Öğrenme deyince sadece çocukların eğitim ve öğretimi gelmemelidir. İnsan ailede, okulda ,hatta üniversitede ve hayatın her devresinde ömür boyu hayata dair öğreneceği pek çok bilgiler vardır. Sosyal bir varlık olarak insan, hangi yaşta olursa olsun, bilgi ve eğitim seviyesi ne olursa olsun, hızlı gelişen bilgi çağında dünya şartlarına adapte olabilmek için hayat boyu öğrenmenin vazgeçilmez bir parçası olmaktadır. Öğrenmenin de yaşı yoktur.

Efendim yaş geçti, zihnim almıyor. Gibi mazeretlerin ardına sığınmamalıdır. Günümüzde taşların yontularak şekil aldığı, hayvanların bile eğitildiği ne göre insanlar niye eğitilmesin ve öğrenmesin. Eğer öyle olsaydı. Beşikten mezara kadar ilim öğrenmek farz olmazdı. “Can çıkmadan huy çıkmaz” tezi doğru olsaydı, Peygamberimiz ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim.” demezdi

Öğrenmek genelde. 1. Bilgi sahibi olmak için 2. Öğrendiğini uygulamak için 3.Kendini geliştirmek için 4.Toplum ve aile de sosyal sorumluluğu olduğu için 5. Dininin beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi emrettiği için . Allah’ın rızasını kazanmak için olmaktadır.

EĞİTİM HAYATIN TAMAMINI KUŞATIR

İslam dini eğitim ve öğretimine önem vermiştir. İslam dininde eğitim ve öğretim hayatın her anını ,her safhasını kuşatmıştır. Eğitim anne karnında başlar. İnsan yavrusu anne karnında bile ilgisizliğe terk edilemez. Annenin helal gıdalarla beslenmesi bildirilmiş, Çocuğun haram yollardan yedirilip içirilmesinin genlerini etkileyeceğini bildirilmiştir.

Hayata gözlerini açan bir yavrunun sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet getirmek boşuna değildir. Çocuğa yapılan ilk telkin(eğitim)dir. Çocuğa Allah ve Resulünün ve kendinin isminin duyurulması bir eğiti dir.

İnsan gayesiz, başıboş bırakılmış ve rasgele yaşayan bir varlık değildir. Eğitilmesi öğretilmesi ve bilgi sahibi olması gerekir. Bilen bir toplum mutlu ve huzurlu olur. İnancımız bize beşikten mezara kadar kadın erkek ayrımı yapmaksızın bilgi sahibi olmayı öğütlemiş hatta farz kılmıştır. Yüce Allah’ın 99 güzel isimlerin den ikisi de “âlim” ve “İlim” dir. Kuran’da surenin birinin adı da “Kalem” suresidir.

İlim ve hikmet Allah’tan insanlara verilen bir lütuf ve bağıştır. İlmin kaynağı Allah’tır İnsana verilen ise bir cüzdür. İnsan ilmi öğrendikçe Allah’ın yüceliğini tanır, olgunlaşır ve hikmet sahibi olur. Bilen bir kimse olur

İslam dininde ilim sadece bilmek için öğrenilmez. amel etmek, yaşamak ve hayata uygulamak için öğrenilir. Bir söz vardır “oynamada utmak, okumakta tutmak” diye. Amelsiz ilim meyvesiz ağaca benzer

İlim, eşyanın hakikatini kavramak, Salih amel, bildiğini faydalıya dönüştürmektir. İnsanın iki günü eşit geçmemeli, her gün bir önceki günden daha ileri gitmelidir.

İlim hayattı kuşatır. bilgi sadece okullarda elde edilmez. hayatın bütününde öğrenilir ve uygulanır. Okul bilgiyi öğrenme mekanı, hayat ise bilgiyi uygulama alanıdır.

AİLE VE EĞİTİM

Çocuğun, anne ve baba özerindeki önemli haklardan biride eğitimidir. Bu eğitim İslam’ın temel esaslarını ve faydasına ve zararına olacak olan bilgileri öğretmektir. Ebeveynin, çocuk henüz dünyaya gelmeden önce sorumlulukları başlamaktadır. Aile içerisinde çocuklara nasihat etmek, öğütler vermek ve iyi örnek olmak büyüklerin görevidir. Çocukların da anne ve babalarına karşı iyi davranmaları ve itaat etmeleri gerekmektedir. Karşılıklı hak ve görevler yerine getirilmelidir.

Eğitim işi toplumun tamamını ilgilendiren bir husustur. İnsan eğitimi çocukluktan ölümüne kadar yani beşikten mezara kadar devam eden bir süreçtir. Eğitimde de süreklilik esastır. Her gün yeni bir şeyler öğrenmelidir. Peygamberimizde. “İki günü eşit olan ziyandadır” buyurmuştur