Dünya genelinde (covid-19) nedeni ile düğünler ve toplu organizasyonlar bir süre önce yasaklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde normalleşme süreci ile birlikte 1 Temmuz itibariyle sosyal mesafe ve maske kuralına uyularak düğünlerin yapılabileceği açıklandı. Son günlerde Türkiye’de koronavirüs vakalarının artması gözleri bir kez daha toplu etkinliklere çevirdi. Kısıtlamaların kalkmasının ardından özellikle cenaze, sünnet, kına, nişan ve düğün gibi toplu organizasyonlarda kuralların hiçe sayılıp, sosyal mesafeye uyulmaması “Vaka artışında düğünlerin başlaması büyük rol oynadı” görüşünün ağırlık kazanmasına neden oldu.

SALONDA TEDBİR VAR, SOKAKTA DAVETİYE!

Sosyal mesafenin 1.5 metre olduğu belirtilen yer yapıştırmaları ile müşterilerin karşılandığı düğün salonlarının girişinde, herkesin ad soyadı ve telefon numaraları alınıyor. Sperlikli personelin ateş ölçtüğü girişlerde ayrıca dezenfektan ile konukların ellerin dezenfekte etmeler konusunda hatırlatmada bulunuluyor. Kapalı ve açık düğün salonlarında masalar sosyal mesafeye uygun konulurken, pistte gelin ve damat dışında oyuna izin verilmiyor. Salon düğünlerinde kurdele, eşarp, mendil, poşu ve ne varsa sosyal mesafe aracı olarak kullanılıyor. Kahramanmaraş sokaklarındaki düğünlerde ise sosyal mesafe hiçe sayılıyor. Kalabalık ortamlarda yan yana oturanlar, halay çekerken ele ele tutuşanlar koronavirüse davetiye çıkarıyor.

TEHLİKE KAPIDA!

Kahramanmaraş sokaklarında yapılan düğünlerde se sosyal mesafe hiçe sayılıyor. Kalabalık ortamlarda yan yana oturanlar, halay çekerken ele ele tutuşanlar koronavrüse davetiye çıkarıyor.

Maske takmayan gelin ve damat saatlerce dans ederken, katılanların çoğunluğunun da maskesiz olması dikkat çekti. Düğüne katılanlar uyarılara aldırış etmeden sokak ortasında halay çekip dans ederek saatlerce eğlendiler. Sosyal mesafenin hiçe sayıldığı o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonuyla sosyal medyada canlı yayınlandı. 40 kişilik grubun halay çektiği anlar dakikalarca devam etti.

DENETİMLER ARTIYOR

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine, ‘Nişan, Nikah, Düğün, Sahil Bölgeleri Denetimleri’ konulu genelge gönderdi. Covid-19 salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı. Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere/kurallara uyulması ve vali/kaymakamların koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin salgınla mücadelenin başarısı açısından büyük önem arz ettiğine dikkat çekildi. Öte yandan yaz ayları nedeniyle artış gösteren nişan/düğün gibi organizasyonlardan veya özellikle sahil bölgelerinde yer alan turizm beldelerindeki yoğunluktan kaynaklı olarak vatandaşların daha sık şekilde kalabalık halinde bir araya geldiği, belirlenen kural ve tedbirlere zaman zaman yeterince riayet edilmediği, bu durumunda bulaşıcılığı çok yüksek olan Covid 19 salgınının yayılım hızını artırdığı ifade edildi. Genelgede, 7 Ağustos Cuma, 8 Ağustos Cumartesi ve 9 Ağustos Pazar günlerinde; düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü vb. organizasyonlarda denetimler yapılacağı belirtildi. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi