Kahramanmaraş'ta faaliyete geçirilen Değişken Mesaj Sistemipanoları artık trafik çilesini sona erdirecek. Vatandaşlar panolara bakarakgitmek istedikleri mesafeye en kısa sürede nereden gidebilecekleriniöğrenebilecekler. Üstelik hem trafik yoğunluğunu hem de dakikasını vatandaşlarbu panolardan rahatlıkla görebilecek. Panoların bir diğer özelliği ise Arasa veMilli İrade otoparkında ki boş park alanı sayısını öğrenebiliyorlar.

Şehrin birçok noktasında bulunan bilgilendirici panolar,sürücülerin artık nereye, kaç dakika da ulaşılabileceğini gösteriyor. Trafiğinyoğunluğuna göre 4 renk olarak görülen panolar, hem trafiği hem de sürücülerirahatlatıyor. Yoğun trafiğe girmek istemeyen sürücüler sakin bölgeyi panodanbulabilecekler.  

Trafik Yönetim Merkezi Sorumlusu Mustafa Üstündağ, “DeğişkenMesaj Sistemleri trafik kültürünün yeni kullanılmaya başlanan en önemliunsurlardan bir tanesidir. Aslında biz burada bu değişken mesaj sistemlerisayesinde hiç olmadığı şekilde ilk defa sürücülerimizle interaktif bir iletişimegeçtik. Trafik düşündüğümüzden çok daha karmaşık bir sistemdir. Trafiği tek birkurala bağlı kalarak yönetemezsiniz. Örneğin bir etkinlik olur yâda güncumartesi veya pazardır her an sürücüler bir tepki geliştirir. Her an yolunyoğunluğu değişebilir. Biz bu mesaj sistemiyle sürücülerimizi bilgilendiriyoruzve onları doğru şekilde ulaşmak istedikleri yere en güvenli şekilde ulaştırmayaçalışıyoruz. Sistemlerimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’untalimatlarıyla kuruldu. Şu anda trafik yönetiminde Türkiye genelinde ilk 5’egiriyoruz” dedi.

 Trafiğingöründüğünden daha karmaşık bir sistem olduğunu vurgulayan Üstündağ, “Siztrafiği belirli kurallara bağlı kalarak yönetmezsiniz. Haftanın günlerine göreyâda yolun yoğunluk durumlarına göre veya hava şartlarına göre her andeğişiklik gösterebilir. Değişken Mesaj Sistemleriyle biz sürücülerimizetrafikte bir yoğunluk oluşmadan bilgi veriyoruz. Amacımız nedir? Örneğin birbölgede trafik oluşabilir. Bunu o anki trafiğe müdahale ederek çözebilirsinizveya da değişken mesaj sistemleri üzerinden o yoğunluk daha oluşmadan öncesürücülerimizi uyararaktan farklı yol tercihlerinde bulunabilirsiniz. Değişkenmesaj sistemleri doğru kullanıldığında hem trafik hem de sürücülerimiz için çokfaydaları bulunmaktadır” dedi.

Üstündağ, Değişken Mesaj Sistemlerinde yeni bir uygulamayadaha geçtik diyerek, ''Artık sürücülerimiz otoparklara yaklaştıklarında hangiotoparkta ne kadar yer kaldığını mesaj panolarının üzerinde görebiliyorlar. Busayede de sürücülerimizin gitmek istediği otoparkın dolu olup olmadığınıöğrenebiliyorlar” ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi