Kahramanmaraş Kültür, Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği, turizm hizmet alanına, aşçılık mesleğine gönül vermiş değerli şefler ve alana ilgi duyan araştırmacılar tarafından Gökhan Büyükdereli’nin önderliğinde 2019 yılında Kahramanmaraş’ta kurulmuştur. Derneğin kurucu ve yönetim kurulu başkanlığını Gökhan Büyükdereli sürdürmektedir.

Şehrin tanıtımını yaparak bilinirliğini artırmak, ildeki gastronomi turizm faaliyetlerinin artırılmasına katkıda bulunmak, yüksek katma değerden şehrin faydalanmasını sağlamak, sistematik bir şekilde yöreye mal olmuş yöresel yemek kültürünü arşivlemektir. Yapılan bu gastronomi değerlerini derneğin çatısı altında toparlayarak bunları kitap haline getirilerek ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır. Yürütülen ön çalışmalarla dernek bünyesinde mutfak stüdyosu kurmak ve bu kurulacak olan stüdyoda yeni şef adaylarının yetiştirilmesi için kursların düzenlenmesi, Kahramanmaraş mutfak kültürünün araştırılması, yöresel yemeklerin hazırlanması, zahra (kışlık yiyecek hazırlığı), sofra sanatı, yemek yeme adabı gibi sertifikasyon programların yapılması derneğin kuruluş amaçları ve hedefleri arasında yer almaktadır.

Derneğin misyonu kapsamında ev hanımlarına ve gençlere çeşitli workshop uygulamaları ve mesleki eğitim desteği ile yöresel yemeklerin öğretilmesi sağlanmaktadır. Bu uygulamalarla yöresel gastronomi değerlerinin nesilden nesile aktarımının sağlaması gibi birçok başarılı etkinlik yapılmaktadır. Yöresel mutfak ürünlerini tanıtmak için hem yurt içinde hem de yurt dışında faaliyetlerde yer almak, yarışmalar düzenlemek, festivaller gibi bütün organizasyonlara katılmak derneğin faaliyetlerini oluşturmaktadır. Derneğin en önemli hedefi de, Kahramanmaraş mutfak kültürünün ülke içerisinde ve dünyada hak ettiği saygın noktaya gelmesi için çeşitli mesleki organizasyonlar düzenleyerek tanıtımını sağlamaktır. Gerek kültür turizmi ve gerekse de gastronomi turizmi için gelen yerli ve yabancı turistlere sahip olunan gastronomik ürünleri tanıtılmaktadır. Yapılan bu faaliyetler sayesinde şehrin ekonomisine katkı sağlanmaktadır.