Kahramanmaraş’ın marka yüzü Kipaş Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasını Aydın'da açtı.

Açılışa Kahramanmaraş’tan İş Adamları, Siyasetciler ve bürokrasinin yanı sıra biz basın mensupları da katıldık.

Kahramanmaraş’ın iş dünyasındaki parlayan yıldızı Kipaş Holding tarafından Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurulan Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding, başta tekstil olmak üzere enerji, tarım, çimento ve kağıt sektöründe faaliyet gösteriyor.

Kağıt sektöründeki ilk yatırımını Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yapan firmanın bu alandaki ikinci durağı ise Aydın'ın Söke ilçesi oldu.

Söke Organize Sanayi Bölgesi'nde 658 dönüm üzerine kurulan kağıt fabrikası yatırımında sona gelindi. Dev tesiste yılda yaklaşık 730 bin ton kağıt üretilecek.

Kullandığı teknoloji ve kapasite anlamında dünyanın önde gelen kağıt fabrikalarından biri olarak gösterilen tesis, kendi enerjisini de üretecek.

Arıtma tesisi de tamamlanan fabrikada ağırlıklı olarak Türkiye'nin ithal ettiği kağıtlar üretilecek.

Kısacası 250 milyon dolarlık ithalatı ortadan kaldıracak.

Yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırım tutarı bulunan ilk etapla 800 kişi istihdam edilecek.

Aslında bu hem iyi hemde kötü…

İyi tarafı 800 kişiye ekmek kapısı, kötü tarafı Kahramanmaraşlı iş adamlarımızı şehirden uzaklaşıp başka yerlerde yatırım yapmaya başlıyor…

Türkiye'nin 250 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandıracak tesis, aynı zamanda 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecek.

Toplamda 450 milyon dolar cari açığın kapanmasına hizmet edecek.

Yüzde 40'ı tamamlanan ikinci etap için 450 milyon dolarlık bir yatırım öngörülüyor.

Tamamlanmasıyla birlikte ikinci etapta da 600 kişilik ilave istihdam sağlanacak.

Toplamda 1400 kişi istihdam edilecek.

Yaklaşık 550 milyon dolara malolan tesiste ilk etapta 800 kişi istihdam edilecek.

Ticari etki alanındaki sektörler de dikkate alındığında yatırımın, ülke istihdamına yapacağı katkı daha büyük olacaktır.

Ekonomik katkılarının yanında tesisin önemli bir özelliği daha bulunuyor.

Çevreci üretim anlayışıyla faaliyet gösterecek fabrikanın Türk ekonomisinin yeşil dönüşümüne de önemli hizmetleri olacaktır.

Son teknolojiye sahip makinelerle donatılan tesiste yüzde 100 geri dönüşümlü atık kağıttan üretim yapılacak.

Sahip olduğu ileri teknoloji sayesinde fabrika, ilk etabıyla yılda 12 milyon ağacın, ikinci etabıyla 21 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçecektir.

Kullanacağı enerjiyi de kendisi üretecek olan tesisis istihdama, ülke ekonomisine ve tabiata çok ciddi fayda sağlayacağını görülüyor.

Bu topraklara değer katan, üreten, ihraç eden insanımızın aş ve iş sahibi olmasına vesile olan tüm yatırımcılara şükran borçluyuz.

Oluşturduğu ekonomik ve sosyal katkı göz önünde bulundurulduğunda bu yatırımın aldığı destekleri sonuna kadar hak ettiği açıktır.

Koronavirüs salgını dolayısıyla küresel ekonominin belirsizlik girdabına girdiği bir dönemde yatırımlarına hız kattıkları için Kipaş Holding'e ülke, millet ve Aydınlı vatandaşlarım adına hayırlı olsun diyor, Kahramanmaraşlı iş adamımızın yatırımların devamını temenni ediyorum.