13 ilde, en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşıldığı Bakanlık tarafından açıklandı. Yeni vakaların belli illerde yoğunlaştığı ve Anadolu'da birinci dalganın halen devam ettiği belirtildi.

Asker uğurlamalarının koronavirüse davetiye çıkaran skandal görüntülerinin ardından İstanbul'da yasaklanması diğer illerde de harekete geçilmesine neden oldu. Birçok şehirde asker uğurlama törenlerine yasak getirildi. Ankara, İstanbul, Trabzon, Samsun, Kocaeli, Malatya, Mersin, Ordu, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Gümüşhane, Ağrı, Ardahan ve Bursa'da asker uğurlama törenlerinin kısıtlandığı duyuruldu.

Virüse karşı alınan tedbirlerden birisi de maske yasağı oldu. Sosyal hayatla mücadele kapsamında virüsün yayılımını azaltmak amaçlı uygulanan yönteme, vatandaşların yaz ayında daha az uyduğu görüldü. Tedbirlere uyulması kapsamında ise polisin yaptığı denetimler sürüyor. Özellikle maske takmayan veya maskeyi uygun şekilde takmayanlar üzerinde uygulama yapılıyor. Maske takmamakta ısrarcı olanlara ise 900 lira cezai işlem uygulanıyor.

Diğer illere bakıldığında ise İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir'de beşinci haftada pik yapıldığı aktarıldı. Bakan Koca yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"Anadolu'daki illerimizde yani Trabzon 6'ncı, Kayseri 7'nci haftada, diğer illerimizde ise 14'üncü haftada Hakkari, Kütahya, 15'inci haftada Batman, Şırnak, Antep, 16'ncı haftada Bursa, Konya, Mardin, Van, 17'nci haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Afyonkarahisar'ın piki oluşturma döneminde olduğunu görmüş oluyoruz. Yani Anadolu'da 1'inci dalga halen devam ediyor. Sayılardaki artış da yukarıda pikini tamamlayan illerin daha stabil olduğunu ama aşağıda Anadolu'daki, Doğu ve Güneydoğu'daki illerimizde bahsettiğim pikini tamamlama durumunda olan illerimizdeki artış da toplam vaka sayısının düşmemesine, belli bir yerde stabil kalmasına sebep olmakta."

"Anadolu'da birinci dalga halen devam ediyor"

Sağlık Bakanı Koca, şöyle devam etti:

"13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır. Yeni vakalar belli illerde yoğunlaşmaktadır. Anadolu'da birinci dalga halen devam ediyor.

Son 3 gün en az vaka görülen iller; Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik oldu.

Son üç gün ortalamasıyla en çok vakanın görüldüğü iller; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa."

Bakan Koca "(Kovid-19 tedavisi) Ortalama hastanede yatış süresi 21-22 günden 3 günlere, ortalama yoğun bakım süreleri 18-20 günden 2 günlere kadar indi" diye konuştu.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi