2019 Aralık ayında Çin’den tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüs salgın hastalığı sadece ülkeleri değil aynı zamanda insanları da izole olmaya mahkum etmiştir. Bu pandeminin etkisi bazı ülkeleri ve insanları için gerçekten çok derinden etkilemiştir. Bir çok ülke ve liderleri başta AB ve ABD başkanları olmak üzere bu virüs pandemisini pek ciddiye almadıklarını hatta umursamadıklarını gözlemledik. AB ülkelerinde İtalya, Belçika, Hollanda, Almanya gibi ülkeler yine Brezilya, İspanya başkanları bu pandemiyle gereği gibi mücadele etmediklerine şahit olduk…ABD için aslında ayrı bir sayfa açmak gerekir tam bir traji komik bir yaklaşım içerisinde oldular….Bugün DSÖ verilerine baktığımızda ABD Covid-19 virüs hastalığı nedeniyle dünya ülkelerinin başında yer alıyor…Bugün itibarıyla ABD’de ölenlerin sayısı 460 bini, Brezilya 230 bin, Hindistan 170 bin, İngiltere 100 bin, İtalyada 87 bini, Fransa 77 bini geçmiş durumdadır. Hollanda da 14 bin civarında insan ölmüş. Hollanda 17 milyonluk bir ülke de bu sayısal veri aslında çok da tehlikeli değilken Hollandalı vatandaşlar niçin bu kadar saldırganlaştılar?

Hollandalılar adeta kuduz köpekler gibi sokakta önüne gelene saldırmaları ortalığı yakıp yıkmalarına pek anlam vermedim. Ama bu insanların ruh halini analiz edersek aslında bu saldırgan tutumlarının nedeni anlayabiliyorum. Hollandalı bir çok insanlar sokaklarda resmen terör estirdiler…Polis araçlarını yakana mı bakarsın? Alış veriş merkezlerini yağmalayanlara mı bakarsın? Cadde ve sokaklarda tüm vitrinleri kırıp toplu bir yağma hareketine kalkışanlara mı bakarsın? Tam bir rezalet bir görüntü! Güya Hollanda bir Avrupa ülkesi, hani bunlar demokrattı? hani bunlar özgürlükçüydü? Hani bunlar da insana ve insan haklarına saygılıydı? Hepsini bir kalemde geçelim, ben bu AB ülkelerin ve ABD’lilerin hiç de yazılıp çizildiği gibi demokrat, diğer insanlara saygılı ve özgürlükçü zihniyete ve ruha sahip olmadıklarını gördük ve göremeye devam ediyoruz…Ne kadar barbar bir ruha sahip olduklarına şahit olduk…Bu insanların başka dinden, ırktan mensup insanlara da tahammül edemediklerine şahit olmuştuk…Hani siz Hollandalılar demokrasinin, insan hakların pik yaptığı ülkeydiniz? Sözlü ifadeleriyle, yazılanlarla yaptıkları taban tabana zıt….Bunlar polyhedral bir yüze sahipler…

Bu insanlarda ne hoşgörü, ne saygı hiç birini arama! Bunların atası neydi ki nesli adam olsun… Aslında Hollanda da çarpık insani ilişkilerin yasayla teminat altında alınan ilk ülkelerden biri olması, Trans cinsiyet oranların yüksekliği de bu saldırganlıkta önemli bir etkendir…Göstericiler cadde ve sokaklarda önüne çıkanı talan edip yağmalamaya başladılar…Polis araçlarını ateşe verene mi bakarsın, çalıp gasp edene mi bakarsın…Hollandalılar adete öfke patlaması yaşıyor…

Hollanda, aşılamaya başlayan son AB ülkesi oldu. Hollanda'da koronavirüs salgını tedbirlerine karşı protestolar şiddetini arttırdı. Rotterdam'da ilan edilen acil durum göstericilere geri adım attıramadı. Öte yandan şiddetlenen gösteriler adeta yağmalamaya dönüştü.

Hollanda genelinde koronavirüs tedbirlerine karşı gerçekleştirilen protestolar şiddetini arttırırken, Rotterdam'da acil durum ilan edildi. Den Bosch kentinde ise dükkanlar yağmalanarak araçlar hedef alındı. Çıkan olaylarda 150'den fazla kişi gözaltına alındı.

Hollanda'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlere yönelik ülke genelinde gerçekleştirilen protestolar şiddet olaylarına dönüştü. Akşam saatlerinde başlayarak gece boyunca süren gösterilerde protestocular kapsamında Rotterdam'da Belediye Başkanı tarafından acil durum ilan edildi, ancak göstericiler geri adım atmadı. Caddelerde alış-veriş merkezlerin vitrinleri beton bloklarla korumaya alındı. Cadde üzerinde işyerleri vitrinleri demir plakalarla kapatarak önlem almaya çalışıyorlar.

Hollanda hükümeti, salgının başlangıcından bu yana en sert önlemleri almıştı. Buna göre ülkede yerel saatle 21.00'dan 04.30'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Ülkedeki barlar ve restoranlar Ekim ayından beri kapalıyken, okullar ve mağazalar da Aralık ayında kapatılmıştı.

Aynı gece Urk kentinde çıkan olaylarda koronavirüs test merkezi ateşe verilmişti. 24 Ocak'ta ise Amsterdam, Lahey ve Eindhoven başta olmak üzere 14 kentte benzer olaylar yaşanmış ve yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.Hollanda Polis Derneği, 40 yıldır bu denli şiddetli protestoların yaşanmadığını açıklamıştı.