Türkiye’de neredeyse her gün orman ve ağaç katliamı yaşanmakta; yeşil alanlar yok edilmekte, orman alanları betonlaşmaya açılmaktadır. Ormanlar bütün insanlığın ortak değeridir ve ormanlara karşı işlenen bütün suçlar bu nedenle bütün insanlığa ve doğaya karşı işlenmektedir” dedi.

“BU BİR İHANETTİR”

Çok üzgünüz, Orman yangınları maalesef her geçen gün artıyor. Şehrimiz Kahramanmaraş’ta da orman yangınları oluyor diyen Milletvekili Aycan, “Bu yangınlara çok üzülüyoruz. Şehrimizdeki son yangın Kahramanmaraş’ın en büyük yangını olmuş 600 hektarlık Bulutoğlu mevkiindekinde. Ama kasten yakmalar sonucunda belki ormandaki güvenlik tedbirlerini daha çok artırmak mı lazım, belki gözlemleri artırmak lazım. Ormanları yakan kişileri de çok ağır bir şekilde cezalandırmak lazım. Yani, bana göre idamlık bir suç kasten orman yakmak” dedi.

“YAKANINDA, SEBEP OLANINDA PKK’DAN FARKI YOKTUR”

Orman Yangınları hakkında yetkililerden aldığım bilgiye göre bir sabotaj ihtimali var diyen Milletvekili Sefer Aycan, “Kasten yakıldığını 3 farklı noktadan yakılarak başladığını söylediler. Bunlar çok üzücü bir durum vatana karşı ihanet. Kim yapıyor, niye yapıyor bilinmiyor. Mesela Hataydaki Orman yangınlarında PKK suçlanır ve bu tabiki bir ihanettir. Ama bizim burada kim yaktı ise kim buna sebep olduysa PKK’lıdan farkı yoktur, aynı derece de ihanet içerisindedir diye düşünüyorum” dedi.

“DİKMEK YETMEZ ONLARI KORUMAKTA LAZIM”

Bir taraftan ülkemiz daha yeşil olsun diye, ormanımız artsın diye çalışıyoruz, Ağaç dikmeye çalışıyoruz diyen Aycan, “Tabiki dikelim mutlaka dikelim, daha fazla dikelim. Ama dikmenin ötesinde var olan ormanı da koruyalım. Orman yangınlarında %90 sebep insan nedenlidir. Yani ya insanın ihmali, ya piknik ateşi, ya sigara izmariti, yada çam şişeden bile yangın çıkabiliyor. Ama daha kötüsü kasten yakmalar. Bu tamamen ihanettir. Bunun yanı sıra bir yanlışta anız yakmaktır. Yakanlar başında durmadan çekip gidiyor, bu durum daha da tehlikeli, Anız ormana sıçrıyor, felakete dönüşüyor, tür ormanı yakmaya sebep olabiliyor. Onun için tüm vatandaşları bir kez daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

“VATANDAŞLAR ORMAN YANGINLARINA KARŞI DUYARLI OLMALI”

Yangınların %90’ı insan kaynaklı olduğunu ifade eden Milletvekili Aycan, “piknik ateşi, ya sigara izmariti, ya da ormanda bırakılan çöp, çam şişeden bile yangın çıkabiliyor. Elbette söndürmek için Orman Bölge Müdürlüğü çalışanları canla başla çalışıyor ama o kadar geniş bir alanda etkili olmak yeterli olmuyor. En iyisi yakmamak ve yanmasına sebep olmamak. Çünkü böyle bir orman yangınında Bulutoğlu Mevkiindeki 600 hektarlık alan yangın da ağaçların hepsinin yok olması demek ağaçların kullanılamaz hale gelmesi oranın temizlenmesi ve oraya yeniden yeşillendirme projesi yapmak. Dikildiğinde kaç yılda meydana gelesi uzun süre gerektiriyor. Kısa sürede meydana gelmiyor. O nedenle hem ormanlarımızın yanmamasına özen göstermek lazım, Orman Genel Müdürlüğünün daha dikkatli olması lazım. Daha etkin daha çabuk söndürmesi azım ve orman içerisindeki bu tür piknik yaparken olsun izmarit olsun dikkatli olmak gerekiyor. Zaten hava çok sıcak hava, bu sıcak havalarda bir kibrit atmanız, bir sigara atmanız bile yangına sebep olabiliyor. Ama kasten yakmalar sonucunda belki ormandaki güvenlik tedbirlerini daha çok atırmak mı lazım, belki gözlemleri artırmak lazım” dedi.

“ORMANLIK ALANLAR BETON YIGININA DÖNÜŞÜYOR”

Yakılan yerler istimlah edilerek yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Aycan, “Şehrimizde maalesef özellikle bu Ahirdağı’nın eteklerine baktığımız zaman orman içerisinde yapılaşmaları görüyorum. Bunlara üzülüyorum hiç hoş değil, o orman arazilerini yakarak daha sonra burayı tarla yapmak, burayı açarak buraya ev yapmak bence vatana ihanettir ve büyük bir günah ve büyük bir suç olarak görüyorum. Bunları yapan bedelini mutlaka ödemeli ve bu yanına kalmamalıdır diye düşünüyorum. Ama hakkaten hepimizin dikkatli olması gereken bir nokta dikelim tabiki daha çok dikelim. Ama diktiğimize verdiğimiz özen kadar yanmasına da önleyici tedbirlere ve duyarlılığa da sahip olalım. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız diye umut ediyorum” ifadelerini kullandı. (HABER: İLKER YİYEN)    

Editör: Haber Merkezi