Türkiye’nin en kaliteli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan ve Köprü Başı sarımsağına rakip olarak gösterilen Pazarcık Beşçeşme Sarımsağının festivali yapıldı. Tarlada hasatla birlikte birincisi yapılan festivalde konuşan Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan; “İlçemizin ürünlerini sonuna kadar korumaya çalışıyoruz. Pazarcık’ımızın Sarımsağı, Peygamber Üzümü, Peyniri, Fıstığı her zaman kendine has özellik ve lezzetiyle bir adım öne çıkıyor.

HER ZAMAN ÇİTFÇİMİZİN YANINDAYIZ

Belediye olarak ise ürünlerimize sahip çıkıyoruz, çiftçimizin yanında yer alarak onlara destek olmaya çalışıyoruz. Buradan bir konuyu daha gündeme getirmek istiyorum; Sarımsağımıza coğrafi işaret almak için üniversitemizden değerli hocalarımızla çalışmaya başladık. Çiftçimizin sorunlarını milletvekillerimize taşımıştık, saolsun milletvekillerimizde bu sorunların çözümüyle yakından ilgileniyor” dedi.

VEKİLLERİMİZİN DESTEĞİ HER ZAMAN YANIMIZDA

Ak Parti Pazarcık İlçe Başkanı Harun Eskigün de Narlı ovasındaki sarımsağın kalitesinin hiçbir yerde olmadığını söyledi. Eskgün; “Milletvekillerimizin desteği her zaman üreticimizin yanındadır. Vekilimiz festival alanına gelmeden Tarım Bakanımızı aradığını, üreticilerimizin mağdur olmaması fiyat ve tedarik konusunda gerekli çalışmaların yapılacağı müjdesini verdi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

TANITIMLA KATMA DEĞERİ YÜKSELMELİ

MHP Pazarcık İlçe Başkanı Yusuf Şahinbey’de yaptığı konuşmada tarlada emeği olan, ürün üreten çiftçiye teşekkür ederek konuşmasına başladı. Şahinbey; “İnşallah bundan sonra ki süreçte daha sağlıklı, katma değeri yüksek ürünlerin tanıtımında da çalışmalarını görürüz. Sayın milletvekilimizden de bu ürünün daha değerli bir hal alması için gerekli çalışmalarda öncülük etmesini rica ediyoruz.” diye konuştu.

PAZARCIK EN BÜYÜK 3’ÜNCÜ ÜRETİCİ

Beşçeşme sarımsağının coğrafi işaretinin alınması için sahada çalışma yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sermin Akıncı da yaptığı konuşmada; Festivali yapan Başkan Yılmazcan’a teşekkür etti. Akıncı; “Kahramanmaraş kuru sarımsak üretiminde Kastamonu ve Gaziantep’ten sonra 3. sırada yer almaktadır. Kahramanmaraş Pazarcık’ta dahil olmak üzere doğu Akdeniz geçidi üzerinde bulunmaktadır, bu yüzden sarımsak için en iyi ekolojiye sahip bir coğrafyadadır.

Genellikle sarımsağın yetiştiği yerler geçit bölgeleridir, o yüzden belli bir standartta yetiştirildiği zaman sarımsağın uluslar arası olabileceğini görüyoruz. Pazrcık içerisinde de beş çeşme sarımsağı en iyi sarımsak. Türkiye için büyük bir değere sahip. Tanınırlığının artırılması ve tescillenmesi amacıyla belediye başkanımızın önderliğinde coğrafi işaretleme alanında çalışmalar başlatılmıştır.” Şeklinde konuştu

ODAK NOKTAMIZ ÜRETİCİYİ KORUMAK

Kızılcahamam toplantısını yarıda keserek Başkan Yılmazcan’ın davetiyle festivale katılan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de yaptığı konuşmada gelecek yıl hasada bu yıl ise festivale gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Özdemir şöyle konuştu; “Biz ilk adımı atmışız bu adımları da takip etmesi gereken ayaklar var, bir kere hükümet olarak bizim yapmamız geren işler var, sayın bakanımızın yapacağı işler var, tarım il müdürümüzün yapacağı işler var, bu işleri yaptığımızda bugün üreticimizin yaptığı işin çok kıymeti yoksa bile gelecek sene Türkiye’de duyulmuş üreticimizin emeğinin daha kıymetli hale geldiği bir adımı atmış olacağız,  bunun içinde ne yapacağız tarım il müdürümüzden rica ediyoruz üreticilerimiz ve  mahalle muhtarlarımızın katıldığı bir toplantı yapalım. Bir kere bu işi nasıl kurumsal yapabiliriz, kooperatif kurmamız gerekiyorsa kuralım arkasından da üreticimizi nasıl kıymetli hale getiririz onu konuşalım. Odak noktamız üreticiyi korumak.

ÜRETİMDE HARİTALANDIRMA YAPACAĞIZ

Tarım bakanımızla konuştuk, bizim tarımımız da şöyle bir sıkıntı var ürünü dikiyorlar, ürün bu yıl para ediyorsa seneye daha çok çiftçi o ürünü dikiyor.

Bu sefer de fazla ürün elde ediyorlar ve ürünün değeri kalmıyor sonra o ürünü dikmekten vaz geçiyorlar. Tarım bakanımızla bir tarım haritası oluşturacağız, mesela sarımsak üreticisine diyeceğiz ki siz burada sarımsağı her yıl üretin iyi satarsanız satın iyi satamazsanız biz alacağız devlet olarak böyle diyeceğiz. Çiftçimiz her zaman aynı ürünü dikmeye devam edecek bunun ne faydası olacak, şu faydası olacak biz her yıl Türkiye’de ne kadar sarımsak üretildiğini bileceğiz, yani üretimi şansa bırakmayacağız, bir yıl az bir yıl çok olmayacak burada çiftçinin korunması gereken şey ne mahsulün elinde kalmaması ve değersiz elden çıkmaması bizim sağlayacağımız bu ikisi bundan sonraki yıllarda tarımla ilgili politikamız bu.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından Milletvekili Özdemir ve katılımcılar sarımsak üreten çiftçilerle sohbet etti.

Editör: Haber Merkezi