Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, burada yaptığı konuşmada, "Hedefimiz 2023'te, Türkiye kendi modasını ve trendini üretecek. Bundan da hem esnaf hem de işçimiz kazanacak" dedi.

2012 yılından bu yana hem bünyesinde faaliyet gösteren firmaların tasarım kapasitelerinin arttırılması ve yarattıkları katma değeri arttırmak hem de başta bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere Türkiye genelindeki öğrencilerin yaratıcılıklarını desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın Ön Jüri Değerlendirme Toplantısı bu sene Kahramanmaraş’ta yapıldı. 9. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında belirlenen “Kendi Temanı Kendin Belirle” sloganı ile yola çıkan Türkiye’nin dokuma kumaş tasarımı alanındaki tek yarışması olan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması, 2012 yılından bugüne 800’e yakın genç tasarımcı ile buluştu.

İçişleri Başkanı Celalettin Güvenç, Milletvekili Habibe Öçal, KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu, TİM Başkan Vekili ATHİB Yarışma Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Arif Şen'in katıldığı toplantı da, Juri tarafından değerlendirme yapıldı. Burada bir konuşma yapan Celalettin Güvenç, Trend yapan ve trendi kendi oluşturan bir Türkiye'nin kendisini heyecanlandırdığını üstelik bununda Maraş'ta olmasının gururlandırdığını söyledi.

Güvenç, Türkiye'nin şu anda en önemli sorunu, istihdam, kalkınma ve ihracat olduğunu belirterek şunları kaydetti;

''Bizim hükümetlerimiz, kalkınmanın, ihracatın ve istihdamın dinamosu olarak özel sektörü görüyoruz. Yaklaşım olarak, iş dünyasının esnafından sanayicisine, ihracata kadar desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hamdolsun yanılmadıkta. 2002 yılından beri Türk özel sektörüne verdiğimiz desteklerin karşılığını, bu ülke almaya başladı. 2002 yılında çok mütevazi olarak kurulan iş yerlerimiz, bugün ciddi ihracatcı firmalar oldu. Rakamsal olarak baktığımızda 10 katı ihracatta artanlar olunca, diyoruz ki: demek ki doğru yoldayız. Bu ülkenin insanları birlik olduktan sonra yapamayacağımız şey yok. Ülkemiz şu anda Dünya'ya hitap edecek güçtedir. İnsan kaynaklarımız bu konuda zengindir. 18 yıllık iktidar dönemi bu anlamda bize bir gösterge oldu.''

Trenleri biz takip ve taklit ediyoruz diyen Güvenç şunlaru söyledi;

''Ama bizim hedefimiz ne diyoruz? 2023'te trend yapan ve trendi kendi oluşturan bir Türkiye'dir. Bu toplantının yapılması, bu yüzden beni heyecanlandırdı. Bu toplantının böyle bir mesajı vermesi ve bunun da Maraş'tan verilmesi beni gerçekten çok mutlu etti ve gururlandırdı.  İnanıyorum ki, Dünya moda devleri Milano'nun yanında, Paris'in yanında, Kahramanmaraş'ı da konuşacaklar. Maraşlı hocaların el emeği göz nuru karşısında saygı duyacaklar. Ben bundan ve bu yarışmadan bunu anlıyorum. Bu 9. yarışmayı inşallah 90'a çıkarırız diyorum. Biz bunu başardığımızda Uzak Doğu'da 5 lira, bizde 25 lira, Londra'da ve Roma'da 75 lira. İnşallah bizde 175'e satacağız. Yani benim ürettiğime kendi markasını yazıp, ben 25 lira'dan satarken, kendisi 150 liraya satamayacak ve ben 150 liradan satacağım. Bu da benim işçime, esnafıma ve sanayicime kazanç olarak dönecek, onlar yiyemeyecek.'' 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu'nun yaptığı selamlama konuşmasının ardından ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu, bilgilendirmelerde bulundu.

Bölgede faaliyet gösteren firmaların tasarım kabiliyetlerinin artırılmasını istediklerini belirten Balsuyu, "Oluşturulan katmadeğer artışı amacıyla öncelikle bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere, Türkiye genelinde tektil bölümünden mezun olan öğrencilerin ve sektörde profesyonel olarak çalışan herkesin sahip oldukları kabiliyetleri artırmak amacıyla ATHİB olarak bu yarışmayı düzenliyoruz" dedi.

Dokuma tasarım yarışmasının Kahramanmaraş’a kattığı değerin büyük olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Şen, “Uluslararası Boyut alanı bu tür yarışmalarda ülkemizde tasarım kültürünün oluşturulması açısından son derece önemlidir” dedi.

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Zeki Kıvanç, tüketici tercihlerine göre üretim yapmanın önemine değinerek, tüketicilerin özgün tasarıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yarışma, ATHİB bünyesinde faaliyet gösteren firmaların tasarım kapasitelerinin yükseltilmesi ve katma değerli üretimin artırılması, genç tasarımcıların sektöre kazandırılması amacıyla diyerek, Artık dev fabrikalar yapmanın yeterli olmadığını söyleyen Kıvanç, “Bu fabrikaların tüketici tercihlerine göre üretim yapmasını sağlamak gerekiyor. Özgün tasarımlar yapmak, tüketiciyi iyi tanımak, tüketicinin ruhuna dokunmasını bilen tasarımlar yapmaya ihtiyaç var” dedi.

TİM Başkan Vekili Zeki Kıvanç konuşmalarını şu şekilde sürdürdü; “Bu yıl Akdeniz Tekstil ve Ham madde ihracatçı birlikler olarak 9’uncsunu düzenlediğimiz kumaş dokuma tasarım yarışması ön jüre değerlendirmesini gerçekleştiriyoruz. Öncelikle bizlere ev sahipliği yapan Üyemiz Ökkeş Balsuyu ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcı beye ve nezdinde çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Bu Misafir perverliğinize teşekkür ediyoruz. 2’cisi 3’üncüsünü yapıyoruz Kahramanmaraş’ta. Siz burada böyle ev sahipliği yaptığınız sürece bizim tercihimiz burası olacaktır. Kahramanmaraş ilimiz Teksti ve Ham madde sektöründe başarılı illerimizin başında gelmektedir. 2018 yılında toplamda 16 milyon dolar, 2019 yılında 552 milyon dolar, 2020 yılında da ilk 8 ayında pandemiye rağmen 281 milyon dolar tekstil ürünleri ihraç etmeyi başarmış ve devam ettiren bir ilimizdir. 2012 yılından bu yana hem bünyesinde faaliyet gösteren firmaların tasarım kapasitelerinin arttırılması ve yarattıkları katma değeri arttırmak hem de başta bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere Türkiye genelindeki öğrencilerin yaratıcılıklarını desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla düzenlendi.”

Arif Şen konuşmalarını şu şekilde sürdürdü; “Ticaret Bakanlığı Mersin, Adana, Kahramanmaraş Tekstil Ürünleri Hammadde ihracatçılar birliği başkanlığı tarafından düzenlenen bu Dokuma tasarım yarışması Tekstilimize çok güzel katkılar sağlayacağı düşüncesindeyim. Uluslararası Boyut alanı bu tür yarışmalarda ülkemizde tasarım kültürünün oluşturulması açısından son derece önemlidir. Dokuma Tasarım yarışmasının şehrimize gerçekleşmesi Kahramanmaraş’ımızın Tekstil sektöründe Sanayileşmede küresel bir marka olduğunu göstermektedir. Sektörün bu seviyede olmasında Ticaret ve sanayi odası olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.”

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi