Boşanma oranı geçen yıla göre 3-4 kat arttığını ifade eden Avukat Esra Nur Kaya, “Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde uzun süreli karantinalar yaşamış ve yaşamakta olan bir ülke olarak, eski normal hayatımıza kıyasla evde geçirilen sürelerimiz artış gösterdi. Bu durum elbette ki tüm dünyayı etkilemekte olup, ülkemizi de hem fiziksel hem psikolojik açıdan etkilemiş bulunmaktadır. Bu süre zarfında boşanma talepli açılan davaların genel sebebi çiftlerin şiddetli geçimsizliğidir. Elbette şiddetli geçimsizlik veyahut Covid-19 sebebi ile yaşanan karantinalar, boşanmak için tek başına bir sebep ve kusur değildir. Ancak, çiftlerin uzun süreler boyunca bir evin içinde vakit geçirmesi, birbirlerine tahammül sınırını ortadan kaldırdığı gibi, çiftler arasındaki kişisel farklılıkların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ASIL SEBEP YARDIM YÜKÜMLÜLÜĞÜ”

Asıl boşanma sebebi eşlerin birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi olduğunu açıklayan Kaya şu ifadeleri kullandı “Eşlerin kanuna göre, aile birliğinin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen gösterme yükümlülüğü bulunmaktadır. Yardım yükümlülüğü eşlerin salgın sürecinde birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken en önemli yükümlülüktür.

Pandemi dolayısı ile evde geçirilen sürenin artması, gelecek kaygısı, sağlığımızı ve sevdiklerimizi tehdit eden bir salgın, insanların ve haliyle ailelerin psikolojilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çiftlerin bu sebeplerle meydana gelen geçimsizliklerine, hakaret, fiziksel ve psikolojik şiddet de eşlik edince, evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeni ile açılan boşanma davalarında artış kaçınılmaz olmaktadır” dedi.

“CORONAVİRÜS TEDAVİSİNDEN KAÇMAK BOŞANMA NEDENİ”

Türkiye'de kanuna göre boşanma davası açılabilmesi için karşı tarafın kusurlu olması gerektiğini söyleyen Avukat Kaya, “Eşlerden birisinin corona virüsünden enfekte olması, tek başına boşanmaya neden olmamaktadır. Çünkü salgına yakalanan eşin bir kusuru yoktur. Ancak corona virüse yakalanan eşin, hastalığın tedavisi için üzerine düşen karantina ve benzeri tedavilerden kaçınması boşanma nedenidir ve burada tedaviden kaçan eş kusurlu olur. Bu durumda hasta olmayan diğer eş, salgına yakalanan eşin tedavi için gerekli özeni göstermediğini ve aynı evde birlikte yaşadıklarından dolayı kendi sağlığını da tehlikeye attığını gerekçe göstererek boşanma davası açabilir. Corona virüs hastalığına yakalanan eş ise, hastalığı süresince eşinin yanında olmadığını ve tedavi için gereken özeni göstermediğini gerekçe göstererek boşanma davası açabilir” dedi.

“EŞLER OLABİLDİĞİNCE SAĞDUYULU OLMAYA GAYRET GÖSTERMELİ”

Aile yapılarının fazlasıyla etkilendiği bu zorlu süreçte, eşler olabildiğince sağduyulu olmaya gayret göstermeli diyen Avukat Kaya, “Eşler bu zorlu süreçte birbirlerine çocuk bakımında, günlük ev işlerine yardım konusunda her zamankinden daha özverili olmaya özen göstermelidir. Aksi takdirde tüm toplumun yapısını da etkileyen boşanma oranlarındaki artış hızla devam edecektir” ifadelerini kullandı. (HABER-FOTO: YAŞAR ERİKLİ)

Editör: Haber Merkezi