Depremin ardından çiftçiler, yaşadıkları travmayı üretimle aşmaya çalışıyor. İlçede, kurutmalık domates üretimi hız kazandı ve üretim sonrası hasadı yapılan 800 ton kuru domates, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

A W271430 02-1Domates Üretimi ve İhracat

Depremden en fazla etkilenen yerleşim birimlerinden biri olan Türkoğlu'nda, tarım işçileri tarafından bin dönümlük araziye ekilen domatesler, titizlikle toplanarak kurutma alanına getiriliyor. Burada doğal yöntemlerle, herhangi bir zirai ilaç kullanılmadan kurutulan domatesler, İzmir’e götürülerek işleniyor ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Verim Artışı ve İstihdam

Bu yıl, domates üretiminde yüzde 25'lik bir artış gözlemlendi. Geçen yıl 600 ton kuru domates ihracatı gerçekleştirilirken, bu yıl yaklaşık 800 ton kuru domatesin ihraç edilmesi bekleniyor. Bin dönümlük araziden 10 bin ton yaş domates de üretiliyor. Paketlenen kuru domatesler, Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç edilerek Kahramanmaraş ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca, bölgedeki istihdamı artıran bu üretim, 2 milyon dolarlık bir katkı hedefliyor.

A W271430 03Üretici Görüşleri

Üretici Ökkeş Kaçar, Türkoğlu'ndaki üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Türkoğlu ilçemizde bin dönüm alanda domates üretimi yapıyoruz. Bu alandan yaklaşık 10 bin ton yaş domates ve 800 ton kuru domates üretiyoruz. Kuru domatesler Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Günlük olarak 200 ton domates kesip sergilerde kurutuyoruz. Kuru domates üretiminde şu anda 350 kişi çalışıyor ve domatesler İzmir’e gönderilerek oradan yurt dışına ihraç ediliyor.”

Türkoğlu’ndaki bu başarılı üretim ve ihracat faaliyetleri, hem yerel ekonomiyi canlandırıyor hem de deprem sonrası bölgedeki yaşam standartlarını iyileştiriyor.A W271430 04

Kaynak: İHA