Şehrin her olayına şahit olan bir eserdir Kahramanmaraş Kalesi…
Asur ve Hititler döneminden beri iskan edildiği bilinen Kahramanmaraş Kalesi, bugünkü kent merkezinin en eski yerleşimlerinden biridir.
Kalenin kadim geçmişini Dulkadiroğulları Beyliği, çağlarının çok ötesinde bir ileri görüşlülük ve medeniyet tasavvuru ile çok iyi değerlendirmiş, 14. yy’dan itibaren başta Hititlere ait olmak üzere bölgenin antik eserlerini kalede toplayıp sergilemiş, Bu yönüyle Kahramanmaraş Kalesi Türk Müzecilik tarihinin en eski örneklerinden bir tanesi sayılmış.
Binlerce yıldır gördüğü savaşlarda sürekli el değiştiren Kahramanmaraş Kalesi, Fransız İşgalcilerin de yüz yıl önce iştahını kabartmıştı. Bir ay önce İngilizlerden şehri devralan Fransız işgalciler 27 Kasım 1919 gecesi kaleden Türk Bayrağı’nı indirip Fransız Bayrağı dikmişlerdi. Fransızlar Maraş’ın her ferdinin bir aslan olduğunu unutmuşlardı.
Maraş, Maraşlı’ya mezar olmadan, düşmana Gülizar olmazdı.
Ertesi gün kalede dalgalanan Fransız Bayrağını gören halk, Ulu Cami’de verilen “Düşman bayrağı kalede dalgalanırken Cuma namazı kılınmaz” vaazı ve dağıtılan direniş bildirileri sonrasında kaleye hücum etmiş ve düşman bayrağını indirip, Türk bayrağını bir daha inmemek üzere kaleye çekmişti.
Kahramanmaraş Kalesi’nde bugün kapı aslanları değil kurtuluş mücadelesinde korkusuzca savaşan kahraman bir halkın anısı sizleri bekliyor…
Büyükşehir Belediyesi yeni restoresi ile Halkın Hizmetine yeni bir görünümle sunmuştur.
Restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde 100 yıl aradan sonra bir kez daha Cuma Namazı kılındı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi tamamlanan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin açılışı gerçekleştirildi. 
Program, Bayrak Yürüyüşü ile başladı. 
Kale girişinde toplanan protokol mensupları sosyal mesafe kuralına uygun olarak kale kapısına kadar yürüdü. Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.
Güzel görünüm sahip olan ve Şehrin Simgelerinden biri olan Kahramanmaraş (Maraş) Kalesi bir daha kapanmaz ve kaderine ter edilmez diye umut ediyorum. 
Kalın Sağlıcakla…