Çin de Ortaya çıkan Virüs İlleti Türkiye’yi Hatta Kahramanmaraş’ı dahil tedirgin etmeye başladı.

Maalesef Ülke Gündemi Her Hafta değişiyor.

Bir gün Şehit, bir gün deprem, bir gün virüs…

Herkes Panik içinde ne yapacağını şaşırmış bir şekilde…

Kahramanmaraş ise bu yaşanılan olayların tam ortasında maalesef…

Virüs tedirginliği var, Deprem zaten Fay hattı üzerindeyiz, Şehit ise Maalesef 3 Şehidimiz var.

Bu haftaki konumuz Cinde yaşanan Korana virüsü ile ilgili Bakanlığın açıklamaları…

Bu nedenle Ben iş yerinde Eldivenle çalışmaya başladım, kısacası Tedirginim…

Sağlık Bakanlığından yeni tip korona virüsün ne olduğu, nasıl bulaştığı, belirtileri, teşhis ve tedavisine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Sağlık Bakanlığının Twitter'dan yaptığı bilgilendirmeye göre, korona virüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıkları yapıyor, solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden oluyor.

Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor. Fakat bazı korona virüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.

Korona virüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor.

Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Mesela MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.

Bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.

Yeni koronavirüs enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.

Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.

Koronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli seyredebiliyor.

Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebiliyor.

Sağlık Bakanlığı, ateşi olanlar, öksürenler ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişiyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını öneriyor.

Bunları duydukça daha da tedirgin oluyoruz maalesef…