Güvercin Yetiştiriciliği: Kahramanmaraş'ın Geleneksel Hobisi

Güvercin yetiştiriciliği, Kahramanmaraş'ın folklorunda önemli bir yer tutan ve uzun yıllardır devam eden ender kültürel geleneklerden biri olarak dikkat çekiyor. Hasan Çetinkaya, çocukluk yıllarından beri devam ettirdiği bu hobisini, evinin damında oluşturduğu özel bir alanda sürdürüyor.

A W272866 06Memurluktan İstifa, Güvercin Ticareti İçin Yeni Bir Başlangıç

Hasan Çetinkaya, 13 yıl devlet dairesinde çalıştıktan sonra, güvercin yetiştiriciliğini daha profesyonel bir şekilde yapabilmek amacıyla 5 ay önce istifa etti. Şu anda Kahramanmaraş'ta güvercin alım satımı konusunda öncü konumda olduğunu belirten Çetinkaya, yetiştirdiği güvercinleri 5 bin lira ile 750 bin lira arasında fiyatlarla satıyor.

10 Yıldır Süregelen Bir Tutku: Güvercin Ticareti

Çetinkaya, güvercin ticaretine 10 yıl önce başladığını ve sosyal medyada aktif olarak bu işi sürdürdüğünü ifade etti. Üniversite yıllarında ve sonrasında çeşitli ortamlarda güvercin beslediğini belirten Çetinkaya, "Çocukluk merakımız ilkokul yıllarında başladı ve hiç ara vermedim. Şu an Türkiye'nin güvercin alım satımı konusunda bir numarasıyım. Güvercinleri güney illerden batı illerine ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

A W272866 03Yetiştirilen Güvercinler: Yüksek Talep ve Değer

Yetiştirilen güvercinlerin hızlı bir şekilde alıcı bulduğunu söyleyen Çetinkaya, "Eskiden büyüklerimiz kendi aralarında hediyeleşir, yavrulatıp sosyal aktivite olarak bu işi yaparlardı. Şimdi ise bu bir sektör haline geldi. Tezgahımızda her kuş 5 bin lira ile 750 bin lira arasında fiyatlara alıcı buluyor" şeklinde konuştu. Çetinkaya, üretimin kendisi için ticari bir değer taşımaktan ziyade, yavruları izleyip büyümelerini görmenin en büyük keyfi olduğunu belirtti.A W272866 02

Kaynak: İHA