Kahramanmaraşlı kadınlar, yazın lezzetlerini kışa taşımak için hummalı şekilde çalışıyor. Dolmalık Biber, Salçalık Biber, Kuru Bamye, Kuruluk Salatalık Patlıcan, Kışlık Soğan, Sarımsak, Sumak Eşkisi gibi kuruluk ürünlerini kışa hazırlıyorlar.

Kışlık yiyeceklerini hazırlamaya başlayan kadınlar, ilk olarak pazarlardan aldıkları sebzeleri evlerine getiriyor. Kurutmalık yapılacak sebzeler, mutfak veya açık havada özel aletlerle özenle oyuluyor. Deneyim isteyen bu işlemin ardından pamuk ipliklere dizilen sebzeler, kurumaları için Müstakil evlerde dam (Evin üstü) balkonlardaki çamaşırlıklara veya parmaklıklara asılıyor. Sonbaharın başlangıcı olan bugünlerde, hemen hemen her evin balkonunda kurutmalıklar görülüyor. Kuruyan sebzeler, kışın damakları tatlandırmak için hazır hale geliyor. Kurutmalıkların yanında evlerde salça ve turşu telaşı da yaşanıyor.

HER EVDE TURŞU KURUTMALIK VE SALÇA YAPILIYOR

Kahramanmaraşlı kadınlar, kurutmalık biber, patlıcan, ev yapımı salça, turşu ve pul biberi gibi çeşitli ürünleri imece usulüyle yaparak kışa hazırlık yapıyor. Bazı kadınlar, yaptıkları salça ve kurutmalıkların fazlasını da satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Aileler başka kentlerde yaşayan akrabaları için kurutmalık ve salça hazırlıyor. Kışlık hazırlama geleneğin yıllardan beri devam ettiğini belirten Kahramanmaraşlı kadınlar, “Kış ayları boyunca ailelerin tüketeceği, dolmalık patlıcan, biber, salça ve turşu işlemlerini mahallemizdeki komşular veya akrabalarla beraber hazırlayarak birbirimize yardımcı oluyoruz. Bahçelerinden toplanan patlıcan ve biber gibi sebzelerin içlerini çıkartıyoruz. Kuruduktan sonra kış aylarında yemek yapmak için saklıyoruz. Bir de kışın sofralarımızın vazgeçilmezi olan turşular da kurutmalık ve salça gibi uzun ve meşakkatli çabalardan sonra hazırlanıyor. Turşulukların arasında biberden lahanaya, havuçtan salata ya kadar çeşitli sebzelerden yapılıyor. Bütün bu işlemleri tanıdık eş dost akraba ve komşulara beraber hazırlıyoruz. Yapılan imece usulü yardımlarla ev kadınlarının yükü de hafiflemiş oluyor.”

HER BÜTÇEYE UYGUN KURUTMALIK

Kahramanmaraş’ta Semt Pazarında hafta içi ve hafta sonu her bütçeye uygun salçalık, turşuluk ve kurutmalık malzeme tezgahlardaki yerini alırken, vatandaşlar her bütçeye uygun ürünleri beğenerek alıyor. Pazar esnafı önümüzdeki haftalarda kurutmalık, salçalık ve turşuluk ürünlere talebin daha artmasını beklediklerini ifade ederken, ürün sıkıntısı olmadığını da vurguladılar. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi