Diyet yapmak, kilo vermeye çalışmak zor ve sabır isteyen bir süreç. Nasıl kilolar bir anda alınmadıysa, verirken de bir anda vermek mümkün olmuyor. Kendinize en uygun diyet şekline bir uzmanla beraber karar verip, kendinize bir rota belirleyip bu yolda emin ve sabırlı adımlarla ilerleyip hedefe ulaşmak en doğrusu. Fakat bu yolda diyetinizi düzenli yapsanız da, her görevinizi birebir uygulasanız da yine de yolunuza engel olabilecek 3 önemli sebep var. Şimdi bunlara değinelim;

Birinci engel sürekli olumsuz düşünmek. Hep negatif düşüncelerle kendinizi üzmek. Diyet sürecinde her zaman iyi sonuçlarla karşılaşıldığı gibi, istenmeyen memnun etmeyen sonuçlarla da karşılaşılabilir. En az bir kere diyette olmasına rağmen kilo veremediği bir hafta olan birisi, hep olumsuz düşünmeye başlıyor. ‘Kesin bu hafta da kilo veremeyeceğim.’ ‘Ben zaten hiçbir zaman hedeflerime ulaşamam ki.’ gibi olumsuz düşünceler vücudunuzu ve enerjinizi kilitlemekten başka bir işe yaramıyor maalesef. Gelecekte belki gerçekleşemeyecek olan bir olay için bile kafada senaryo kurmak, bilinçaltının vücuda bu ‘hedefi’ gerçekleştirmek için mesaj yollamasına sebep oluyor. Bu olumsuz düşünceler de bir süre sonra motivasyonu düşürüyor. Olumsuz düşünmek yerine ‘Ben istediğimi başarırım.’ ‘Diyet yapmıyorum, kendim için sağlıklı besleniyorum ve bundan keyif alıyorum.’ gibi cümleler her zaman süreci daha rahat geçirmenizi sağlar.

İkinci engel ise hemen sıkılıp pes etmek. Başta da bahsettiğimiz gibi diyet sabır ve emek isteyen bir süreç. Kiloları kısa sürede vermektense kalıcı vermek çok daha önemli olmalı. Diyet sürecinde bir yerden sonra kilo vermenin yavaşlamasının sebebi vücudun kendisiniz korumaya almak istemesi. Sabırlı olanlar bu kırılma noktasını aşıp ideal kilosuna ulaşabiliyor. Ama sıkılıp hemen pes edenler her seferinde baştan başlamak durumunda kalıyor. Tek bir olumsuz durumla karşılaştığınızda pes etmek, diyeti bırakmak yerine kaldığınız yerden devam edin.  Diyete her seferinde baştan başlamaktan sıkıldıysanız bu sefer yarıda bırakmayın.

Üçüncü ve son önemli sebep ise sadece tartıdaki sayılarla ilgilenmek. Diyette tek hedef tartıdaki sayının azalması değil kendinizin çok daha iyi ve çok daha sağlıklı haline ulaşmaktır. Tabi ki tartıda görülen sayılar motivasyon sağlar fakat bu motivasyonu sağlıklı aralığa gelen kan değerlerinizde, azalan bacak ağrılarınızdan, merdiven çıkarken daralmayan nefesinizden ve kendinizi çok daha hafif hissetmenizden sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak bazen kilo verme sürecinde önümüzdeki en büyük engel yine kendimiz oluyoruz. Olumsuz düşünmeyerek, hemen pes etmeyerek ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi göz ardı etmeyerek bu yolda kendinize engel olmaktan çıkabilirsiniz. Çünkü unutmayın ki diyet bir süreçtir ve bu süreci nasıl geçirdiğiniz yine sadece size bağlıdır.