''POLİSTEN HIZLI MÜDAHALE''

Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı yankesicilik ve dolandırıcılık ile mücadele eden sivil timler, kurdukları istihbarat ağı ile dolandırıcılığa maruz kalan vatandaşlara anında müdahale ediyor. Bankalar, PTT Şubeleri, kamu kurumları ile bağlantı halinde çalışan sivil polisler, bazen dolandırıcılığı fark edip vatandaşı uyarırken, bazen de meydana gelmiş olaylarda hızlı hareket ederek dolandırılan paraları kurtarıyor. 50 yaşındaki Emekli R.Ş.'yi telefondan ve 65 yaşındaki Emekli Ö.Y.'nin parası hızlı müdahale ile polis tarafından kurtarıldı.

''ŞÜPHELİ İŞLEMLER TAKİPTE''

İlk olayda R.Ş.'nin (50) telefonda sürekli konuşması ve panik halinde olmasını fark eden ekipler, şahsın 25 bin lira yatırmak üzere olduğunu görünce müdahale ederek, vatandaşın parasını kurtardı. R.Ş. parayı yatırmadan, dolandırıcılardan kurtuldu. İkinci olayda ise Emekli Ö.Y.'nin hesabından çekilen 48 bin liranın, başka bir hesaba aktarılması üzerine olaya müdahale eden ekipler, hesaba bloke koydurdu. Paranın 40 bin lirası kurtarılırken, telefon dolandırıcısı şahısların yakalanması için polis tarafından çalışma başlatıldı.   

''POLİS UYARIYOR''

Emniyetten yapılan açıklamada, son zamanlarda telefon dolandırıcılarının taktik değiştirdiği, her kim tarafından aranırsa aransın vatandaşın özel bilgi ve şifrelerini, ilgisiz kişilere vermemesi gerektiği, kendi yaptıkları işlemler dışında T.C. numaralarını ve kart, banka şifrelerini telefonda isteyenlere karşı dikkatli olmaları, bu kişilerin dolandırıcı oldukları hatırlatıldı. Kendisini sözde Bürokrat, Savcı, jandarma, polis gibi tanıtan kişilere karşı dikkatli olmaları, iban numarasına para istenmesi halinde, anında 155 telefonun aranması istendi.

OLAYLAR NASIL OLDU?

Emekli R.Ş. arayan kimliği meçhul bir şahıs, savcı olduğunu ve hesabından usulsüz işlem yapıldığını,  usulsüzlüğü düzeltmek için en yakın bankaya gitmesi gerektiğini söyledi. Buna  inanan vatandaş, çalışmış olduğu fabrikadan çıkarak Sanayide bulunan  bir banka önüne geldi. Kendisine telefonda verilen iban numarasına 25 bin tl yatırmak istedi. Vatandaşın sürekli telefonla konuşması ve panik halinde olması, polislerin dikkatini çekti. Vatandaşla konuşan polisler, şahsa dolandırılmak üzere olduğunu söyledi. Böylece para yatırması engellenmiş oldu.

Bir başka olayda, 65 yaşındaki Emekli Ö.Y.,'yi cep telefonundan  kendisini banka görevlisi olarak tanıtan bir şahıs aradı. Vatandaşa  geçmiş dönemde çekmiş olduğu kredilerin dosya masraflarını geri ödemeleri için telefonuna gelen şifreyi söylemesini istedi.  Telefonuna gelen tüm şifreleri söyleyen  vatandaşın hesabından  48 bin TL çekildi. Polis ekipleri anında olaya müdahale etti. Çekilen paranın bir başka hesaba aktarıldığını farkeden polis, hesaba bloke koydu. 48 bin tl'nin 40 bin tl'si kurtarıldı.Polis ekiplerinin şüpheli şahısları yakalama çalışmasının devam ettiği öğrenildi.

Emniyetten yapılan açıklamada ise Hiçbir resmi görevlinin vatandaştan iban numarası vererek para istemeyeceği, operasyon yapma veya engellilere kampanya gibi bahaneler ile para talep etmeyeceği vurgulandı. Böyle bir telefon gelmesi halinde, teyit amaçlı 155'in aranması gerektiği hatırlatıldı.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi