Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmalarına göre, konut satışlarında Mayıs Ayı, Nisan Ayı’na göre yüzde 19 artarken geçen yılın Mayıs Ayı’na göre yüzde 44,6 azaldı.

İnşaat maliyetindeki artışlar artık konut yatlarına yansımaya başladı diyen İmdat Tufan, konutlara taleplerin ciddi oranda arttığını belirtti.  

‘’FAİZ İNDİRİMİ HAREKET KATTI’’

Konuttaki faiz indirimleri hakkında konuşan Tufan, “Hükümetimiz sıfır konutlarda ve 2. el konutlarda farklı kademelerde bir faiz indirimine gitti. Buna dayalı olarak şuanda konut satışlarımız hızlandı. İnşaat başladığında topraktan satış diye tabir ettiğimiz bir satışlar var, bunlar aslında daire sahipleri kısmen belli oluyor. İnşaat bitmeden, tamamlanmadan ama tapu teslimleri en son inşaatın bitimine denk geliyor. Bu da bize verileri aslında 1-2 yıl geriden takip etmeye sebep oluyor.” ifadelerine yer verdi.

‘’MALİYET ARTIŞI YANSIDI’’

İnşaat maliyetlerindeki artışın artık konutlara yansımaya başladığına dikkat çeken Tufan şunları söyledi:

“İnşaat sektöründe bir durağanlaşma vardı, sonrasında dolar devalüasyonu yaşandı o da ikinci bir darbe oldu bize. Bu sebeplerden dolayı inşaat sektörü çok yavaşlamıştı, frenlemişti ama yığılanda bir stok vardı. Bu sebeple maliyetine çok yakın yatlarla bazı firmalar maliyetinin de altında satışlar gerçekleştirdiler. Şuanda bu stoklar tamamen bitti. Kredi faiz indirimi de buna olumlu yönde yansıdı. Şuanda insanlara tavsiyemiz yeni yeni çıkan dairelerimiz hem biraz zaman alacak hem de yatları daha üst düzeye çıkacak.’’

‘’Çünkü maliyetlerimiz çok ciddi anlamda arttı. Şuana kadar yansımamıştı artık faaliyetler birim yatlarına yansıdı. O yüzden biz Kahramanmaraşlı hemşerilerimize özellikle tavsiye ediyoruz. Eğer gerçekten konuta ihtiyaçları varsa, konut yatırım olarak düşünüyorlarsa şu anda çok doğru bir zaman. Bir an önce istedikleri ölçülerde istedikleri bölgelerde doğru rmalardan buldukları konutları satın almalarını önemle tavsiye ediyoruz.”

HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi