Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi PsikiyatriBölümünde halk arasında elektro şok tedavisi olarak bilinen ELEKTRO KONVÜLSİFTERAPİ (EKT)  ilk defa uygulanmayabaşlandı.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, “İlimizihtiyaçlarına göre sağlık yatırımlarımızı gerekli alet ve edevatları teknikdonanımlarımızı temin etmeye devam ediyoruz. Necip Fazıl Şehir Hastanesinde ilk defa EKT dediğimiz elektro şok cihazıbakanlığımızın planlamasıyla hastanemize kazandırdık. 1938 yılında beri yapılanEKT uygulamaları halen devam etmektedir. O yıllarda anestezi almadan buuygulama yapılmaktaydı” açıklamalarında bulundu.  


CİHAZ ETKİN VEGÜVENİLİR BİR TEDAVİ YÖNTEMİDİR

Anestezilerle ameliyat ortamında hastanede bu hizmet verildiğinibelirten Öksüz, “Psikiyatri hastalarına hizmet vermekteyiz. En çok kronikdepresyonu, bipolar hastalık ve bazı şizofreni durumlarda bu aletikullanıyoruz. Onun dışında nöroloji dalında da endikasyonları var. Bu aletihastanemize kazandırdık. Bu aleti ameliyat ortamında kullanıyoruz. Başındapsikiyatri ve anestezi doktorumuz bulunuyor. Tabi önce hastadan ve yakınlarından bir onay alınıyor. Nöronlarda beyinhücrelerinde bir depolarizasyon dalgası oluşuyor. Bir uyarı oluşuyor vekimyasallar salgılanıyor. Bazı durumlarda ilaçtan bile etkili oluyor. Özellikleintihar girişimin yüksek olabilecek hastalarda bu uygulamayı yapıyoruz. Cihazetkin ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Özellikle depresyonda ilaç tedavisinecevap vermeyen durumlarda şizofreni ve bipolar hastalarda ilaçtan bileetkilidir. Öz kıyım riski yüksek olan ve ilaçla tedavi olmayan hastalarımızdaNecip Fazıl Şehir Hastanemizde ilk defa bu uygulamaya başladık. Bu uygulamavatandaşımıza ve şehrimize hayırlı olsun. Bu cihaz üniversitemizde var. Amahasta popülasyonuna göre etkili olmuyor. Bu uygulama ile hastalarımızı çevreillere sevk etmeyeceğiz. Hastanemizde yereli psikiyatri doktorumuz var.Hamilelerde bile güvenli olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır” ifadelerinikullandı.

Necip Fazıl Şehir Hastanesinde görev yapan Psikiyatri uzmanıŞule Berk, “Biz bu cihaz sayesinde hastalarımızı artık çevre illere sevketmeyeceğiz. Zaten psikiyatri ekibi ve kliniği olarak bölgenin birçok yükünüağır vakaları takip ediyoruz. EKT ihtiyacımız vardı. Onu bakanlığımızın bizeverdiği destekle temin ettik” dedi.

HABER-FOTO: MERTPOLAT

 

 

Editör: Haber Merkezi