Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın hayatını kayıp etmesi ile birlikte yasa boğulan Tema Vakfı camiası Kurucu Onursal Başkan Hayrettin Karaca'yı İstanbul’a giderek son yolculuğuna uğurladı.

 Tıpkı doğaya gönlünü veren Yaprak Dedemiz A. Nihat Gökyiğit ve Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca gibi insanların bu ülke için büyük değer olduğunu ifade eden TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat, “Kurucu Onursal Başkanımız ve Toprak Dedemiz Sayın Hayrettin Karaca'yı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun. Yaşamını doğaya, toprağa adayan, daha sağlıklı bir Türkiye için mücadele eden, Birleşmiş Milletler tarafından 'Orman Kahramanı' seçilen TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca'yı kaybettik. Bu ülke adına yaptığın her şey için teşekkürler. Işıklar içinde uyu. Bir işe gönlünü vermek; karşılıksız sevmek demek. Dünyada Çıktıkları yolculukta bugün 850 bin kişinin gönlünü kazandı. Toprağa, suya, havaya, yaşama gönül veren bir insandı. Kendisi Bu ülkenin Toprak Dedsi idi. Ruhu Şad olsun, Mekanı Cennet. Biz Tema olarak Yeşili Yok Etmeye Çalışanlara Direneceğiz, Onlara inat daha çok ağaç dikeceğiz. Toprak Dedemiz bu çalışmalarımızı gördükçe rahat uyusun. Gelin yeşilimize, doğamıza, geleceğimize, kentimize hep birlikte sahip çıkalım ” dedi.

“DAHA ÇOK AĞAÇ DİKEREK ONU HUZURLU YATIRACAĞIZ”

Göreve geldiği günden bu yana çevre ve doğanın korunması için çaba verdiğini ifade eden TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat,  Şehirde yeşil alan miktarının arttırılması konusunda örnek çalışmalara imza attıklarını dile getirerek, “Amacımız çocuklarımızı ve gençlerimizi doğa konusunda duyarlı hale getirmektir. Yaptığımız çeşitli Projeler sayesinde her öğrencinin bir fidan dikmesine vesile olduk. Gençlerimizin doğayı seven bireyler olarak yetiştirmelerini istiyoruz. Ben bir ağacın bile kesilmesini önlemek için bu mücadeleyi veriyorum, Toprak Dedemizde bu uğurda hayatını adadı. Bizlerde onun yolundan ilerleyeceğiz. Biz daha çok ağaç dikip onları yeşerteceğiz ki Toprak dedemiz huzura ulaşsın. Binlerce ağacın kaderi uzaktan atılan bir imzayla çiziliyor. Biz nesil olarak havayı, suyu, toprağı kirlettik. Gelecek nesillere oksijen de bırakmayalım mı? Çocuklarımız, torunlarımız yaşam destek ünitesine bağlı mı yaşasın? Bu konuya benimle birlikte sivil toplum kuruluşlarının, halkın ve medyanın da aynı duyarlılıkla yaklaşmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

İKİ TOPRAK SEVDALISI TEMA'YI KURDU

Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, 11 Eylül 1992 yılında TEMA Vakfı'nı birlikte kurdular. Amaçları Anadolu'da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmekti. Hedefleri ise bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamaktı. TEMA'nın "Türkiye Çöl Olmasın" sloganı toplumda büyük yankı uyandırdı. İlk kez önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bu kadar yüksek sesle dile getirilmişti.

4 Nisan 1922’de Balıkesir Bandırma’da dünyaya gelen Hayrettin Karaca’nın babası 1917’de Türkiye’nin köklü giyim markası Çift Geyik Karaca’yı kurdu. Hayrettin Karaca da ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi.

Doğa ve yeşil sevgisiyle bilinen Hayrettin Karaca Türkiye’nin ilk özel  arberetumunu Yalova da  kurdu. 14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezidir. Hannover Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım” diye bahsetmektedir.

HAYRETTİN KARACA ÖDÜLLERİ NELERDİR?

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora 1990 Birleşmiş Milletler Çevre Programının 'Global  500 Roll of Honour' Ödülü 1992 Çevre Bakanlığı tarafından "Çevre Beratı" 1992 Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verilen 'Çevre Ödülü' 1993 Uluslararası Lions Club tarafından 'Melvin Jones Fellow Ödülü 1994 Çevre Bakanlığı tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" 1994 ODTÜ tarafından 'Felsefe Onur Doktorası' 1995 Ege Üniversitesi "Fahri Doktora"sı 1995 Milli Olimpiyat Komitesi "Fair Play" Ödülü 1996 Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı "Hoşgörü Ödülü" 1996 Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından "Şeref Üyeliği Beratı" 1997 Kırıkkale Üniversitesi ilk Fahri Doktora unvanı 1997 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü 1997 ÇEVRETED tarafından "Çevreted 97  Onur Ödülü" 1997 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi "2000 Yılının Öncüleri" Ödülü 1998Genç Hukukçular Derneği tarafından "Yılın Yurttaşı" Ödülü 1998 Türkiye Çocuk Dergisi tarafından Babalar Günü nedeniyle "Toprak Baba" unvanı 1998 Anadolu Üniversitesi Fahri Doktora Ödülü 1998 BİLSES Vakfı "Çevre Ödülü" 1998A nkara Çankaya İzci Grubu tarafından "Yılın Doğa Dostu" Ödülü 1998 Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Adamı" Ödülü 1999 Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı tarafından "1998 Türk Dünyasına Hizmet Ödülü" 1999 TBMM Onur Ödülü 2005 Right Livelihood Award 2012 (Alternatif Nobel Ödülü)Birleşmiş Milletler "Orman Kahramanı Ödülü" (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi