eskişehir daha çok Sanayi ve teknoloji alanlarda yatımlarda bulunmuş bir ilimiz.  Bunun başında TCDD Abdülhamit Han döneminde kurulması ve fabrikanın o dönemden bu yana aralıksız olarak üretime devam etmesi hem bir etken hem bir gurur kaynağıdır. Halen bu fabrikalarda lokomotif, vagon ve motor üretilerek mili ekonomiye katkı sağlanıyor. Lokomotif ve vagonlar yurt dışına ihraç ediliyor. Bunun yanında F-35 uçaklarının önemli parçalarının tedarikçisi.

Eskişehir üniversitesi, Anadolu üniversitesi ve Teknoloji üniversitesinin olması ve bu üniversitelerde 80 bin öğrencinin eğitim görmesi Eskişehir’e ayrıca değer ve ekonomik katkı sağlıyor. Bursa ve İstanbul’a yakın bir kent olmasını da üst üste koyduğunuz zaman artılarını ve sağladığı fırsatları da göz ardı edemeyiz.

Ankara’dan hızlı trenle birkaç saatte iç Anadolu’ya tarifeli seferler de haneye hep artı getiriyor.

Eskişehir Ticaret odasının ilk gün gezisi, bizlere ışık tutmuştur. Bizden farkları daha heyecanlı olmaları ve sorumluluklarını sahiplenmeleri…

İkinci gün ise, Sanayi odasının konuğu olduk. Organize sanayi bölgesinde bulunan odanın kaliteli insan gücüne önem verdiğini, firmaların istediği yetenekte ve bilinçte eleman yetiştirerek iş gücüne katkı sağladığına tanık olduk... Önümüzdeki yılda OSB okul açarak bunu daha geniş çapta gerçekleştirecekler.

Buna bağlı olarak: Ülkemizde son bir iki yıldır eğitim kalitesini iyileştirmeye ve öğrencileri ezbercilikten ziyade düşünmeye sevk eden gayretleri de var. Teknik  Üniversitesinde Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi pilot yetiştirme eğitimlerde bunun bir kanıtı.

Daha sonra Eskişehir sanayi odası ve Kahramanmaraş Ticaret ve sanayi odası ile “Eskişehir iş dünyası işbirliği “protokolü imzalandı.

Günün sonunda Kipaş Holding’in Bozüyük’te açtığı modern karton kutu fabrikasını gezdik. Bu fabrikanın orada kurulması ayrı bir konu ama… 200 yakın işçinin istihdam edilmesi ve ihracata dönük olarak üretim yapmasını önemli görüyoruz.

Ülkemizin gelişmesi ticaretin artırılması ihracatın artması hanemize artı olarak geçtiğinin farkındayız.

 Üretim ve ihracatta farkındalığı sanayicilerimiz gerçekleştiriyor. Burada sorun yok. Kahramanmaraş işçi istihdamında ve ihracatında onlardan daha öndeyiz. Ancak bizdeki eksiklikler; Sektör bazında daha çeşitli üretim yapmamızı gerektiriyor…

KMTSO Yönetim kurul başkanı Serdar Zabun ve Meclis başkanı Mehmet Hanifi Öksüz. 30’un üzerinde meclis üyesinin katıldığı Eskişehir gezisi son derece başarılı ve ufuk açıcı olmuştur.

 Ülkemiz sahip olduğu kurumlarla güçlüdür. Kahramanmaraş’ın ticarette ve sanayide başarısında girişimci ruhun ortak aklın büyük önemi bulunuyor. KMTSO süre gelen başarının mimarlarındandır. Bu model bir kültürdür. Bir toplum hareketidir. Ülkemizin sürdürülebilir yüksek rekabet gücüne erişiminde önemli bir yol gösterici durumdadır. Oda, 10 binin üzerinde üye ve firmalarıyla ortak akılda birleşen kurumlarıyla ülke ekonomisine güç ve katkı sağlıyor..

KMTSO olarak düzenledikleri yurt içi ve yurt dışı gezileri son derece başarılı umut ve ufuk açıcı olmuştur.

Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.