Diyet süreci, diyet sonrası koruma süreci, verilen kiloları tekrar almak,tekrar diyet sürecine  başlamak… Bu kısır döngüden siz de çok sıkılmadınız mı?

Bu döngüyü kırabilmek için öğrenmemiz gereken felsefe ‘diyet değil yaşam tarzı’ olmalı. Diyete sadece ‘oldu bitti’ bir süreç olarak bakmak yapılan hataların başında geliyor. Diyet yapmak aslında aynı zamanda beslenme eğitimi de almaktır. Dengelemeyi öğrenerek, sağlıklı alışkanlıkları hayatımıza yerleştirerek bu sürece devam ettiğimizde çok daha etkili sonuçlar elde edebileceğiz. Ben de size kilo vermek veya ideal kilonuzu korumak için edinmeniz gereken 6 alışkanlıktan bahsetmek istiyorum.

Su hayatınızın önemli bir parçası olsun. Özellikle kış aylarında günlük su tüketimi azalıyor, su içmek için su içme ihtiyacınızın gelmesini beklemeden günlük bir sorumluluk olarak yeterli su tüketiminizi mutlaka sağlayın. Günlük kaç litre su ihtiyacınız olduğunu kgx0,03 şeklinde hesaplayabilirsiniz.

Gün içerisinde ana öğünleri atlamamak önemli. Dengeli ve sağlıklı tabaklar ile 3 ana öğün şeklinde beslenmek metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Bir öğünde fazla kaçırdıysanız diğer öğünü hafif geçirmek ise günlük alınan kaloriyi sabit tutmanıza yardımcı olacaktır. Ana öğün olarak hafif bir sebze yemeği, tavuk ızgara, kurubaklagil yemeği veya ton balıklı salata gibi fit tercihler yapabilirsiniz. Sulu yemeklerin suyunu tüketmemeyi ve yemekleri çatalla yemeyi de alışkanlık haline getirmelisiniz.

Nasıl ana öğünler önemliyse ara öğünler de önemli. Uzun süreli açlıklardan sonra yemek yemek için oturduğunuzda yemeğe saldırmanız ve yemeniz gereken porsiyondan fazla yemeniz çok normal. Bunun önüne geçebilmek için 3-4 saatte bir ufak ara öğünler yapmak önemli. Ara öğün olarak 1 su bardağı kefir+1 porsiyon meyve veya 1 avuç çiğ fındık+1 kase yoğurt gibi hafif seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Gün içerisinde kendinize belirli beslenme saatleri belirleyin ve bu saatlerin dışına çıkmayın. Yapılan araştırmalar genellikle kaloriyi ana öğünlerden değil de farkında olmadan yapılan bilinçsiz atıştırmalardan aldığımızı gösteriyor. Yemek yaparken tadına bakma amaçlı yediğiniz lokmalar, gün içerisinde mutfağa girip çıktıkça yenilen kuruyemişler vs. farkında olmadan kalori almanıza sebep oluyor.

Hareketi günlük yaşantınıza mutlaka dahil edin. Ekstradan spora zamanınız yoksa gideceğiniz yerlere yürüyerek gitmek bile çok etkili olacaktır. Her gün 30-40 dakika tempolu yürüyüş hem bedeninize hem de kalbinize çok iyi gelecektir. Sporu hayatınızda ekstra bir durum değil de hayatınızın bir parçası olarak görürseniz çok daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Uyku düzeni ideal bir kilo için çok önemli. Yeterli uykuyu almamanız vücudunuzun ve metabolizmanızın yeterli çalışmamasına sebep olacaktır. Stresten ve yetersiz uykudan kaçınmak sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihin için çok faydalı olacaktır.

Hiç diyet yapamasanız bile bu alışkanlıklara hayatınızda yer verdiğinizde siz de değişimi fark edeceksiniz. Okuyucularımıza sağlıklı, mutlu ve fit yaşamlar diliyorum. Saygılarımla.