“Bilindiği gibi, dünyada turizm bilincininoluşturulup geliştirilmesi ve turizmin çevresel, ekonomik, politik vesosyo-kültürel öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Turizm Örgütü’nün (WTO)önerisiyle Birleşmiş Milletler, İspanya’nın Torremolinos şehrinde yaptığı birtoplantıda 27 Eylül’ü, Dünya Turizm Günü olarak kararlaştırmıştır. 


Bu kapsamda, 1980 yılından bu yana, her yılfarklı bir ülkenin resmi ev sahipliğinde ve belirlenen özel bir temayla 27Eylül Dünya Turizm Günü kutlanmaktadır. Bukutlamalar yerele indirgenebilir. Kahramanmaraş için de bir tema belirlenerekher yıl kutlanabilir. 

Planlanacak bu kutlamalar çerçevesinde de ülkegenelinde çağrılacak sektör  temsilcilerinin davet edilmesiyle şehrimizin tanıtılması ve pazarlanması açısından çok verimli olacağıkanaatindeyim. Sektörün ilgili tüm kurum ve kuruluşları gelecek yıl DünyaTurizm Günü’nde bir kutlama  programı planlamalıdırlar. Bu kutlamaprogramı ile ilgilide önerim şu olacaktır.

Hem yerelde hem de ülkede toplumun turizmbilincini artırmak ve sürdürülebilir turizm açısından  "DOĞA"konulu temayı işleyerek bu kutlamaları gerçekleştirmelidirler.

DOĞA dediğinizde; Kahramanmaraş’ımızın zengintabiat örtüsü, endemik bitkiler, ormanları, yayları, doğal sıcak-soğuk sukaynakları, akarsuları, şelaleleri, uğur böcekleri, kuşları gibi doğalkaynakların korunması ve toplumsal gelişme için önemli bir gelir yaratabilir vedoğa turizmindeki çeşitlilik konularında toplum bilincinin artırılmasına dayardımcı olacaktır.

Böylece Doğa Turizminde DOĞA'nın önemi veyeryüzündeki yaşam şartlarının korunmasında sürdürülebilir turizmin rolükonusunda toplum bilincini artırmak için eşsiz bir fırsat olacaktır. 

Bu kutlama programının "TURİZM veDOĞA" proje adı ile Avrupa Hibe Programları kapsamında projelendirilerekfinans kaynağı da çözülebilir. Çünkü Dünyada Doğanın Biyolojik çeşitliliğinsürekli azalmasından dolayı kaygı duyan Birleşmiş Milletler Örgütü bu yöndegeçmişten beri birçok etkinlikler ile destek vermektedir.

Kahramanmaraş Turizminin sürdürülebilirliğinde"DOĞA'sının  Çeşitliliği" turizm ekonomisinin sürdürülebilirbüyümesi için önemli bir turizm varlığıdır. Sağlam ve sağlıklı ekosistemler heryıl milyonlarca turistten yüzlercesini çeken dünya çapındaki binlerce turistikişletmenin ve ürünlerin temel taşıdır. 

Kahramanmaraş da bu kapsamda sektörün öncü birekonomik faaliyet olarak sürdürülebilir turizm için, DOĞA'nın biyolojik doğalkaynakların korunmasında ve idaresinde önemli bir role ve sorumluluğa sahip birilimizdir. 

Ayrıca gerek ülkemizde gerek ise dünyada önemlibir gelir ve istihdam kaynağı olarak turizm çoğunlukla DOĞA'nınbioçeşitliliğini korumak için güçlü teşvikler sağlanmaktadır. Onun içindir kibu önerimi dikkate alırlar.

Bu sebeple Kahramanmaraş'ın  turizm yelpazesininçeşitliliğinde "DOĞA" konusunda gereken önemi göstereceğineinanıyorum.

Dünya Turizm Günü’nde turizm otelcilik sektöründebiz yöneticilerin  "Meslek Yasasının" da çıkması dileklerim iletüm turizm sektör temsilcilerinin, yöneticilerinin, çalışanlarının  DünyaTurizm Günü’nü kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi