Peyzaj Mimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Dilay Zulkadiroğlu ve Yönetim kurulu Üyesi Selcan Bilginer ile Kahramanmaraş’ın kent dokusu ve peyzaj üzerine konuştuk. Peyzaj’ın İnsan için Doğayı, Doğa için insanı tasarlayan bir meslek dalı olduğunu ifade eden Peyzaj Mimarlar Odası il Temsilcisi Dilay Zulkadiroğlu açıklamalarını şu başlıklar altında sürdürdü;

“PEYZAJ İNSAN VE DOĞA’NIN BULUŞTUĞU BİR MESLEKTİR”

Kahramanmaraş’ta her yatırımın önemli olduğuna değinen İl Temsilcisi Zulkadiroğlu; “Kahramanmaraş her geçen gün gelişen bir şehir. İlimizde bilindiği gibi Bağ kültürü mevcut, şehir merkezinde ise birçok önemli projeler var. Pandemi ile birlikte bizlerin işlerine önemli derecede etkiler oldu. Kahramanmaraş’ta Fidanlık dediğimiz bitkileri temin ettiğimiz yerlerdeki tedarikçilerimizle görüştüğümüzde, Pandemi döneminin sektör açısından verimli ve hareketli geçtiğini dile getiriyorlar. Bu durum insanlar içinde yaşadığı doğanın ne kadar az farkında olup binalara kapandığı zaman buna ne kadar ihtiyacı duyduğunu göstermektedir. Bunun sonucu olarak doğal yaşama doğru bir eğilim oldu. Bu noktada ben mesleki kazanımdan ziyade konulara bütüncül olarak bakmak istiyorum. Peyzaj aslında çok geniş bir kavram. Genelde bunu küçük çaplı çalışmalar olarak görülür ama aslında kentsel peyzaj politikaları yapılıp planlı bir şekilde kentimizin şekillenmesi gerekiyor, çünkü insan ve doğadan ayrı düşünülemez. Doğa’da insanın yaptığı değişimlerle şekilleniyor. Bu aşamada bu şekillenmelerle doğaya verdiğimiz zarar bize bize daha kötü sonuçlarla dönüyor. Bu noktada peyzaj mimarlığı meslek disiplininin önemi ortaya çıkıyor” dedi.

“DOĞA İLE ŞAKA OLMAZ, YATIRIMLAR PLANLI YAPILMALI”

Peyzaj sadece açık havada yapılan bir mimarlık türü değil birçok alanda yapılan doğa ile insanın kesiştiği alandır diyen İl Temsilcisi Zulkadiroğlu; “Aslında bu peyzaj planlamaları diğer büyük şehirlerde ve ülkelerde yüzyıllar önce faaliyete geçirilmiş bir kavramdır. Fakat biz bu durumu geriden takip ediyoruz ve tam anlamıyla hayata geçirmekte çok zorlanıyoruz. Çünkü doğa ile şaka olmaz. Yapılan yanlış uygulama ve sınırsızmış gibi kullanılan doğal kaynaklardan dolayı verilen zararlar neticesinde,  canınızı yakacak sonuçlar doğurabilir. Son dönemlerde de yaşadığımız yangınlar, seller, kuraklık, deniz kirliliği gibi durumların bize ön bir gösteri olduğunu söyleyebiliriz. Bunları göz önünde bulundurarak kendimize gelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada ekolojik peyzaj çözümleri bulmak bunları planlı bir şekilde uygulamamız gerektiği düşüncesindeyim” dedi.

“GÖRSEL NEYSE İNSANLARA O SUNULMALI”

Yapılan işin sadece kâğıt üzerinde değil uygulama da proje ile uyuşmalı diyen İl Temsilcisi Dilay Zulkadiroğlu, “Yapılan Peyzaj projeleri ile uygulama mümkün olduğunca benzer olup, görsel neyse uygulanmanda aynı olmalıdır. Yapılan işlerde gerek özel mülk gerek kamu alanlarında peyzaj projelerinin bir prestij göstergesi ya da satış politikası olarak değil, gerçekten samimiyetle ekolojik olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Kahramanmaraş’a yapılan her yatırım değerlidir. Çok kıymetlidir bizim için, çünkü Kahramanmaraş şehri olarak en büyük sıkıntımız bu, kabuğumuzu kıramıyoruz. Ama yapılan değişim içerisinde yaptığımız yatırımın gelecekteki durumunu bir programlamamız gerekiyor. Yani 50 yıl içerisinde güzel olacak bir proje yaşanılan iklim krizi içerisinde değerlendirildiğinde uzun yıllar içerisinde kendisi amorti edecek bir duruma gelemeyebilir, kötü sonuçlarda doğura bilir. Yani hem iklim hem ekolojik açıdan detaylı birçok eylem planına ihtiyacımız var. Kesinlikle yatırımlar çok değerli ve yapılması gerekir. Özellikle bu açıdan kentin bir eksiği var. Ama yapılan yatırımlar eylem planı şeklinde detaylandırıp irdelenip ihtiyaç ve alanın bize verdiği avantajla ele alınması çok doğru ve iyi sonuçlar elde etmemizin tek yolu.” dedi.

“KOPYA PROJE DEĞİL, İHTİYACA UYGUN PROJELER ÜRETİLMELİ”

Peyzaj Mimarlar Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Dilay Zulkadiroğlu, 2014-2015 yılından bu yana yönetiminde yer almaktayım ve İl Temsilciliği yapıyorum. Burada 11 tane tescilli büromuz var proje çize bilen ve imza atabilen. 100’e yakında üyemiz var. Hem piyasa da çalışan hemde çalışmayıp dışarıdan destek veren üyemiz var. Biz burada Peyzaj mimarı arkadaşlarımızı bir araya getirip onların taleplerini ve sorunlarını mesleğin sorunları ile ilgili kurumlarla görüşüp hem bunu resmiyete dökmeye çalışıyoruz. Bunu Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Türkoğlu ilçelerinde bir noktaya getirebildik. Sağ olsunlar Belediye Başkanları bize çok destek veriyor. Peyzaj projelerinin artık şekilsel bir proje olmaktan çıkarıp, kopyala yapıştır olmaktan çıkarıp ihtiyaca yönelik yapılması için çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı. 

“SEKTÖRLE İLGİLİ PLANLARIMIZ VAR”

İl Temsilciliği olarak Kamu ve Özel Sektöre yönelik çalışmalarımız var diyen İl Temsilcisi Dilay Zulkadiroğlu, “Burada sektörle ilgili proje ve uygulama yapan arkadaşlarımız var. Onlara ulaşıp biraz daha profesyonellik kazanımlar yapmak için çalışmalar yapacağız. Bizler üst makam yetkililerinden isteğimiz kentsel peyzaj işlerinin çok detaylı bir şekilde ele alınmasıdır. Çünkü Kahramanmaraş’ta en büyük sorunlarından bir de kentsel yeşil alanların niteliklerinin çok düşük olup erişebilirliği noktasında sıkıntıların olmasıdır. Bu yeşil alanların yoğun insan kullanımın da yeterli olmayıp insanların ihtiyaçları da karşılık vermediğini çalışmalarda görülmüştür.  Kentimizde birçok kamu kurumunda ve özelde çalışan peyzaj mimarı arkadaşlarımın olup yeşil alanlarla ilgili büyük ölçekten küçük ölçeğe kadar bütün projelerde aktif olarak bulunmaktadırlar. Diğer taraftan da özel sektörde de tabi daha çok inşaat alanı özel site projeleri ya da bağ bahçe gibi tarz çalışmalar yapmaktayız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi